Euro 37,47 %-0,04
Dolar 34,25 %-0,04
Sterlin 44,77 %-0,14
Altın 2.929 %0,07

Kefirin faydaları nelerdir? Evde kefir nasıl yapılır?

Köken olarak Kafkaslara dayandığı bilinen ve ilk defa Türkler tarafından yapılan bir içecek türü olan kefir, bağışıklık sisteminin güçlendirmekten hücre yenilenmesine kadar vücut sağlığı için çok sayıda fayda sağlıyor.

Resim DLaWM77F3P

Kefirin faydaları nelerdir? Evde kefir nasıl yapılır?

Köken olarak Kafkaslara dayandığı bilinen ve ilk defa Türkler tarafından yapılan bir içecek türü olan kefir, bağışıklık sisteminin güçlendirmekten hücre yenilenmesine kadar vücut sağlığı için çok sayıda fayda sağlıyor.

Sütte laktik asit ile etil alkol fermantasyonunu gerçekleştirmesi ile oluşan kefir, zengin içeriğinden ötürü oldukça yararlı bir içecek. Peki Kefirin faydaları nelerdir? Evde kefir nasıl yapılır?

Başta protein olmak üzere kefirin içerisinde kalsiyum, magnezyum, fosfor, selenyum, A, E, B1, B12 vitaminleri ile bağırsak florasını düzenlemekte olan birçok faydalı miroorganizma yer alıyor.

Kefirin bir bardağı ortalama 100 kalori olarak biliniyor.

Kefirin Yararları

Bağışıklığı güçlendiriyor: İçeriğinde yer alan betakaroten bağışıklık sistemini güçlendirirken, vücutta meydana gelen toksin maddelerin üremesini durdurup, bağışıklık sistemini zayıflatmakta olan mikroorganizmaları yok etmekte.

Mide ülserini önlemek üzerinde etkili: Mide ülserine sebep olan ‘helicobakter pilori’ adlı bakterinin öldürülmesine destek sağlıyor. Antibiyotik etkisi sayesinde de mide ülserinin oluşmasının önlenmesinde ve tedavisinde destekleyici rolü bulunuyor.

Sindirimi kolaylaştırıyor: Faydalı mikroorganizmalar, bağırsaklarda zararlı mikroorganizmaların bulunmasının ve çoğalmasının önüne geçip bağırsak florasını düzenlemekte. Besinlerin sindirilmesi üzerinde ve emilmesinde katkı sağlıyor. Bağırsaklarda bu mikroorganizma dengesi bozulduğu zaman kabızlık, ishal, emilim bozuklukları oluşabilirken, kefir içeriğinde bulunan doğal mikroorganizmalar sayesinde bu dengeyi sağlamakta.

Kemikleri güçlendiriyor: Yüksek oranda içermiş olduğu kalsiyum ile kemiklerin gelişmesini sağlayan kefir, büyüme döneminde bulunan çocukların ve yaşlıların artmakta olan kalsiyum ihtiyacını karşılamak için en etkili kaynaklardan biri. Vücut, ihtiyacı olan kalsiyumu besinler ile alamadığı zaman ihtiyacını kemiklerden sağladığın için, kemik yumuşaması ile kırılmaları, diş dökülmeleri meydana gelebiliyor. Günlük tüketilmekte olan 2 su bardağı kefir günlük kalsiyum gereksiniminin ortalama yüzde 60’nı sağlamakta.

Hücreleri yenilemekte: E vitamini ve selenyum bakımından zengin olan kefir güçlü bir antioksidan olarak da bilinmektedir. Hücre yıkımına neden olan zehirli maddelerin oluşumunu ve artmasını engelleyerek hücre yenilenmesine katkıda bulunuyor.

Kan şekerini dengelemekte: Kefir gibi probiyotikler protein ile yağların kolay sindirilmesini sağlamakta. Glisemik indeksi az olan kefir içermiş olduğu protein ile beraber midede uzun bir süre kalarak tokluk hissi verirken kan şekerinin de daha az yükselmesine neden oluyor. Böylece de yaşanılmış olan açlık krizlerinin önüne geçilerek ek besin ve kalori alımını azaltıyor.

Mide gazını düşürüyor: Laktik asit fermantasyonundan ötürü sindirimi kolaylaştırıp, midede oluşan gazı azaltmakta olan kefir, bu özelliği sayesinde de laktoz intoleransı bulunan kişilerde kalsiyum ihtiyacını karşılamak adına kullanılabilir.

Depresyondan korumakta: Kefir triptofan aminoasidi ile B vitamini içeriği sayesinde sinirleri yatıştırıcı ve depresyonu azaltıcı etkisi bulunan mucizevi bir içecek. Gevşeme ve uyku verici özelliğinden ötürü gece rahat uyumaya yardımcı olmakta.

Evde Kefir Nasıl Yapılır?

Kefirin evde hazırlanması oldukça basit. Yalnızca kefir tanelerine ve süte ihtiyaç duyuluyor.

Malzemeler: 1 litre süt, 30 gr kefir tanesi yani 1 yemek kaşığı, cam kavanoz ve plastik bir süzgeç.

Hazırlanma şekli: 1 litre sütü kaynatın. Üstünde meydana gelen kaymağı alın. Metal olmayan bir kapta oda sıcaklığına getirilmiş olan süte (20 derece) kefir tanelerini ekleyin. Tahta kaşık ile iyice karıştırın. Kabın üzerini temiz bir bez ile kapatarak yaklaşık 20-25 derece kalacak biçimde karanlık bir yerde sütü bekletin. Ortalama 48 saatin sonunda süt pıhtılaşmaya başlar. Mayalanan sütü plastik bir süzgeç ya da tülbent yardımıyla geçirerek kefirinizi elde edin. Süzgeçte kalmış olan kefir tanelerini yeniden maya olarak kullanabilirsiniz. Buzdolabında saklayabileceğiniz kefiri iki gün içinde tüketmeniz gerekir.

<