Kaynamış Süt Dışarıda Bozulur Mu?

Kaynamış sütün bozulduğu nasıl anlaşılır? Kaynamış süt buzlukta saklanır mı? Kaynamış süt ne kadar dayanır?

Sağlık 12.10.2020, 09:24 12.10.2020, 09:26
Kaynamış Süt Dışarıda Bozulur Mu?

Sütün sağlımızı için önemli bir yer tutuğunu hepimiz bilmekteyiz en çok çocuklarımızın sağlığı için alması gerektiği besinler arasın da ilk sıralarda yer aldığını hepimiz biliyoruz. Sütün birçok faydası olduğu gibi saklanması da önemli konular içerisin de yer alır. Sütün besin değerlerini koruyarak tüketimini gerçekleştirmekte dikkat edilmesi gerekilen konular arasında yer almaktadır.

Sütün saklanması konusunda dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktaları sizlere aktarmaya çalışacağız.

Kaynatılmış süt buzdolabında en az 2 gün saklana bilinir. Tabi ki kaynatılmış sütün soğumasını beklemek gerekir hemen buzdolabına konulması sütün bozulmasına neden olmaktadır.

Alınan süt hemen kullanılmayacak ise ağzını sıkıca kapattığınız bir kap ile dolabınız da 1 gün bekletmenizde sakınca yoktur.

Ambalajı açılan sütlerin dayanma süreleri daha az olması ile bilinmektedir bu yüzden daha erken tüketilmesinde fayda vardır.

Çiğ sütün kaynatılmadan dolaba konularak dayanma süresi en fazla 2 gün olduğu için tüketiminizi bu yönde yapmakta faydası olacaktır. Yeni sağılmış çiğ sütün oda sıcaklığında 6 -8 saat arası tazeliğini koruduğunu unutmamak gerekir. Sıcak hava şartlarında ise bu süre daha kısa olmaktadır.

Pastörize edilmiş sütlerin buzdolabı dışında oda sıcaklığında açılmamış ise uzun süre dayandığını biliyoruz buda kullanılan süte göre değişmektedir. Burada önemli olan nokta açık olmaması ve sıcakta olmaması olduğunu hatırlatalım.

Açılmış olan sütlerin en az 24 saat içerisinde tüketilmesi daha sağlıklı olduğu kabul edilmektedir en fazla 2 gün sonra sütün sağlıklı olmadığı kabul edilmektedir.

UHT yani uzun ömürlü süt olarak bilinen bu sütlerinin ambalajı açılmadığı sürece 2 en fazla 3 ay bekletildiği eğer açılıp kaynatılmış ise dolapta kalma süresi 3 gündür tüketimi bu süre içerisinde yapmak sağlığınız açısında önemli bir noktadır.

Kaynamış sütün dışarı da kalma süresi oda sıcaklığının fazla olduğu dönemlerde daha erken bozulduğunu göz önüne almak gerekir. Kaynatma süresini göz önüne alarak iyice kaynamış olmasına da dikkat etmek gerekir.

Sütün çiğ süt olarak alınmış olması halinde mutlaka uygunluğu göz önüne alınarak iyice kaynatılmasının da fayda vardır bu önemli nokta sonrası tabi ki saklama koşulları gereği cam kavanoz yada kapta iyice kapatılmış şekilde saklanması önemli bir nokta olması ile birlikte tüketimi en fazla 3 gün içerisinde yapılır bu saklama süreci buzdolabın da olması gerekmektedir.

Kaynatılmış sütlerin uzun süre sıcak yerde kalması bozulmasına neden olduğunu bilmekteyiz ekşimiş sütün sağlımız açısından sorun olacağını göz önüne almak gerekir. Uzun süre dayanabilecek süt UHT işlemini uygulanan sütlerin dışında diğer sütün kaynama işleminin tam olarak uygulanmış olması önemlidir besin değerinin korunması için uyulmasında fayda vardır. Sağlığınız için mümkün oldukça alınıp kaynatıldıktan sonra hemen tüketmekte fayda vardır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11