Hamilelikte A Vitamini Ne Kadar Alınmalı?

A vitamini özellikle hamilelik döneminde çok önemlidir.

Sağlık 17.12.2020, 19:45 19.12.2020, 02:25 İrem Durak
Hamilelikte A Vitamini Ne Kadar Alınmalı?

Hamilelikte A Vitamini Ne Kadar Alınmalı?

A vitamini özellikle hamilelik döneminde çok önemlidir.

A vitamini özellikle hamilelik döneminde çok önemlidir. Çünkü doğum sonrasında dokuların yenilenmesine yardımcı olur, normal görme ile vücuttaki enfeksiyonlarla savaşmada yardımcı rol üstlenir.

A vitamini, yağda çözünen bir vitamin olup, karaciğerde depolanmaktadır. Bebeğin embriyonik gelişimi, göz, hücre büyümesi, kalp ile kulak gelişimi için oldukça önemlidir. Ayrıca sağlıklı bir cilt, enfeksiyonlara dayanıklılık, iç zarlar, kemik gelişimi ile yağ metabolizması için de çok gerekli bir vitamindir. Peki hamilelikte A vitamini ne kadar alınmalı?

Günlük A vitamini ihtiyacı

Hamilelik esnasında günlük olarak A vitamini ihtiyacı 770 mikrogram (mcg) kadar olarak bilinir. Yaklaşık olarak da bu rakam 2,565 IU(International Unit)’e denk gelir. Emzirme dönemlerinde ihtiyaç olan şey 1300 mcg a (4,330 IU) denk gelmektedir. Normal yapılan diyet ile A vitaminini bol miktarda almak mümkündür. Hamilelikte A vitamini ne kadar alınmalı?

Et, süt, balık, yumurta ve tahıllarda A vitamininin öncü hali bulunur. Birçok meyve ve sebzede yer alan beta karoten hali ise vücutta ihtiyaç duyulduğunda A vitaminine çevrilmektedir. Gebelik esnasında A vitaminlerinin çoğu doğumsal anormallikler ile karaciğer hasarına yol açabilmektedir. Tablet şeklinde ya da hayvansal gıda takviyeleriyle alınabilecek maksimum A vitamini miktarı 10,000 IU olarak belirtilmektedir.

Ancak bu arada istenilen kadar sebze ile meyve yenebilmektedir. Multivitaminleri doktor tavsiye etmez ise alınmamalıdır. Bazı vitaminler beta karoten içerirken, bazıları da A vitamininin öncü formunu içermektedir. Bunun için vitamin kutusunun etiketini okumak ya da almadan önce doktora sormak gerekir. Önemli bir konu da gebelik esnasında ve gebe kalınmadan bir süre önce, akne ilacı olarak bilinen izoretinon grubu ilaçlardan uzak kalmak gerekir. Bu madde A vitamininin bileşeni olmaktadır.

A Vitamini Kaynakları

Meyve ile sebzeler en iyi A vitamini kaynağı olarak bilinirler. Özellikle de portakal ile turunçgiller ve yeşil yapraklı yemekler beta karoten bakımından zengin besinler olmaktadır. Bir de süt ile tahıllardan da A vitamini alınması mümkündür. Dana ile tavuk karaciğeri de iyi miktarda A vitamini öncüsü içermektedir. Bu yüzden bir defada çok miktarda almamaya dikkat etmek gerekmektedir. 100 gr dana karaciğerinde bulunan günlük olarak önerilen A vitamini miktarının sekiz katı bulunmaktadır. Bir gün içerisinde alınması gereken miktarın iki katını geçmemesi uygun olmaktadır.

A vitamini eksikliğinin belirtileri

Aslında A vitaminini et, yumurta, süt, meyve ile sebze benzeri birçok yiyecekten alınması mümkün olduğundan dolayı eksikliğini görmek pek olası olmayacaktır. Eğer eksiklik bulunuyorsa da gece görmesinde azalma ile bağışıklık sistemlerinde zayıflama şeklinde belirtiler ortaya çıkacaktır. Gözlerde kornea tabakalarının kalınlaşması ile gözlerde kuruluklarla sonuçlanan kseroftalmi denen durum da gelişebilmektedir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12