Euro 37,18 %0,49
Dolar 34,13 %0,10
Sterlin 44,59 %0,65
Altın 2.991 %1,27

Gluten Nedir, Zararlı Mı? Gluten Neden Olduğu Hastalıklar

Gluten aslında başlıca hastalıkların sebebi diyebiliriz. Normal unlarda dahi gluten vardır. Bunun yanında ekmek tüketen birisiyseniz. Ekmeğin ununda gluten olmasıyla birlikte ayrıca kıvam ve elastikiyet kazanması içinde gluten eklenir.

Resim J4BhZLikXE

Gluten buğdayın içinde bulunan sindirimi zor bir proteindir. Bu protein aslında sağlıklı olsa da fazlaca kullanımı sindirim bozukluklarına neden oluyor. Daha sonra sindirime bağlı hastalıkların oluşmasına zemin hazırlıyor. Ben gluten az tüketirim o zaman diyenleriniz vardır. Maalesef günümüz şartlarında bu pek mümkün değildir. Çünkü buğdayın olduğu her üründe gluten mutlaka vardır.

Dolayısıyla paket ürünlerine de baktığımızda üzerinde gluten yoktur ifadesine çok nadir karşılaşırız. Genel olarak paket ürünlerde alerjen uyarısı olarak gluten işaret edilir. Çünkü çok fazla alerjen içerir. Ayrıca çölyak gibi hastalarında kullanması son derece zararlıdır. Bununla birlikte ekmek hem gluten hem de lesistin içerdiğinden sağlıklı olma özelliğini kaybetmiştir.

İçerisindeki gluten kıvam oluşturmak için kullanılır. Yani malzemeler birbirine bütünlük sağlaması için kullanılıyor. Lesistin ise uzmanlarca da sağlıksız olduğu belirtilse de ekmeğin şişmesi için kullanılan bir madde. Bu maddenin neyden yapıldığını mutlaka internetinizin arama butonundan bakarak öğrenebilirsiniz. Burada glutenden bahsedeceğimiz için lesistin konusuna değinemiyoruz. Peki gluten ne derece zararlı olabilir? Hiç mi kullanmamalıdır?

Gluten Zararlı mı?

Gluten aslında başlıca hastalıkların sebebi diyebiliriz. Normal unlarda dahi gluten vardır. Bunun yanında ekmek tüketen birisiyseniz. Ekmeğin ununda gluten olmasıyla birlikte ayrıca kıvam ve elastikiyet kazanması içinde gluten eklenir. Bu nedenle ekmek son derece zararlı hâle gelir. Glutenin hazmı çok zordur. Buda kabızlığa neden olur.

Kabızlıkla birlikte birçok mikrop bağırsaklarda birikinti halinde kalır ve zamanla bazı hastalıkların çıkmasına neden olur. Hazmının ne kadar zor olduğunu yakından anlaya bilmek için küçük bir test yapabilirsiniz. Örneğin bir ekmeği süzgecin için bir bütün ekmek koyup musluk altında bir süre ekmeği yoğurmaya başlayın.

Birkaç dakika sonra elinizde yapışkanımsı erimeyen bir madde kalacaktır. İşte o madde ekmeğin içindeki glutendir. Elimizin altında kolay kolay erimediğine göre midemiz o maddeyi nasıl eritebilir. Bu nedenle kabızlık ve hastalıklar çoğalmaya başlar. Normal sağlıklı bir toplumda dahi gluten sebebiyle kabızlık çok fazla görülür.

Kabızlık basit bir şey değildir. Bağırsaklarımız bizim ikinci beynimiz gibidir. Bağırsaklar ne kadar sağlıklıysa aslında bedenimizde o kadar sağlıklı demektir. Sürekli kabız olan birinde mutlaka tutarsız davranışlar, bunalımlar veya kronik rahatsızlıklar görülür. Bağırsağı temizlemek için yapılan detoxslardan sonra sizde yalnızca bedeninizin rahatladığını değil. Fehminizin de huzura kavuştuğunu anlayacaksınız.

Glutenin Neden Olduğu Hastalıklar

  • ALS yani sinir sistemi hastalığı
  • Çocuklarda dikkat eksikliği
  • Otizm
  • Anksiyete
  • Diyabet şeker hastalığı
  • Kronik Troid rahatsızlıkları
  • Osteoporoz
  • Beyin bulanıklığı
  • Birçok kanser türleri
  • Sık sık hastalanma
  • Süt ürünlerine hassasiyet
  • Büyümede gerileme
  • Depresyon
  • Mide bağırsak gazı, şişkinlik, kabızlık
  • Migren baş ağrısı
  • Sık sık düşük yapma
  • Erken bunama, Alzheimer
  • Parkinson
  • Acıkma, aşırı şeker isteği
  • Cilt döküntüleri
  • Alerjik hastalıklar
  • Obezite

Bu liste böyle uzayıp gidebilir. Aslında ne kadar çok hastalığa yol açtığını görebilirsiniz. Bu nedenle glutenden uzak durulmalı, onun yerine alternatif ürünler kullanılmalıdır. Bu kadar zararlı bir besin neden hayatımızda diye soracak olursanız.

Her şeyin hazırına alışmamız yüzünden diyebiliriz. Mesela uzun ömürlü olsun diye ekmekler, paket ürünlere gluten eklenir. Özellikle raf ömrü uzun olması açısından ve kıvam açısından pastalarda da çokça vardır. Örneğin bir Siyez ekmeğiyle yapılan bir ekmek en fazla 2 gün sonra küflenmeye başlar.

Çünkü katkı maddesi yoktur. Ama normal ekmek 1 haftadan önce küflenmiyor. Dolayısıyla genetiği bozulmuş ürünler tüketiyor ve insan genetiği de bundan zarar görüyor. İnsanların kişilikleri, davranışları bile bozuldu diyebiliriz. Artık önemli bir şeyi önemsemiyor, önümüzde olan olaya kayıtsız kalarak donuk bir şekilde bakabiliyoruz.

Glutensiz Nasıl Beslenebilirim?

Normal un ve ürünleri yerine Siyez unu ve ekmeği tercih edilmelidir. Normal ekmek ve unda %44 oranında gluten vardır. Siyez unu ve ekmeğinde ise %0.8 oranında bir gluten bulunur. Bu oran size zarar vermez.

Bu nedenle Siyez ekmeği kullanmalısınız. Artık çoğu market ve fırınlara Siyez ekmeği bulunuyor. Ya da ekmeğimi kendim yaparım derseniz Siyez unu alıp evde kendinizde ekmeğinizi pişirebilirsiniz. Bununla birlikte bağırsaklarınızın daha çalışır halde olmasını istiyorsanız günde en az 2 litre su içmeli gluten, karbonhidrat, tuz ve şekerden uzak durmalısınız.

Tuz ve şekeri ölçülü kullanmanız yeterli olacaktır. Unutmayın daha sağlıklı beslenme sizin sağlıklı bir şekilde kilo vermenize de yardımcı olacaktır. Sağlıklı beslenmekte ilk başta ufak çaba istesede sonrada ne kadar kolay olduğunu anlayacaksınız.

Gluten Kilo Aldırır Mı?

Gluten maalesef kilo aldırır. Çünkü gluten kabızlığa ve şişkinliğe neden oluyor. Özellikle karbonhidrat içerdiğinden ellerde ve yüzlerde şişme olabiliyor. Siz fark etseniz veya etmeseniz de o şişlik sizde mutlaka var. Çünkü gluten, tuz ve şeker ürünleri vücudunuzda su toplamaya neden olur. Buda daha kilo ve donuk görünmenize neden olur.

Glutenin şişkinliğini test etmek için yüzünüzün fotoğrafını çekin ve 1 ay glutenli bir yiyecek tüketmeyin. 1 ay sonra yüzünüzün tekrar fotoğrafını çekin 1 ay öncesine göre elmacık kemiklerinizin ve çenenizin daha belirgin olduğunu fark edeceksiniz. Artık gülüşleriniz daha belirgin ve canlıdır. Zaten bu nedenle birçok ünlü detoxs olarak glutensiz besleniyor.

Ve bu sayede yüzleri daha estetik bir görünüme sahip olabiliyor. Glutenli beslendiğiniz müddetçe ne kadar diyet yaparsanız yapın asla tam olarak ödem atamazsınız. Çünkü zaten gluten tek başına bedenin su tutmasını sağlıyor. Bu nedenle önce beslenme düzeni diyoruz. Beslenmeniz sağlıklı olduğunda otomatik olarak kilo vermeye başlarsınız.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<