Diş Eti Neden Çekilir? Tedavisi Var Mı?
Dişlerde kişisel hijyene dikkat edilmediği taktirde çok sayıda problem görülür. Bu problemlerden biri diş eti çekilmesidir.
Bu problemi yaşayan kişiler nedenlerini ve tedavisini sıkça araştırmaktadır. Diş eti çekilmesi sorunu yaşayanların bu soruna karşı önlem alması ve tedavisini aksatmaması gerekir. Daha detaylı şekilde bu hastalığın ne olduğu, nedenleri ve tedavi aşamalarına bir göz atalım.
Diş Eti Çekilmesi Nedir?
Dişleri saran dokunun geri çekilmesi sonucu diş daha ön plana çıkar. Diş dokusunun çekildiği durumlarda boşluklar meydana gelir. Bu boşluklar içerisine çeşitli bakteriler kolayca girer. Ayrıca diş eti çekilmesi diş kayıplarına dahi sebep olabilen önemli bir diş eti hastalığıdır.
Diş Eti Çekilmesi Nedenleri Nelerdir?
Diş etinin geriye doğru çekilmesine ve dişin savunmasız kalmasına neden olan bazı faktörler mevcuttur.
Nedenleri şunlardır:
- Ağız bakımına yeterli zaman ayırmamak.
- Ağız içerisinde kimyasal içerikli ürünler kullanmak.
- Diş çekilmesine neden olan enfeksiyon ve çeşitli diş eti hastalıkları
- Diş fırçalama esnasında yapılan yanlış ve hızlı fırçalama teknikleri
- Yanlış diş fırçası seçimi
- Genetik etkenlerden kaynaklanan diş eti çekilmeleri
- Uyku esnasında diş gıcırdatma
- Diş ile kırılması zor kabuklu yemişleri kırmaya çalışmak
- Hormonal değişiklikler
- Dişlerin ağız içinde yanlış konumlanmış olması
- Dile ve ağıza yapılan piercing uygulamaları
Bu gibi nedenlerden dolayı ağız içerisinde yer alan ve dişi koruyan dokular geriye doğru çekilebilir. Nedenleri ortadan kaldırmak tedavi süresini kısaltacaktır.
Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?
Genelde dişlerde hassasiyet görülmesiyle kendini belli eder. Diş dokusuna bakıldığı zaman dişler normalden daha uzun görünür. Ayrıca diş dokusu kızarık ve şiş bir görünüme sahiptir. Kızarıklık ve şişliklerden kaynaklı olarak diş dokusunda acı ve ağrı hissedilir. Diş çekilmesinde diş kanamaları da sıkça görülür. Bu kanamalar diş fırçalama sonrası veya yemek sonrası kendini gösteren kanamalardır.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi
Diş eti çekilmesinde kısa zaman içinde uygun tedaviye başlamak gerekir. Geç kalındığı taktirde tedavi süreci zorlaşır ve diş kayıpları kaçınılmaz olur. Öncelikle uzman bir diş hekimine gidilmelidir. Az miktarda çekilme mevcutsa diş dokusu güzel şekilde temizlenir. Bakteri oluşmaması için tortu ve plaklar derin bir temizleme ile yok edilir.
Fakat temizleme ile yok edilemeyen çekilmelerin tedavisi daha zahmetli olur. Bu durumlarda doktor uygun görürse diş eti ameliyatı önerilir. Bu ameliyat ile diş eti çekilmesinin dişte bıraktığı hasar onarılmaya çalışılır. Doktor uygun gördüğü taktirde tedavi amacı ile diş eti sorununa uygun ve ağrıyı azaltıcı antibiyotik de reçete edebilir.
Diş Eti Çekilmesi En Çok Kimlerde Görülür?
Bu problem ağız sağlığına dikkat etmeyen ve sigara kullanan kişilerde diğerlerine oranla daha fazla görülür. Ağız bakımına dikkat edilmediği taktirde bakteri için uygun bir zemin hazırlanır. Ayrıca sigara ve tütün kullanımı bu hastalığa yakalanma riskini artırır.
Diş Eti Çekilmesi İçin Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?
Diş çekilmelerini önlemek için dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır. Fırçalama esnasında daha yavaş olunmalıdır. Ayrıca etkili bir ağız bakımı için diş ipi kullanmak gerekir. Diş ipi sayesinde diş araları daha doğru ve temiz olacak şekilde temizlenmiş olur. Sigara gibi diş dokusuna zarar veren ürünler tüketmekten kaçının. Aksine dengeli ve düzenli beslenmeye özen gösterin.
Diş Eti Çekilmesi Sorunu İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?
Diş ve diş ile ilgili sorunlarla genellikle diş hekimi ilgilenir. Bu yüzden dişlerin sağlıklı ve temiz kalması için düzenli olarak diş hekimine gitmek gerekir.
Bu yazıdaki bilgiler Uzm. Dt. Ela Çabuk’un sitesinden derlenmiştir.