Diş beyazlatma ve yöntemleri
Günlük olarak tükettiğimiz yiyecek, içecekler ya da sigara kullanımı dişlerin doğal beyazlığının kaybolmasına neden olabilir.
Diş beyazlatma ve yöntemleri
Günlük olarak tükettiğimiz yiyecek, içecekler ya da sigara kullanımı dişlerin doğal beyazlığının kaybolmasına neden olabilir. Gülümsememizi öne çıkarmakta olan dişlerimizin bembeyaz olmasına için yapılan tedavilerden biri de 'diş beyazlatma' işlemidir. İşte diş beyazlatma işlemi ve yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler.
Son zamanlarda sağlıklı dişlere sahip olmak yetmiyor ve parlayan dişlere sahip olmanın önemi konuşuluyor.
Dişteki renk değişiminin farklı nedenleri bulunuyor.
Gün içerisinde tüketilen her türlü çay, sigara, kahve, boyalı içecekler, kola, kırmızı şarap türü içecekler dişlerin renginin koyulaşmasına sebep oluyor.
Diş rengi de ten renklerimiz gibi kalıtsaldır ve doğal durumlarda daha koyu olabilir. Çocuk yaşta kullanılmış olan bazı ilaçlar da dişlerde koyu lekelere sebep olur. Sebebi ne olursa olsun dişlerin daha beyaz ve estetik olması mümkün olmaktadır.
Dişlerde oluşan renklenmeler, diş beyazlatma (bleaching) işlemi ile giderilebilmektedir.
Diş Beyazlatma (Bleaching) Nedir?
Günümüzde en fazla yaptırılan estetik işlemlerden biri olan 'Diş Beyazlatma', çoğu diş hekimi tarafından uygulanmaktadır.
Diş beyazlatma (bleaching) karbamid peroksit ve türevlerinin kullanılması ile yapılan bir ağartma (renk açma) işlemi olarak tanımlanır. Diş beyazlatma dişlerin beyazlaşmasını ve oluşan renk değişimlerinin azalmasını beyazlatma jelleri sayesinde sağlamaktadır.
Diş beyazlatma işlemi, diş taşı temizliğinden ve eğer bulunuyorsa da çürük tedavisinin ardından uygulanması gereken bir işlem türüdür.
Diş Beyazlatmada Hangi Yöntemler Kullanılır?
Beyazlatma işlemi iki sistemle uygulanmaktadır;
İlk seçenek diş doktorlarının bire bir olarak hastaya uyguladıkları işlemdir. Muayenehane ortamında dişlere sürülmekte olan bir jel ile dişler beyazlatılır. İşlem süresi 1,5 saat sürmektedir ve işlem sonunda dişler 5 ton beyazlamaktadır.
Seanslar arasında hastanın renklendirici gıda türlerinden (çay, kahve, şarap vb.) uzak durması ve sigara kullanımını en aza indirmesi istenmektedir.
Beyazlatma seansları arasında hassasiyetler oluşabilir. Ancak kullanılacak olan hassasiyet giderici diş macunları ile bu hassasiyetler ortadan kalkıyor.
İkincisi de hastanın kendi dişlerine özel şeffaf bir aparat hazırlanması ile gerçekleştirilmektedir. Beyazlatma jelleri hastaya verilir, evdeyken günde 1-2 saat aparat üstüne uygulanan jel hasta tarafından kullanılmaktadır. 6-8 gün içerisinde dişler beyazlamaktadır. Haftalık kontroller ile tedavinin ne şekilde ilerlediği izlenerek gereken değişiklikler yapılmaktadır.
Hastaya hangi yöntemle beyazlatma uygulanacağı ile ilgili olarak diş hekimi ve hasta beraber karar vermelidir.
Kalıcılık süresi, kişinin diş yüzeyine bağlıyken pürüzsüz olup olmamasına, tükürük yapısına, çay, kahve ve sigarayı ne kadar tükettiğine, dişlerine özen gösterip göstermemesine bağlı olacak şekilde değişiklik gösteriyor olsa da yaklaşık olarak 2-3 sene sürmektedir.
Diş Beyazlatma Dişe Zarar Verir Mi?
Diş beyazlatma profesyonel şartlar altında uygulandığı zaman dişlere zarar vermemektedir. Fakat bu işlem teknik olarak hassas olmaktadır ve doğru şartlarda uzman kişiler tarafından uygulanması önem taşımaktadır.