Covid-19’u Atlatanların İyileşmesi Ne Kadar Sürüyor?
Yalnızca birkaç ay önce ortaya çıkan ve dünyayı kasıp kavuran Covid-19 salgını ile merak edilenler araştırılmaya devam ediyor. Bunlardan biri de hastalığı geçirenlerin iyileşme süresi…
Covid-19’u Atlatanların İyileşmesi Ne Kadar Sürüyor?
Yalnızca birkaç ay önce ortaya çıkan ve dünyayı kasıp kavuran Covid-19 salgını ile merak edilenler araştırılmaya devam ediyor. Bunlardan biri de hastalığı geçirenlerin iyileşme süresi…
Koronavirüse yakalanmış olan birinin iyileşme süresi hastalığı ne şekilde geçirdiğine bağlı olmakla birlikte farklı şeylerle de bağlantılı olabilir. Birçok kişi için Covid-19 normal gripten farklı olmuyor. Fakat Covid-19 bazı insanlarda kalıcı izler bırakabiliyor. Cinsiyet, sağlık durumu ya da yaş hastalığı kapmış olan kişinin ne şekilde tepki vereceğini de etkiliyor.
Covid-19’u Hafif Şekilde Atlatanlar
Covid-19’a yakalanan bazı insanlar yalnızca kuru öksürük ve ateş belirtileri yaşıyor. Fakat eklem ağrısı, boğaz ve baş ağrısı, halsizlik de görülen semptomlar arasında yer alıyor. Öksürük ilk olarak kuru görülüyor. Sonrasında bazı hastalarda ilerleyen dönemlerde balgam ile de görülebiliyor. Bu balgamlarda da virüsün öldürmüş olduğu akciğer hücreleri yer alıyor. Bu semptomlar genel olarak istirahat ile bol sıvı tüketiminin gerçekleşmesi halinde tedavi edilebiliyor. Tedavi süresinde de ağrı kesici olarak da parasetamol öneriliyor. Covid-19’u hafif atlatanlar kısa bir süre içinde eski sağlıklarına kavuşabiliyor. Ateş bir haftadan önce düşse de öksürük şikayetleri belirli bir süre devam edebiliyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Çin’deki veriler üstünden yapmış olduğu araştırmada hafif şekilde Covid-19 hastaları için iyileşme süresini yaklaşık olarak iki hafta sürdüğünü belirtmişti.
Ağır Hastalar
Bazıları için hastalık oldukça ciddi boyutlara geçebiliyor ve önemli hal alabiliyor. Enfeksiyonun 7 ile 10. Günleri arasında hastanın durumunda ağırlaşma görülebiliyor. Durumun ani bir şekilde ağırlaşmasında nefes darlığı görülüyor ve akciğerlerde yanma hissi başlıyor. Bunun sebebi ise virüsle savaşmaya çalışan kişinin bağışıklık sisteminin sağlıklı durumda olan akciğer hücrelerini hedef alması ile gerçekleşiyor. Hastalığı bu evrede olanların oksijen desteği alması gerekebiliyor. Nefes darlığının iyileşmesi uzun bir süre alabilir. Bu genellikle 2 ile 8 hafta arasında sürüyor. Hastalığı bu şekilde geçirenlerde de uzun bir süre halsizlik olabiliyor.
Yoğun Bakımda Olanlar
WHO virüse yakalanmış olan her 20 kişiden birinin yoğun bakıma ihtiyaç duyabileceğini öngörüyor. Yoğun bakımda bulunan hastalar ilaçlar ile uyutuluyor ve solunum cihazına bağlanıyor. Sebebi ise her ne olursa olsun yoğun bakım tedavisi altında olan hastanın nekahat dönemi ile tamamen iyileşmesi uzun bir süre alabiliyor. Yoğun bakımdan çıkan hastalar normal odalara alınıyor ve sonrasında da nekahate devam ediyor. Uzmanlara göre yoğun bakımda yatan birinin iyileşmesi 12 ile 18 ayı bulabiliyor. Uzun bir süre hastane yatağında kalmak kas kaybına sebep olabiliyor ve bazı hastalar yürümek için fizik tedaviye ihtiyaç duyuyor. Hastalar yoğun bakımdaki ilaçlar sebebiyle de psikolojik sorunlar atlatabiliyor.
Koronavirüs Kalıcı İzler Bırakır Mı?
Hastalığın yeni olmasından dolayı elde edilen veriler pek sağlıklı olmuyor. Ancak araştırmalar hastalarda belirli sorunların kalıcı olabileceğini gösteriyor. Hastaların iyileşme sürecinde mutlaka psikolojik destek almaları da önemli hale geliyor. Bazı hastalar virüsü hafif atlatsa bile sürekli olarak halsizlik gibi kalıcı izler oluşma ihtimali bulunuyor.