Covid-19 salgını depresyon sıklığını üç kat artırdı

Son 1,5 senede gerçekleştirilen bilimsel çalışmalara göre, Covid-19 salgını sürecinde yaşlılar için depresyon görülme sıklığının üç kat yükseldiği ifade edildi.

Sağlık 01.10.2021, 14:22 İrem Durak
Covid-19 salgını depresyon sıklığını üç kat artırdı

Covid-19 salgını depresyon sıklığını üç kat artırdı

Son 1,5 senede gerçekleştirilen bilimsel çalışmalara göre, Covid-19 salgını sürecinde yaşlılar için depresyon görülme sıklığının üç kat yükseldiği ifade edildi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran, Covid-19 pandemisinin yaşlılar üzerindeki fiziksel ve ruhsal etkileri ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Salgından en fazla etkilenen grupların başında yaşlıların geldiğini belirten Cankurtaran, özellikle ilk dönemler için uygulanan kısıtlamalar sebebiyle yaşlıların dışarı çıkamadıklarını, yeterince hareket edemediğini ve yakınlarını göremediğini belirtti.

"Ciddi Etkileri Oldu"

Cankurtaran, 1,5 yıl geçmesine rağmen salgının hala sürdüğünü ve bu uzun sürecin özellikle yaşlıların psikolojisi üzerinde ciddi etkileri bulunduğunu belirterek, şu şekilde devam etti: "Yayınlarımıza baktığımızda bu dönemde yaşlılarda depresyon sıklığının neredeyse 2-3 kat yükseldiğini gördük. Yine hem muayene ettiğimiz hastalarda hem sürekli yayınlarımızda unutkanlığın ilerlemiş olduğunu, artık yaşlılarda Alzheimer gibi unutkanlık hastalıklarının daha çok görülmeye başladığını ve neredeyse 2-3 kat yükseldiğini gördük. En çok uğraştığımız şey depresyon ve demans. Bu yönü ile yaşlıların mutlaka nöroloji, geriatri, psikiyatri ya da dahiliye birimlerinden bir doktora gelmelerinde yarar var."

Yaşlıların büyük çoğunluğunun hastanelere gitmeye çekindiklerini ve bu sebepten ötürü rutin kontrollerini aksattıklarını anlatan Cankurtaran, şu anda ise virüse karşı aşı silahlarının bulunduğunu, bu sebeple üçüncü doz aşısını yaptırmakta olan herkesin rutin kontrolleri için hastanelere gitmeleri gerektiğini ifade etti.

Cankurtaran, yaşlılara salgın sürecini daha sağlıklı geçirebilmeleri adına yürüyüş yapmalarını, dengeli beslenmelerini, düzenli uyku uyumalarını, doktor kontrolünde vitamin takviyesi almalarını önerdi.

"Poliklinik Başvurularında Depresyon Görülme Sıklığında Artış Olduğunu Görebiliyoruz"

Ankara Şehir Hastanesi Geriatri Kliniği Uzmanı Dr. Rana Tuna Doğru ise yaşın getirmiş olduğu risklerin yanında kronik hastalıkların da salgın süreci içerisinde yaşlılar için önemli bir risk faktörü olabileceğinin altını çizdi.

Yaşlıların son bir sene içinde çok ciddi kısıtlamalar ile yüzleştiklerini hatırlatan Doğru, şu şekilde konuştu: "Hastalığa yakalanma korkusunun yanında, kısıtlamalar sebebiyle evde kalmaları, günlük yaşam aktivitelerini yerine getirememeleri, sosyal çevreleri ile görüşmeyi, dışarı çıkmayı çok aza indirmeleri, 'Acaba hep bu şekilde devam mı edecek?' düşüncesini beraberinde getirdi ve mutsuz olmalarına, depresyona girmelerine sebep oldu. Bilimsel çalışmaların yanında, poliklinik başvurularında da yaşlılarda depresyon görülme oranlarında ciddi bir artış olduğunu görebilmekteyiz. Zaten bir süre yaşlılar hastaneye gidemediler çünkü hastane korkuları oluştu fakat polikliniklere geldikleri zaman depresif bulgularının fazla olduğuna rastladık."

"Düzenli Uykuyu Stres Yönetiminde Oldukça Önemsiyoruz"

Rana Tuna Doğru, ayrıca aşırı hareketsizlik sebebiyle yaşlıların günlük, çok basit işleri bile yapamaz hale geldiklerini, kas, eklem ağrısı ile kas erimesi problemleri ile karşılaşabildiklerini ifade etti.

Yaşlıların salgın süresini daha sağlıklı geçirebilmeleri adına önerilerde bulunan Doğru, şunları ifade etti: "Yaşlılara kısa mesafe yürüyüşler ve kendilerini zorlamayacakları egzersizleri tavsiye ediyoruz. Ayrıca kaliteli beslenme, bu süreci sağlıklı atlatabilmeleri adına oldukça önemli. Yine düzenli uykuyu, stres yönetiminde oldukça önemsiyoruz. Bunun yanında yaşlıların çevresindekilere de çok iş düşmekte. Onlara sınırsız destek vermeleri, akıllı telefonla ya da mesafelerini koruyarak yüz yüze görüşmeler gerçekleştirmeleri onların yalnızlık duygusunu ve anksiyetesini düşürecektir."

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03