Çam balının faydaları ve zararları

Çam balı hakkında bilinmeyen çok fazla detay bulunuyor. Bazı noktalarda son derece şifalı olduğu bilinen çam balının aynı zamanda zararlı yönleri de olduğunu biliyor muydunuz?

Sağlık 25.12.2020, 00:17 Mehmet Kurt
Çam balının faydaları ve zararları

Çam balının faydaları ve zararları

Çam balının ne olduğunu bilmeyenler dahi olabilir. Normalde bal satın aldığımız zaman üzerinde çam balı ya da çiçek balı ibaresi yer alıyor. Bunlar arasından seçim yaparak satın alırız. Çiçek balı normal bildiğimiz balken, çam balının bundan daha farklı yarar ve zararlara sahip olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Çam balı kızılçam ağacından elde edilir. Daha doğrusu bu ağaç türü üzerinde bulunan marchaline hellenica ile üretilir. marchaline hellenica kızılçamlarda buluna özü emer ve beslenir. Bunun üzerine arta kalan besini ise tatlımsı bir kıvamda ağacın üzerine geri bırakır. İşte buna da çam balı adı verilir. Peki, çam balının faydaları nelerdir? ne açıdan zararları vardır? Çam balları ne için kullanılmalıdır? İşte, merak ettiğiniz tüm bu soruların ayrıntılı yanıtlarına içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

 Çam balı neden kullanılır?

Çam balının binen en önemli özelliği uzun süre bozulmadan korunabilmesidir. Yani bazı bal türlerinde olduğu gibi uzun süreli saklanınca kristalleşme meydana gelmez. Bunu tercih edilme nedenlerinden biri olarak düşünebilirsiniz. Çam balının rengi de diğer çiçek ballarına nazaran biraz daha koyu ve katı kıvamlıdır. Çok fazla tatlı balları tüketemeyen kişiler, şeker oranı daha az olduğu için de çam balını tercih edebiliyor. Tüm bunların yanı sıra çam balları diğer çiçek ballarına nazaran daha fazla vitamin ve mineral içerdiği için de sıklıkla ilk tercih edilen ürün olarak dikkat çekiyor.

Çam balının faydaları nelerdir?

Çam balı faydaları nelerdir diye soracak olursanız da birden fazla faydası olduğunu, hatta saymakla bitmediğini söylemek kesinlikle yanlış olmayacaktır. Bu noktada en çok öne çıkan genel faydalarını sıralamak gerekirse de;

  • Saçların beslenmesine, köklerinin sağlam olmasına ve beraberinde daha hızlı uzamasına büyük ölçüde fayda sağlar.

· Yorgunluk, halsizlik gibi durumlara iyi gelerek, daha dinç hissetmenizi destekler.

·  Yüksek tansiyon hastalarında, tansiyonun düşmesini sağladığı için de çok tercih edilir.

· Sindirim sistemini dengeler ve florasını korur.

· Hazımsızlık yaratmadığı için, hassas mideler de rahatlıkla sindirebilir ve tercih edebilir.

· Midedeki zararlı bakterilerin yok olmasına nende olarak, mideyi koruma özelliği taşır.

  • Mevsimsel hastalıklara karşı daha dirençli olmanızı sağlar.

Çam balının zararları nelerdir?

Çam balı için tamamen zararlı demek yanlış olacaktır. Her şeyde olduğu gibi çam balında da aşırı tüketim zararlı olabilir. Bunun yanı sıra şeker hastalarının çok fazla tüketmemesi tavsiye ediliyor. Bazı insanlarda bu bala karşı alerji olabilir. Alerjik reaksiyonlarla karşılaşmamak için bu detaya dikkat etmek gerekiyor. Bunların dışında herhangi bir zararı olduğunu söylemek mümkün değildir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12