Baş Dönmesi Neden Olur? Baş Dönmesine Ne iyi Gelir?

Baş dönerse ne yapmalı? Sırt üstü yatınca neden baş döner? Uykuda baş dönerek uyanmak? Stresten baş döner mi? Durduk yere neden baş döner? Kafamı hareket ettirince başım dönüyor? Tansiyon baş döndürür mü?

Sağlık 04.11.2020, 10:51 05.11.2020, 13:03
Baş Dönmesi Neden Olur? Baş Dönmesine Ne iyi Gelir?

Baş dönmesi hemen hemen herkeste yaşanan bir sağlık problemi durumuna gelmiştir. Uyandıktan sonra ya da yemek yedikten sonra vs. gibi birçok durumda başımıza ağrı girer ve aynı zamanda da dönebilir. Ve bu durumda da yaşam kalitesi oldukça düşer.

Baş Dönmesi Nedenleri Nelerdir?

Baş dönmesi nedenleri genellikle nörolojik bir sorunmuş gibi görünse de aslında sadece nörolojik olmadığını söyleyebilirim. Stresten olabileceği gibi aynı zamanda da kulak sorunu gibi nedenlerden de başımız dönebilir.

Baş dönmesinin diğer bir adı da Vertigo’dur ve toplumda yaygın olarak görülmektedir. Kulak Burun Boğaz bölümüne giden hastaların çoğu Vertigo teşhisiyle karşılaşmaktadır. Tam tanının koyulabilmesi için denge testinin ve işitme testinin mutlaka yapılması gerekmektedir.

Baş Dönmesini Oluşturan Faktörler

  • Kullandığınız depresyon, tansiyon gibi bazı ilaçlar baş dönmesi yapabilmektedir. Ve kullandığınız depresyon hapının aniden kesilmesinden sonra da baş dönmesi oluşabilmektedir.
  • Yolculuklarda da baş dönmesi görülebilmektedir. Örneğin araba tutuyorsa baş dönmesi şikayetinde bulunabilirsiniz. Ya da eğer uçak yolculuğu yapıyorsanız kulağınızda oluşan basınçtan dolayı da başınız dönebilmektedir.
  • Psikolojik kökenli nedenlerden dolayı da baş dönmeleri oluşabilmektedir. Örnek olarak korku ve anksiyete gibi nedenler verilebilir.
  • Kafa travması ve sinir sistemi tümörü gibi nedenlerden de baş dönmesi oluşabilmektedir.
  • Diyabet, böbrek üstü bezi rahatsızlığı ya da hipertansiyon gibi hastalıklardan dolayı da baş dönmesi yaşanabilmektedir.
  • Migrenden dolayı da başınız dönebilmektedir. Migrenden dolayı kulakta basınç artar ve baş dönmesine sebebiyet verir. Eğer migren tedavisi görürseniz bu durumdan kurtulabilirsiniz.
  • Eğer iç kulak nezlesi olduysanız o zamanda baş dönmesine maruz kalırsınız ve bu duruma aynı zamanda mide bulantısı da eşlik edebilir.
  • Eğer başınızın aldığı pozisyona göre başınız dönüyorsa bu durumda kulaklarınızdaki kristaller dökülüyor demektir. Bu durumda bir doktora başvurmanız gerekecektir.
  • Eğer Menier hastalığınız varsa bu durumda da baş dönmeleri yaşayacaksınız demektir. Yoğun stresten dolayı oluşan bu hastalık yaşam kalitenizi maalesef düşürebilmektedir. Bu durumda stresten uzak durmanız, tedavinizi olumlu yönde etkileyecektir.

Baş Dönmesine Ne İyi Gelir?

Baş dönmenizi doğal yöntemlerle geçirebilirsiniz. Doğal yöntemler ilaç kullanmak istemeyen kişilerce tercih edilebilir.

1.Kabak Çekirdeği

İçerisindeki minerallerden ve vitaminlerden dolayı baş dönmesini geçirebilmektedir. Ve aynı zamanda da bağışıklık sistemini güçlendirir.

2.Nane

Nane de içerdiği vitaminler ve mineraller sayesinde oldukça faydalıdır ve baş dönmesini de hafifletmektedir.

3.Limon

En doğal yöntemlerden birisi de limondur. Öncelikle bir bardak suyun içine yarım limonu sıkın ve ardından da iki çay kaşığı şekeri koyarak karıştırıp için. Birkaç dakika içerisinde baş dönmenizin geçtiğini göreceksiniz.

4.Zencefil

Zencefil aynı zamanda da mide bulantısına iyi gelmektedir. Bir bardak zencefil içmek baş dönmenizi en kısa süre içerisinde geçirecektir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36