Bakan Memişoğlu’ndan Hantavirüs Açıklaması: Türkiye'de Risk Var mı?

iran
Google News

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, son dönemde özellikle kemirgenler yoluyla bulaşan ve dünya genelinde endişe yaratan Hantavirüs ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Türkiye’deki güncel durumu değerlendiren Bakan Memişoğlu, vatandaşları bilgilendirirken mevcut risk haritasına dair önemli detaylar paylaştı.

Türkiye’de Durum Kontrol Altında

Bakan Memişoğlu, Türkiye’de Hantavirüs vakalarının oldukça nadir görüldüğünü ve şu an için halk sağlığını tehdit eden bir salgın durumunun söz konusu olmadığını vurguladı. Bakanlık olarak tüm enfeksiyon hastalıklarını yakından takip ettiklerini belirten Memişoğlu, "Türkiye’de sistemli bir takip mekanizmamız var; endişe edilecek kitlesel bir risk bulunmuyor," dedi.

Hantavirüs Nedir ve Nasıl Bulaşır?

Hantavirüs, genellikle fare ve sıçan gibi kemirgenlerin dışkı, idrar veya salyalarıyla temas edilmesi sonucu insanlara bulaşan viral bir hastalıktır.

  • Bulaşma Yolu: Virüs, enfekte olmuş kemirgenlerin atıklarının havaya karışması ve bu havanın solunmasıyla ya da deri bütünlüğü bozulmuş bölgelerden temasla geçer.

  • Belirtiler: Yüksek ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı ve ilerleyen aşamalarda ciddi solunum yetmezliği veya böbrek sorunları görülebilir.

"Bölgesel Takip ve Önlem Önemli"

Hantavirüsün özellikle nemli alanlarda ve kırsal bölgelerde daha aktif olabildiğine dikkat çeken Bakan Memişoğlu, yerel yönetimlerle iş birliği içinde kemirgen kontrolü faaliyetlerinin sürdürüldüğünü belirtti. Türkiye'de geçmiş yıllarda özellikle Batı Karadeniz gibi belirli bölgelerde tekil vakalar görüldüğünü hatırlatan Bakanlık, bu bölgelerdeki sağlık personellerinin eğitimli ve teyakkuzda olduğunu bildirdi.

Vatandaşlara Korunma Önerileri

Bakanlık, özellikle kırsal alanlarda yaşayan veya bu alanlarda vakit geçiren vatandaşlar için şu uyarılarda bulundu:

  1. Hijyen: Gıdaların kemirgenlerin ulaşamayacağı kapalı kaplarda saklanması hayati önem taşır.

  2. Temizlik: Farelerin bulunabileceği ahır, depo veya kiler gibi yerlerin temizliği yapılırken toz kaldırılmamalı, maske ve eldiven kullanılmalıdır.

  3. Hızlı Müdahale: Kemirgen temasının ardından grip benzeri belirtiler ortaya çıkarsa vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Bakan Memişoğlu, sosyal medyada dolaşan bilgi kirliliğine itibar edilmemesi gerektiğini ve resmi açıklamaların takip edilmesinin toplum sağlığı açısından en güvenli yol olduğunu hatırlatarak açıklamasını sonlandırdı.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<