Bacakta Kramp Neden Olur? Bacaklara Kramp Neden Girer, Nasıl Geçer?
Kramp oluşma nedenleri nelerdir ? Bacakta kramp olma nedenleri ve bunu nasıl geçirebilirsiniz, tüm detaylar haberimizde.
Kasların istemsiz bir şekilde kasılması olarak tanımlanan kas spazmı yani kramp, gündelik yaşamda pek çok kişinin karşılaşabileceği bir durum olarak değerlendirilir. Ancak bazı insanlar bu tip durumlarda sakince başlarına gelen bu durumun geçmesini beklerken bazıları da paniğe kapılıp yanlış hareketlerde bulunabilir.
Bununla birlikte, krampların sıklıkla görülmesi çeşitli hastalıkların habercisi olabilir. Böyle durumlarda kramp nedeninin bilimsel bir şekilde ortaya konulması ve ona göre bir tedavi planlaması yapılması gerekir.
Kramp Nedir?
Kramp; yaş, boy ve cinsiyet gözetmeksizin herkeste görülebilecek türden bir durumdur. Kramp yaşanan anda, kişiler paniğe sürüklenebilmektedir. Kramp hadisesinin kısa sürmesine rağmen istem dışı olması ve durdurulamaması nedenleriyle paniğe sebebiyet vermesiyle karşılaşılabilmektedir.
Kramp, yalnızca zihnin açık olduğu dönemlerde değil aynı zamanda uyku halindeyken de uykuyu bölecek şiddette vücudun farklı noktalarında meydana gelebilmektedir. Yüzme aktivitesi sırasında meydana gelebilecek kramp durumu ise tehlikeli boyuta ulaşması en muhtemel olandır. Hayatın her anında sürekli kramp sancısıyla karşılaşmak; hayat kalitesini olumsuz yönde etkiler.
Bacaklara Kramp Neden Girer?
Kramp, her yaş grubundan kimsede görülebilir ve genellikle bacakların arka kısımlarında bulunan baldırlarda görülür. Kaslarda enerji azalması veya enerjisi tükenen kaslar, böylesi durumların yaşanmasına sebebiyet verebilir. Kasların temel amacı, hareketliliği sağlamaktır. Bacaktaki kasların hareketi sırasında beyne gönderilen gevşeme sinyali, zamanında ulaşmazsa ya da kaslar hareket esnasında gevşemeden kasılırsa bu durum, aniden vücuda saplanan kramp sancılarına neden olabilir.
Bacakta Kramp Neden Olur?
Kramp sancılarını tek bir nedene bağlamak yanlış olur. Vücuda kramp saplanmasının pek çok nedeni olabilir. Kas krampları, genel itibarıyla kısa süreli olup zaman zaman uzun süreli kramplar da girebilmektedir. Kramp hadisesinin en bilindik ve kapsayıcı sebepleri arasında;
- Stres
- Sinir
- Vitamin eksikliği
- Yorgunluk
- Ani hareketler gelmektedir fakat uzun süreli yaşanan kramplar bazı hastalıkların habercisi olarak değerlendirilebilir.
Ayrıca bacakta kramp durumuna sebep olan hastalıklar şu şekilde sayılabilir:
- Varis
Kramp sancıları ekseriyetle bacak arkasındaki baldırlarda meydana gelir. Gün içinde fazla ayakta kalmak ve genetik yatkınlıkla birlikte, varisler baldırlarda oluşan krampların sorumlusu olarak görülebilir.
- Vitamin Eksiklikleri
Bağışıklık sistemini koruyup güçlendiren, vücudun normal dengesini sağlamaya yarayan vitaminlerin eksikliği, kişilerin sağlığı açısından oldukça büyük önem taşır. Vitamin eksikliğinin sebep olabileceği pek çok rahatsızlık mevcuttur. Kasların gevşemeyerek kasılmasının nedeni, vücudun yeteri kadar vitamin alamaması ve kasları besleyememesi durumudur. Bu hadise, kramp ataklarını tetikler.
- Kalsiyum ve Magnezyum Eksikliği
Metabolizma içinde var olan enzimler için magnezyum minerali oldukça mühim bir rol üstlenmektedir. Kas ve sinir sisteminin gevşemesi için magnezyum minerali gerekliyken kasılması durumunda da kalsiyum görev alır. Bu nedenle, kalsiyum ve magnezyum eksikliği nedeniyle kramplar baş gösterebilmektedir.
- Tiroit Hastalıkları
Tiroit hastalıklarının genel belirtileri arasında adelelerde meydana gelen kramplar görülebilir.
- Stres, Sinir ve Heyecan
Stres ve sinir, pek çok rahatsızlığın nedeni olarak ön plana çıkar. Kaslarda meydana gelecek olası kasılmalarda etkin rol oynayan bu duygular, istemsizce kasların kasılmasına sebep olabilir. Aynı olay, panik ve heyecan duygusu için de geçerlidir.
Kramp Nasıl Geçer?
Kramp sancısının geçmesi için şu metotlar titizlikle ve hassasiyetle uygulanabilir:
- Kramp sancısı yaşanan bölgeye hafif masajlar yapmak
- Kan şekerini dengelemek
- Düzenli beslenmek ve egzersiz yapmak
- Ani hareketlerden kaçınmak
- Ilık suyla duş almak
- Bol sıvı tüketmektir.