Aşılanmasına Rağmen Covid-19'a Yakalanan Oldu Mu?
Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, aşılarını yaptırmasına rağmen antikor gelişmeyen vatandaşlar için 'Acaba aşı etkisiz mi?' soru işaretinin olduğunu belirtti.
Aşılanmasına Rağmen Covid-19'a Yakalanan Oldu Mu?
Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, aşılarını yaptırmasına rağmen antikor gelişmeyen vatandaşlar için 'Acaba aşı etkisiz mi?' soru işaretinin olduğunu belirtti.
Çelen, "Antikorun gelişmemiş olması, aşının korumadığı anlamı taşımamaktadır. Bu konu ile alakalı olarak farklı çalışmalar bulunuyor. Aşı antikor titresi gelişmemiş olan hastaların ya da vatandaşların dahi hücresel seviyelerde bağışıklık geliştirebileceğini göstermiş olan çalışmalar mevcut. Toplumun antikor titresinin artması ya da gelişip gelişmediği noktasında aşının koruma sağlamadığı şeklinde yanlış hipotez oluşturmamasını önermekteyiz" şeklinde konuştu.
Türkiye'de, 15 Eylül 2020 yılında Faz-3 çalışmalarına başlanmış olan Çin menşeli Covid-19 aşısı, sağlık çalışanlarının ardından gönüllüler üzerinde de uygulanmaya başlandı. Bu bağlamda 10 binin üzerinde gönüllü vatandaşımıza 17 bin 700 doz aşı uygulandı. Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve İl Pandemi Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen, aşı çalışmalarında yapılan Faz-3 sonuçlarına göre, aşılama programını tamamlayarak 15 gün aradan sonra koronavirüse yakalanan kimse olmadığını belirtti.
Sinovac aşısının etkin ve güvenilir bir aşı olduğunu belirten Prof. Dr. Çelen, "Son 1 senedir Covid-19 pandemisi ile iç içeyiz ve eylül ayının sonuna doğru Sinovac aşı çalışması Türkiye ayağıyla da gündemimize getirilmiştir. İlk etapta sağlık gönüllüleri üstünde sonrasında da toplum gönüllüleri üstünde yapılan aşı çalışmalarının Faz- 3 sonuçları duyuruldu. Burada önemli olan ve dikkat edilmesi gereken nokta şu, 'Aşılanmasına rağmen Covid-19'a yakalanan oldu mu?' Bizim kendi bölgemizde yer alan ve bu süreçte aşı programını tamamlayarak üzerinden 15 gün geçtikten sonraki süreç içerisinde enfekte olan herhangi bir bireyimiz bulunmadı. Burada Sinovac aşısının aslında son derece etkin ve güvenilir olduğunu görmekteyiz" diye konuştu.
Konu ile alakalı olarak yapılan farklı çalışmalarda, antikor titresi gelişmemiş bireylerin hücresel düzeyde bağışıklık kazanabileceğinin görüldüğünü belirten Prof. Dr. Çelen, "Bu konu ile alakalı farklı çalışmalar yer alıyor. Aşı antikor titresi gelişmemiş bireylerimizin bile hücresel düzeylerde bağışıklık geliştirebileceğini gösteren çalışmalar bulunuyor. Bu anlamda şunu söyleyebilmek mümkün; toplumun antikor titresinin yüksekliğiyle ya da gelişip gelişmediği noktası ile aşıdan korunmadığı söylemlerinde yanlış hipotez oluşturulmamasını öneriyoruz. Şöyle öneride de bulunmak istiyorum ki; bakanlığın geliştirmiş olduğu aşılamanın ardından da benim önerim insanların antikor titrelerine baktırmalarının gereksiz olduğu yönündedir. Aşınızı yaptıysanız güvenle tabi yine önleminizi daima alarak, hayatınızı devam ettirmelisiniz" dedi.