Alzheimer riski yalnızlıkla yükseliyor!
Sosyal ilişkileri bulunmayan kişilerin Alzheimer riskinin daha yüksek olduğunun altını çizen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaynak Selekler, açıklamalarda bulundu.
Alzheimer riski yalnızlıkla yükseliyor!
Sosyal ilişkileri bulunmayan kişilerin Alzheimer riskinin daha yüksek olduğunun altını çizen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaynak Selekler, “Çünkü yalnızlık beynin algılama yetisini ve hafızayı olumsuz bir şekilde etkiliyor. Bunu pandemide de net bir şekilde gördük” ifadelerini kullandı.
Alzheimer'ın hali hazırda bulunan ve bilinen tedavisi yok… Fakat demans durdurulamasa da beynin işlevleri uzatılabiliyor. Bunun için hastalığın risk etmenlerinin tedavi edilmesi ve koruyucu faktörlerin uygulanması lazım. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaynak Selekler, yaşam süresinin uzaması ile görülme sıklığı yükselen Alzheimer'ı tetikleyen bir sebebin de yalnızlık olduğuna dikkat çekti ve bu konuda şunları ifade etti.
Sosyal temas beyni ne şekilde etkiliyor?
Sosyalleşmede beynin; hafıza, görme, lisan, düşünme, dinleme, duygu, genellikle elleri, ayakları ya da vücudu hareket ettirme ve yüz ifadesi gibi fonksiyonları harekete geçiyor. Bütün bu fonksiyonların çalıştırılması bilişsel rezervi artırıyor. Bu durum, bazı yaşlı yetişkinlerin yaşa bağlı beyin değişikliklerinin varlığına rağmen nispeten normal düşünme ve hafıza yeteneklerini nasıl koruyabildiklerini gösteriyor.
Sık sık arkadaşlarıyla görüşenlerin beyin sağlığı daha iyi
Londra ve Paris'te yapılan çalışmalarda, orta yaşta sık sosyal temas (düzenli olarak arkadaşlarla ve aile bireyleriyle görüşmek) daha ileriki yıllarda demans olasılığının düşük olmasıyla ilişkilendirildi. Bu etkinin, arkadaşlarıyla sık sık etkileşim kurduğunu bildiren katılımcıların, yalnızca aile üyeleriyle sosyal temas bildirenlere göre daha güçlü göründüğü kaydedildi.
“University College London” tarafından yapılan yeni bir araştırmada da 60 yaşında artan sosyal temasın, ileriki yaşlarda demans geliştirme riskini önemli ölçüde azalttığı tespit edildi. Analiz, 60 yaşında neredeyse her gün arkadaş gören birinin demans riskinin, birkaç ayda bir sadece bir veya iki arkadaş gören birine göre yüzde 12 daha az olduğunu gösterdi.
Sohbet etmek, sinir hücreleri arasındaki bağlantıyı artırıyor
Yalnız olmak, paylaşmamak ve konuşmamak beyin sinir hücreleri arasındaki iletişimi bozar. Arkadaş edinme, sosyal hayatın içinde olma ve paylaşma ise Alzheimer riskini azaltır. Çünkü sohbet etmek ve içe dönük yaşamdan uzaklaşmak nöronlar arasındaki bağlantıyı artırır. Özetle sosyal ilişkileri olan yaşlıların zihinsel fonksiyonları daha iyidir. Nitekim pandemi sürecinde yalnız kalan pek çok yaşlıda Alzheimer'ın tetiklendiği ya da hızlı ilerlediği görülmüştür.
Bu tavsiyelere dikkat!
Yetişkinlerin birçoğunun yoğun hayatı, diğer insanlarla bağlantı kurmalarını engelliyor. Oysa mutlaka sosyalleşmek, arkadaşlarla sık sık bir araya gelmek gerekiyor. Tabii demansa karşı; sağlıklı beslenmek, alkol alımını azaltmak, sigarayı bırakmak, stresten uzak durmak, beyni bulmaca, sudoku, puzzle gibi etkinliklerle çalıştırmak, kitap okumak, egzersiz yapmak, düzenli uyumak ve sağlık kontrollerini aksatmamak büyük önem taşıyor.