Almanya'da mRNA aşısı olduktan sonra hayatını kaybeden yaşlılardan birinin son sözleri korkuttu: Cildim griye döndü

Almanya'da koronavirüs karantinasında bulunan iki yaşlılar yurdunda, yeni keşfedilen ve ortaya çıkarılan mRNA aşısı yapılan yaşlılardan 22'si hayatını kaybetti.

Sağlık 01.02.2021, 10:13 İrem Durak
Almanya'da mRNA aşısı olduktan sonra hayatını kaybeden yaşlılardan birinin son sözleri korkuttu: Cildim griye döndü

Almanya'da mRNA aşısı olduktan sonra hayatını kaybeden yaşlılardan birinin son sözleri korkuttu: Cildim griye döndü

Almanya'da koronavirüs karantinasında bulunan iki yaşlılar yurdunda, yeni keşfedilen ve ortaya çıkarılan mRNA aşısı yapılan yaşlılardan 22'si hayatını kaybetti. Yaşlılardan birinin aşı sonrasında kızını arayarak, "Cildim komple griye döndü" dediği ve sonraki gün öldüğü belirlendi.

Almanya'nın Leverkusen-Rheindorf'taki bir yaşlılar yurdunda ölüm kol gezmeye devam ediyor. AWO-Heim'da bulunan 149 yaşlı ve personel, koronavirüsün İngiltere mutasyonu olan B.1.1.7'ye yakalandı ve 15 yaşlı, yeni keşfedilen mRNA tabanlı aşıdan yaptırmış olmasına rağmen koronavirüse bağlı nedenlerle can verdi. Bavyera'nın Miesbach Kasabası'nda da aşılanmış olan 7 yaşlı insan da koronadan hayatını kaybetti. Almanya'da mRNA aşısı olduktan sonra hayatını kaybeden yaşlılardan birinin son sözleri korkuttu: Cildim griye döndü.

İngiliz Mutasyonlu Virüsü Çıktı

28 Aralık'ta Almanya'da ilk mutasyona uğrayan koronavirüs vakası görüldüğü, iki gün sonrasında da aşılamanın başladığı belirtildi. O zaman yalnızca Pfizer/Biontech'in üretmiş olduğu mRNA aşısı kullanılmaktaydı. Almanya'da hala da bu aşı ile Moderna'nın mRNA tabanlı aşısı kullanılmaya devam ediyor.

Ölmeden Bir Gün Önce Kızını Aradığı Ortaya Çıktı

Aşılanmış olan 15 yaşlı koronavirüsten dolayı hayatını kaybederken, 32 yaşlı ile 25 çalışana daha korona bulaştı. Yaşlılardan birinin aşı olduktan sonra kızını arayarak, "Cildim komple griye döndü" şeklinde söylediği ve ertesi gün öldüğü belirlendi. Ölen 91 yaşındaki Johanna Bradke'nin kızı Bild Gazetesi'ne konuştu ve annesinin ikinci doz aşıyı vefat ettiği gün alacağı belirtildi.

Diğer Yurtlara Bulaştı

Pfizer/BioNTech ile Moderna'nın üretmiş olduğui, DNA'ya virüsle savaşmayı öğrettiği bildirilen mRNA aşılarını savunanlar da, "Ama zaten bu yaşlılar, korona kaptıkları dönemde aşı yaptırmışlardı" diyor. Uzmanlar ise, aşının ilk dozunun az koruma sağladığını, asıl korumanın ikinci doz ile birlikte mümkün olduğunu belirtiyor.

Rheindorf'un, bu şok ölümler ile alakalı ilk örnek olmadığı, Bavyera'nın Miesbach kasabasında da 7 yaşlının aşı yaptırdıktan sonra can verdiği açıklandı. Dortmund, Riedstadt, Koblenz'de de aşılanmış olan yaşlılara tekrardan koronavirüs bulaştığı öne sürülüyor.

Özellikle koronanın İngiltere’den gelen mutasyonunun bir-iki dakika içinde temas etmiş olduğu kişiye bulaşmış olduğu açıklanırken, zaten karantinada bulunan ve kimsenin giriş yapmasına izin verilmeyen yaşlılar yurduna virüsün ne şekilde girdiği tam olarak bilinmiyor.

Elçi-Rna Teknolojisi

Çin ve Rusya'nın tercih etmiş olduğu geleneksel aşılara karşılık olarak Moderna, geleneksel aşı yöntemi yerine elçi-RNA (mRNA) teknolojisini kullanmayı sürdürüyor. Bu yöntemi denemiş olan şirketler arasında BioNTech/Pfizer ve AstraZeneca/Oxford Üniversitesi de bulunuyor.

Bu teknoloji sayesinde herhangi bir mutasyon durumunda aşıya gerekli olan düzenleme ve eklemelerin hızlı bir şekilde yapılabileceği kaydediliyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:12
Güneş 05:47
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:46
Yatsı 21:14