Pursaklar'ın Yeni İlgi Çekici Alanı ‘‘Endemik Vadi''

Ankara'ya özgü olan kültürel değerleri koruma altına almakta elini çabuk tutan Pursaklar Belediyesi, misafirlerini Endemik Vadi'de ağırlıyor.

Pursaklar 07.10.2021, 15:34 08.10.2021, 14:44 İrem Durak
Pursaklar'ın Yeni İlgi Çekici Alanı ‘‘Endemik Vadi''

Pursaklar'ın Yeni İlgi Çekici Alanı ‘‘Endemik Vadi''

Ankara'ya özgü olan kültürel değerleri koruma altına almakta elini çabuk tutan Pursaklar Belediyesi, misafirlerini Endemik Vadi'de ağırlıyor.

İlçenin kalkınması için geliştirilmekte olan çalışmalar kapsamında yeşil alanların sayısını günden güne yükselten Pursaklar Belediyesi, endemik bitki çalışması ve endemik fauna merkezi olarak Türkiye'de bir ilk olarak belirlenen, endemik bitkilerin gelecek nesillere aktarılması, Ankara keçisi, Ankara kedisi, Ankara güvercini ve Ankara tavşanının yer aldığı Endemik Vadi'yi hizmete açtı. Pursaklar Belediyesi ve Gazi Üniversitesi işbirliği sayesinde Ankara'nın endemik bitkileri, endemik hayvanları ve tıbbi aromatik bitkilerinin korunması, üretilmesi ve bunlarla alakalı olarak bilimsel çalışmaların yapılması hedefleniyor. Keşfedilmeyi bekleyen bir güzellik haline gelen Endemik Vadi'de Başkan Ertuğrul Çetin, ilçe halkı başta olmak üzere farklı meslek grupları ve esnafları misafir edilerek yeni cazibe merkezi ile ilgili bilgiler verip, bitki çayları başta olmak üzere çeşitli ikramlar yapıyor.

Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, "Pursaklar halkına yeni bir nefes alanı sağlayacak olan ve değişik göz alıcı güzelliğiyle kendisine bakanların hayran kalacağı Endemik Vadi bitirildi. İlçemizi estetik bakımdan güzel bir görünüme kazandırmanın yanında kaybolmaya yüz tutan endemik bitkiler, soyları tükenme tehlikesi içerisinde yer alan Ankara güvercini, Ankara keçisi, Ankara kedisi ve Ankara tavşanını gelecek nesillere aktarmayı hedefliyoruz. Pursaklar'ın yeni vizyon projesi Endemik Vadimizi görmeye bütün hemşehrilerimizi davet ediyoruz. Bu güzide eserin Pursaklar'a hayırlı olmasını temenni ediyorum'' şeklinde konuştu.

Bilimsel verilere göre Ankara'da 340'ı aşkın endemik bitki türü bulunuyor. Endemik Vadi'de ilk etapta ismini Ankara'dan alan 12 endemik bitki (Angora Tırfılı, Ankara Aşotu, Ankara Şah Civanperçemi, Ankara Geveni, Ankara Sığırkuyruğu, Ankara Süseni, Ankara Çiğdemi, Ankara Geyikgöbeği, Ankara Karanfili, Ankara Yaranı, Ankara Çarşağı, Türk Kantaronu) üzerinde çalışmalar yapılacak. Doğal ortamında lokasyonları bulunan bu türler, Tarım ve Orman Bakanlığının izni ile alanında uzman öğretim üyelerince yerlerinden alınarak Endemik Vadi'de yetiştirme ve üretim çalışmaları gerçekleştirilecek. Vadi bünyesinde yer alan seralarda hem endemik bitkilerin yetiştirilmesi hem de tıbbi aromatik bitkilerin üretimi sağlanacak. Sergileme kasalarında ilk olarak 35 farklı tıbbi aromatik bitki ve 12 adet endemik bitki gösterimi olacak. İlerleyen dönemlerde ise endemik bitki ve tıbbi aromatik bitki sayısının artırılması hedefleniyor. Ayrıca eğitim atölyesinde alanında uzman öğretim üyeleri, öğretmenler ve eğitmenler tarafından türlü bilimsel eğitimler sağlanacak. İlk etapta Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği, Aromaterapi, Tıbbi Aromatik Bitki Demleme Teknikleri, Fitoterapi, Türkiye'nin Biyolojik Çeşitliliği, Tohum Elde Etme ve Tohumdan Fide Yetiştirme, Böceklerin Dünyası, Biyomimikrinin Bedenimize Yansımaları, Yaban Hayvanları, Yaban Hayatının İzleri, Doğada Hayatta Kalma Teknikleri, Suların Mikro Gizemli Dünyası, Fitorestorasyon Atölyesi, Filtre Kahve Demleme Teknikleri başlıklı bilimsel eğitimler verilecek.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03