Kedilere Hangi Vitaminler Verilir?

Kediler, oldukça uzun bir süre önce Mısır’da evcilleştirildiler ve o tarihten bu yana insanların en iyi dostlarından biri oldular.

Kedi 03.04.2021, 20:40 İrem Durak
Kedilere Hangi Vitaminler Verilir?

Kedilere Hangi Vitaminler Verilir?

Kediler, oldukça uzun bir süre önce Mısır’da evcilleştirildiler ve o tarihten bu yana insanların en iyi dostlarından biri oldular. Özellikle de son zamanlarda dünya üzerinde evcil hayvan beslemekte olan kişi sayısının artması ile beraber neredeyse her evde bir kedi görmek mümkün olmakta. Kedi sahipleri özellikle evcil hayvanlarının sağlıkları ile alakalı olarak endişe duymakta ve çözümler aramaktadırlar. Burada da devreye kedi vitaminleri girmektedir. Fakat sorun şu ki kediler seçici hayvanlar olduklarından ötürü kedi vitaminleri nasıl kullanılır ile kedilere hangi vitaminler verilir soruları kedi sahipleri tarafından sık sık sorulmaktadır.

Kediler yaratılışlarından ötürü farklı yapıdadırlar. Örnek olarak bir köpeğin her şeyi yemiş olabileceği gözlemlenebiliyorken kedilerde böyle bir durum görülmemektedir. Satın almış olduğunuz kedi vitamininin tadı ya da kokusu kedinizin hoşuna gitmediyse ne yazık ki vitamini kediye yedirmek mümkün değildir. Kediler yaş mamaya hayır diyemezler. Bir porsiyon yaş mamanın içerisine karıştırılacak olan az miktarda vitaminler fark edilmeyecektir. Bundan ötürü kedinize vitamin verebileceksiniz.

İkinci bir yöntem ise kedinizin burnuna bir miktar vitamin sürmek olmaktadır. Özellikle macun ya da malt biçiminde olan vitaminlerde bu durum oldukça işe yaramaktadır. Kediniz bu vitamini burnundan alacaktır. Fakat çok fazla sürmemek gerekir. Böyle bir durumda vitamin burnundan düşecektir. Ayrıca kedinin patisine de vitamin sürebilirsiniz. Kedi patisindeki vitamini yalayacaktır.

Kediler İçin Yararlı Vitaminler

A Vitamini: kedilerin her daim A vitamini alması gerekir. İnsanlarda bulunduğu gibi kedilerde de görme durumunun iyileştirilmesi ve korunması için A vitamini oldukça önemlidir. Bir de A vitamini kedilerde deri durumunu ve tüy sağlığını da etkiler. Kedinin tüyleri çok dökülüyorsa ya da derisinde pul pul dökülmeler bulunuyorsa A vitamini takviyesi yapabilmek mümkündür. Balık karaciğeri, deniz ürünleri, süt ile yumurtada A vitamini yer almaktadır.

B Vitamini: B vitamini kedilerde özellikle kas ile sinir sistemine olan faydasıyla bilinmektedir. Kedilerde B vitamini eksikliği güçsüz kemiklere ve çeşitli sinir hastalıklarına sebep olabilmektedir. Özellikle yeni doğum yapan kedilerin bolca B vitamini alması gerekir.

·C Vitamini: C vitamini özellikle kedilerin metabolizmasını etkilemektedir. Metabolizmanın düzenli çalışması için kedinin yeteri kadar C vitamini alması gerekmektedir. Kediler için C vitaminleri genel olarak şurup formunda bulunmaktadır.

·D Vitamini: Yavru kedilerin sağlıklı bir şekilde yetişmesi için D vitamini büyük bir önem teşkil etmektedir. Özellikle beyne, kas ile iskelet sistemine yararı olan D vitaminlerini balık ile deniz mahsullerinden, yoğurttan ve kırmızı etten alabilmesi mümkündür. Yeteri kadar D vitamini tüketmeyen kedilerin kemik yapılarının çok güçsüz olduğu ve davranışsal sorunlara sahip olduğu da bilinmektedir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12