Kedilerde Kulak Uyuzu Nedir ve Tedavisi Nasıldır?

Kediler pek çok nedenden ötürü kulaklarını kaşıyabilirler fakat bu kaşımanın günlük rutinin bir parçası olmadığı durumlarda gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir.

Kedi 11.10.2021, 16:24 11.10.2021, 17:10 İrem Durak
Kedilerde Kulak Uyuzu Nedir ve Tedavisi Nasıldır?

Kedilerde Kulak Uyuzu Denir ve Tedavisi Nasıldır?

Kediler pek çok nedenden ötürü kulaklarını kaşıyabilirler fakat bu kaşımanın günlük rutinin bir parçası olmadığı durumlarda gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. Kedilerde kulak uyuzu kedinin kafasını sallaması ve kulaklarını kaşıması ile fark edilmekte olan bir sağlık problemidir. Kedi kulak uyuzu olduysa ve kedinin hareketlerinden bu durumu fark edemiyorsanız bir noktadan sonra kedinin kulaklarında gerçekleşen değişimlerden bu durumun fark edilmesi de olası olmaktadır. Kedilerde kulak uyuzu tedavi edilmediği zaman hem kedinin yaşam kalitesinin düşmesine hem de daha ciddi sağlık problemlerinin gündeme gelmesine sebep olabilir. Bu yazımızda kedilerde kulak uyuzu ile ilgili olarak merak edilen soruların cevaplarını bulabilmeniz mümkün.

Kulak Uyuzu Nedir?

Otodectes cynotis olarak isimlendirilen akarlar kedilerin üzerlerinde yaşar. Cilt yüzeyinde kalmaları da mümkün olan bu akarlar genel olarak kulak kanalında yer alırlar. Bu akarların varlığı kulak uyuzu olarak da isimlendirilen problemin gündeme gelmesine sebep olur. Otodectes cynotis çıplak gözle görülmesi zor bir parazittir fakat kedinin kulakları incelendiği zaman hareketli ufak beyaz benekler olarak görülebilmektedir. Kulak uyuzu oldukça bulaşıcıdır. Bir hayvan ile temas bulaşın gerçekleşmesi için yeterli olur. Bu parazitlerin yumurtadan çıkarak yetişkin hale gelmeleri ortalama olarak 3 haftalık bir süreci kapsamaktadır ve bu süreçte parazit 5 farklı evreden geçmektedir. Yetişkin hale gelen parazitin yaşam süresi 2 aydır fakat parazit bu süreçte çoğalmaya devam eder. Kulak uyuzuna sebep olan parazitler dış dünyada sınırlı süre hayatta kalabilirler fakat bu parazitlerin tüm yaşam döngüleri konak hayvanda gerçekleştiğinden ötürür bulaş ciddi bir problem haline gelebilir.

Kedilerde Kulak Uyuzu Neden Olur?

Kedilerde kulak uyuzunun en yaygın sebebi fiziksel temas olmaktadır. Uyuza sebep olan parazitler dış dünyada çok uzun süre hayatta kalamayacakları için yaşam döngüleri bitirmek adına bir konağa gereksinim duyarlar. Kediler, köpekler, tavşanlar ve gelincikler parazitlerin döngülerini bitirebilmeleri için ideal konaklardır. Yavruluk döneminde olan ya da bağışıklık sistemi zayıflamış hayvanlara bulaş mümkün olmaktadır. Evden hiç dışarı çıkmayan bir kedinin beraber yaşadığı köpek, günlük gezilerinde aldığı parazitleri eve getirerek kediye bulaştırabilir. Temas kulak uyuzunun en yaygın sebebi olsa bile kulak temizliğinin düzenli yapılmaması da kulak uyuzu riskini gündeme taşıyabilir. Kulağın bakteri oluşumuna açık olması, enfeksiyon tehlikesinin artması kulak uyuzuna sebep olan parazitlere karşı çok daha savunmasız hale gelmesine sebep olur. Bu nedenle ev ortamında kalan kediler, dış dünya ile temas etmeseler de ihtimaller doğrultusunda koruyucu önlemlerin onların sağlığı için alınabilmesi gerekir. Kediler için özel olarak üretilen kulak bakım ürünlerine ihtiyaç duyulur.

Kedilerde kulak uyuzu belirtileri;

Kulak tahrişi,

Kedinin sürekli olarak başını sallaması bir de kulağını kaşıması;

Kulaktan akan koyu renkli mumsu akıntı,

Kulak bölgesinde tüy dökülme görülmesi,

Kulak ve çevresinde kabuklu görüntü,

İşitsel hematom,

Deri lezyonları şeklinde ifade edilmesi mümkündür.

Kedilerde Kulak Uyuzunun Tedavisi

Kedilerde kulak uyuzu teşhisi gerçekleştirildiğinde kedinin genel sağlığına ve kulak uyuzunun durumuna göre farklı ilaçların kullanılması gerekebilir. Doğru ilaç seçiminin gerçekleştirilebilmesi için teşhisin mutlaka doğru konulması gerekmektedir. Kedilerde kulak uyuzu evde tedavi edilebilir olsa bile tedavide kullanılacak ilaçların mutlak bir şekilde veteriner hekim tarafından belirlenmesi gerekmektedir. Kulak uyuzuna sebep olan akarların yetişkin ve larva formları ilaçla öldürülebilir. Yumurta ve pupa formlarına ilaç nüfuz etmesi söz konusu olmamaktadır. Bu sebeple ilaç kullanımının aksatılmaması oldukça önemlidir. Kedilerde kulak uyuzu tedavisinde topikal ilaçlar tercih edilebileceği gibi gerekli durumlarda enjeksiyonlara da başvurulabilmektedir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12