Şehit mezarlarını dikkatle koruyorlar

Haymana’nın Evliyafakı Mahallesi'nde, evlerin bahçelerinde Sakarya Meydan Muharebesi’nin dört şehidinin mezarı bulunuyor.

Haymana 26.08.2021, 14:46 İrem Durak
Şehit mezarlarını dikkatle koruyorlar

Şehit mezarlarını dikkatle koruyorlar

Haymana’nın Evliyafakı Mahallesi'nde, evlerin bahçelerinde Sakarya Meydan Muharebesi’nin dört şehidinin mezarı bulunuyor. Mahalleli, şehitlerin mezarlarına dikkatle bakıyor.

Sakarya Meydan Muharebesi’nde 22 gün 22 gece devam eden savaşta şehit düşen bazı 57'nci Tümen askerlerinin mezarları Haymana'ya bağlı olan Evliyafakı Mahallesi’nde yer alıyor. Kimliği belirsiz olan dört şehit mezarı mahallede evlerin bahçe ve avlularında bulunuyor. Evinin bahçesinde şehit mezarı yer alan Kemal Güçlü, “Biz şehitlere vatandaş olarak sahip çıkmaktayız. Şehitler olmasaydı biz yaşayamazdık, onlar bizim için canlarını feda ettiler. Onlar bizi koruyorlar, biz de onları koruyoruz. Biz onları koruyarak onlara sahip çıkacağız” şeklinde konuştu.

ÜNİFORMASI, SİLAHI YANINDAYDI

Şehitlerden birinin mezar düzenlemesinin yapılmadığını belirten mahalle sakinlerinden Süleyman Karakaya, “Burada da bir şehidimiz bulunuyor, ona da kabir yapılmasını talep ediyoruz. Mezarını kazdıklarında üniforması, silahı yanındaydı” diye konuştu. Bahçesinde şehit mezarı bulunan Ekrem Koçak ise, “Mezar 100 yıldır burada. Bize çok duygulu anlar yaşatıyor. Biz ona çok iyi bakıyoruz. Burada şehit olmuşlar. Burada 2-3 tane asker yattığını düşünüyoruz. Biz burayı kazdığımızda kemikleri gördük, üniformaları vardı. iki gözümüz gibi bakıyoruz. Biz şu anda misafiriz. Bizim asıl ev sahibimiz şehitlerimizdir şehitlerimizi korumak zorundayız” ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA OLDUĞUNU TAHMİN EDİYORUM

Tarım Bakanlığı ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü adına çalışmalar yürüten Harp Coğrafyası Uzmanı Dr. Selim Erdoğan, Evliyafakı'da evlerin bahçelerindeki şehitlere ilişkin, “Köy içindeki definler sadece buraya özgü değil. Sathı müdafaanın sonucu olan yerleşim alanında, sokak sokak dövüşlerde, şehitlerin bir kısmı yöre halkı tarafından defnedildi ve bugüne kadar korundu. Eski evlerin yerine yenisi yapılırken çıkan mezarları halk çevirip, koruma altına alıyor. Evliyafakı'nın içerisinde daha fazla şehit olduğunu tahmin ediyorum. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, sahada çalışmadan önce bölgede 3 farklı noktada 201 şehidin yeri belliydi. Sistematik bir çalışma yürüttük. Bu şekilde 200 sahadan yaklaşık 153'ü kesin şehitlik olarak ortaya çıktı. Burada da yaklaşık 4 bin şehidimiz var. 4 binden daha fazla kayıp, bulmamız gereken var. Herkes 'neden bunlar kayıp oldu' diyor. Muharebelerin geçtiği Haymana, Polatlı bozkırlarında aylarca kuş uçmuyor, kervan geçmiyor, bu nedenle kayıp oranımız çok fazla.”

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36