Euro 37,14 %0,35
Dolar 34,25 %0,11
Sterlin 44,58 %0,29
Altın 3.010 %0,63

Yediğimiz gıdalardan Covid-19 bulaşır mı?

Dondurulmuş gıdalardan koronavirüs bulaşma riski ortaya çıktı. Peki diğer gıdalardan bulaşma ihtimali nedir? Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Pınar Çıragil açıkladı...

Resim 2aXf8JpBLg

Yenilen gıdalardan koronavirüs bulaştığına yönelik bir bulgunun bu güne kadar bulunmadığını biliyoruz. Virüsün eksi 20 derecede uzun süre hayatta kalabildiği, bu yüzden dondurulmuş gıdaların riskli olduğunu geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırma ortaya çıkarmıştı. Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Pınar Çıragil'e göre ise yediğimiz bütün yiyecekler koronavirüs bulaştırma ihtimali taşıyor. 

Koronavirüsün damlacıklar yoluyla bulaştığını hepimiz biliyoruz. Ancak, , fekall-oral yolla bulaşmış olduğuna dair kesin bir bilgimiz bulunmamakta. Ancak, Çıragil,  yediğimiz besinlerde hijyene dikkat edilmesi gerektiği konusunda dikkat çekiyor. Özellikle gıda üretim sektöründe çalışanların hijyen konusuna özellikle dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Çıragil, ellerimize damlacık yoluyla bulaşan virüsün gıdalara bulaşma ihtimalinin olduğunu, bu gıdalara dokunulduktan sonra burun ve ağzımıza ellerimizi sürdüğümüzde de virüs kapabileceğimizi dile getiriyor.

AMBALAJLAR TEHLİKELİ

Çıragil, gıda tüketimi konusunda öncelikli olatak dikkat edilmesi gereken konunun ambalaj olduğunu söylerken yıltılmış, patlamış ambalajlı ürünlerden uzak durmamız gerektiğini söylüyor. Çıragile göre gıda güvenliği yönetim tekniklerine uygun üretildiğinden emin olunan gıdalar tercih edilmeli, merdiven altı olarak tabir edilen denetimden uzak işletmelerin ürünleri kesinlikle satın alınmamalı ve ygun muhafaza ve ısı koşullarında saklandıklarına emin olunmalı.

Yaz aylarının en çok tercih edilen besini olan dondurma konusunda uyarıda bulunan Cıragil, mutlaka paketli donrumaların tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor. 

Dondurulmuş diğer gıdalar konusuna da değinen Cıragil, bu tarz besinlerin mutlaka 60-65 derecede pişirilerek tüketilmesi gerektiğini, dondurulmuş besinlerin mutfak lavobosunda uzun süre bekletilmemesi gerektiğini ve  bir kez çözülmüş ürün kesinlikle bir daha dondurulmamalı.

Aynı şekilde evde hazırlanan ürünler kullanılacak miktarlarda derin dondurucuda saklanmalı ve çözüldüğünde hepsi tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<