Euro 37,14 %0,35
Dolar 34,25 %0,11
Sterlin 44,58 %0,29
Altın 3.010 %0,63

Yaz Aylarında Maske Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Önemli Detay

Toplumsal hayatı olumsuz etkileyen koronavirüs salgınından korunmak başka problemleri de beraberinde getiriyor. Tedbirler kapsamında alınan maske takma zorunluluğu kuralı yaz aylarında oldukça zor. Peki sıcak havalarda maske takarken nelere dikkat etmemiz gerek? Sizin için araştırdık.

Resim Lpr6tCRStM

Koronavirüs salgını nedeniyle hayatımıza giren maske, hem kendimizi hem de etrafımızdakileri korumak için olmazsa olmaz etken. Ancak, yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte maske takmak birçok problemleri beraberinde getiriyor. İşte yaz aylarında maske takarken dikkat edilmesi gereken konular:

  • Yedek maske taşıyın
  • Maskenizin kayışının gerginliğine dikkat edin
  • Dışarıda geçirdiğiniz süreye dikkat edin
  • Doğru maske seçimi
  • Maskenizi belirli aralıklarla yıkayın veya değiştirin
  • Zorlandığınız anlarda maskeye ara verin
  • Temiz bir cilt ile maskenin yaratacağı tahrişi önleyin
  • Sıvı kaybını en aza indirin
  • Uzun saç ve sakalın yarattığı etkiyi ortadan kaldırın
  • Kalabalık ortamlarda maske kullanımı

YEDEK MASKE TAŞIMAK

SSıcaklarda maske ağızda takılıyken sık sık nemlendiği için virüs yetişme ve bulaşma alanı da genişer. Bu nedenle yanınıza aldığınız yedek maskeleriniz ile sık sık maske değişimi yapmalısınız. Maske değiştirirken ise maskenin iplerinden tutarak temas etmeden değiştirmeli ve bu bakterilere değmemelisiniz. 

MASKENİN İPLERİ GERGİN OLMALI

Dermogoglara göre maske iplerinin çok geniş ya daçok dar olmamasına dikkat etmemiz gerek. çok gergin olan maske ipleri cildi tahrip ederken az gerginlik te virüs koruyuculuğunu azaltıyor. 

Maskenizin kayışları yüzünüzü ve kenarları normal bir şekilde kapatabilecek şekilde olmalıdır. 

DIŞARDA GEÇİRİLEN SÜREYE DİKKAT EDİLMELİ

Virüs salgını ortaya çıktığı güünden itibaren uzmanlar tarafından uyarılan evde kal çağrıları boşuna değil. Gerekmediği müddetçe dışarı çıkmamak, yalnızca sizin değil belki de birçok kişinin başına iş açmama konusunda yardımcı olur. Az vakit geçirdiğiniz takdirde maskeniz ve kendiniz çok daha az yıpranırsınız.

MASKE KUMAŞINA DİKKAT EDİN

 

Sıcak yaz günlerinde doğru kumaşlı maske kullanmak size avantaj sağlayacaktır. Koton ve pamuk gibi hafif ve nefes alabilen kumaşlar tercih etmeliyiz. . Bazı araştırmacılara göre nefes alamazsanız, hava akışı maskenin yanlarından dışarı çıkar, bu da kullanıcının burnundan ve ağzından damlacıkların dışarı çıkmaması amacını ortadan kaldırır. Maske işlevini yitirir.

YIKANABİLİR MASKELERİNİZİ SIK SIK YIKAMALISINIZ

Uzmanlar tek kullanımlık maskeleri öneriyor ancak yıkanabiliir maske kullanıyorsanız maskelerinizi sık sık yıkamalısınız. 

ZORLANDIĞINIZ ALANDA MASKE KULLANIMINA ARA VERİN ANCAK DİKKAT!

Dışarı çıkmak zorundaysanız ancak maskeden de oldukça bunaldıysanız maskenizi kimsenin bulunmadığı bir alanda çıkarıp ara verebilirsiniz. İnsanlarla araya en az 1,5 metre bırakarak bu arayı verebilir ve temiz nefes alabilirsiniz. 

CİLDİNİZİ TEMİZ TUTARAK MASKENİN YARATACAĞI TAHRİŞİ ENGELLEYİN 

 Maskenizi temiz bir cildin üzerine kullanmak, tahrişi önler ve rahat etmenizi sağlar. Bunun için maske kullanımından önce yüzünü sabunla yıkayın, cildinizin türüne göre nemlendirici, onarıcı gibi destekleyici ürünlerle yüzünüzü temizleyin. Maskenin yüzünüzde yaratabileceği tahriş etkisini, yumuşatıcı kremle birlikte en aza indirebilirsiniz. 

Maske kullanırken yüzünüzün bir kısmı kapalı alanda kalacak ve gözeneklerinizi de kötü anlamda etkileyecektir. Ciltle ilgili oluşabilecek tahriş veya sivilcelerin önlenmesi için temiz bir ciltle maskeyi kullanmak ve maskenin kullanım süresini kısa tutmak önemlidir. Maske kullanmanın en doğru ve temiz yolunun bu olduğunu unutmayın.

BOL BOL SU TÜKETİN

Solunum yerlerimizin maske altında kalması durumunda vücudumuzdaki solunum faaliyeti biraz olsun zorlaşacaktır. Yazımızın önceki bölümlerinde bu zorluktan bahsetmiştik. Bu zorluğu en aza indirmek için yaz günlerinde bol miktarda su tüketmeniz gerekiyor. Su tüketimini arttırmak, sıcak yaz günlerinde sağlığınızı korumanız açısından önemli bir husustur. Maskenin yaratacağı terlemeye karşı, sıvı tüketimi faydalı olacaktır.

UZUN SAÇ VE SAKALA DİKKAT

Saç ve sakal konusunun her ne kadar koronavirüsle direkt olarak bir bağı olmasa da bilinen gerçekler bize uzun saç ve sakaldan kurtulmamız gerektiğini söylüyor. Uzun sakal, maskenin altında yüzünüzü terletecek ve maskenin kullanımını olumsuz yönde etkileyecektir. Saç konusu da yine vücudun terlemesini artıran bir şeydir. Erkeklere bu tavsiyelerde bulunurken, kadınlara da sıcak yaz günlerinde saçlarını toplamalarını önerebiliriz.

KALABALIK ALANLARDA MASKE TAKIN

Kalabalık ortamlarda bulunmak zorundaysanız, zaten sıcak olan yaz günlerinde nefes alma hareketinizi daha da kısıtlar. Bunun önüne geçmek için kalabalık ortamlardan uzak durmalısınız. Böylece hem koronavirüse yakalanma ihtimaliniz düşer, maske kullanımı konusundaki rahatlık hissiniz artar. Kalabalık ortamlardan uzak durmak, sürecin başından beri en çok dikkat edilmesi gereken durumların başında geliyor.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<