Makyavelizm nedir? Makyavelist ne demek? Makyavelizm hakkında bilgiler

Makyavelizm kim ya da kimler tarafından ortaya atılan yaklaşım türüdür? Makyavelizm akımı ne zaman ortaya çıkmıştır?

Gündem 15.04.2021, 14:07 İrem Durak
Makyavelizm nedir? Makyavelist ne demek? Makyavelizm hakkında bilgiler

Makyavelizm nedir? Makyavelist ne demek? Makyavelizm hakkında bilgiler

Makyavelizm kim ya da kimler tarafından ortaya atılan yaklaşım türüdür? Makyavelizm akımı ne zaman ortaya çıkmıştır? Makyavelist olarak bilinen yaklaşımın düşünce şekli nedir, gibi sorular için verilecek olan yanıtları derledik. Makyavelizm nedir? Makyavelist ne demek? Makyavelizm hakkında bilgiler nelerdir?

Makyavelizm akımı, siyaset biliminin babası olarak da bilinmekte olan, politikacı ve hümanist kimliği ile ön planda tutulan İtalyan düşünür, Niccolo Machiavelli tarafından ortaya atılan bir kavramdır.

Makyavelizm Ne Anlama Gelir?

İtalyan düşünür, filozof, politikacı, hümanist ve diplomat kimliği bulunan Niccolo Machiavelli tarafından öne atılan bir fikir akımına Makyavelizm denmektedir. Makyavelist düşünce siyaset felsefesi üstünden doğmuş olmakla beraber, siyasi emel taşımakta olan her bir hareketin öncülüğünde gerçekleşen her bir şeyin mübah olduğunu savunan fikir akımıdır.

Siyasi bir yönetim modeli taşımakta olan ve onu değiştirmek isteyen birilerinin yeni bir model ortaya çıkarması her türlü fiil bakımından sınırsız bir güç ilkesine dayandırılmalıdır. Değiştirilmesi istenen ve bu uğurda verilecek olan hukuki, ahlaki, kültürel ile dini değer ilkelerine bağlı olan yaklaşım araçları, sınırsız olmaktadır. Bunun sebebi ise gerçekleştirilmek istenen siyasi faktörlerin taşımakta olduğu hedef ve yargılar, tamamen yasal ve ahlaki düzen üzerine kurulum göstermesinden kaynaklıdır.

Makyavelist Ne Demektir?

Makyavelist, siyasi değerler üzerinde girişilmesi istenen ve her türlü yolun mübah olduğu söylenen bir hareket ya da fikir akımı olarak da bilinmektedir. Niccolo Machiavelli'nin bu tanımına göre insanlar, vermiş oldukları sözleri tutmayan ve beş para değeri bulunmayan güvenilmez kişi ifadeleri ile tanımlanmaktadır. Dolayısıyla siyasi girişimlerde gerçekleştirilmekte olan eylemler ne ahlaki, ne de dini, ne hukuki değer ilkelerine bağlı kalmak zorunda değildir. Çünkü genel olarak güvenilmez şekilde hitap edilen insanlara karşı, öteki insanların da sözlerini tutması beklenmekte olan bir davranış şekli değildir. İnsanların tutkuları ile zaafları arasında yer alan o ince çizgiden dolayı, kötü karakterli ve bencil bulunduklarını dile getiren Machiavelli, yaşamış oldukları ve yaşattıkları bütün kötü süreçleri kendi elleri ile yarattıklarını dile getirmektedir.

Makyavelizm Hakkında Bilgiler

Makyavelizm akımı, siyaset ile ahlak ilkelerinin birbirinden bağımsız olan iki ayrı olgu olduğunu savunmaktadır. Fakat bu durum, siyasetin normlar hiyerarşisi ile kanunlardan aykırı bir biçimde işlediği anlamına gelmemektedir. Bunun haricinde akımın öncülüğünü gerçekleştiren Machiavelli, siyasi iktidarın yönetimini dini değerlerden daha çok, pragmatik değerlerden alınması gerektiğini savunmaktadır. Bu yüzden iktidarı dini öğelerden arındırabilmek adına, her başvurulan yolun mübah olacağınız belirtmektedir.

Hukukun temel yönlerinin, ahlak ilkeleri ile dini değerlerin bir devletin çatısı altında olduğunu savunmakta olan fikir akımı, gerçekleştirilmesi istenen her hedef için bu araçlara başvurulması doğrultusunu doğru bir seçim aracı olarak görmektedir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12