Corona Virüsü Neden Ortaya Çıktı

Corona virüsü dünyayı alarma geçirdi ve binlerce insanın ölümüne sebep oldu. Ölümcül ve oldukça hızlı yarışan bu virüsün nasıl ve neden ortaya çıktığı çok merak edilse de birçok farklı teori yer alıyor. İşte corona virüsünün ortaya çıkmasının ve yayılmasının sebepleri…

Gündem 24.04.2020, 00:41 25.04.2020, 01:44 Mehmet Kurt
Corona Virüsü Neden Ortaya Çıktı

 İlk Olarak Nerede Ortaya Çıktı?

   Çin’de Hubei eyaletinde bulunan Wuhan şehrinde “Huanan” isminde deniz ile et ürünlerinin satıldığı pazardan çıktığı düşünülen bu virüsün, önceki senelerde de salgına sebep olan SARS ve MERS gibi corona tipi virüs ailesine ait olduğu biliniyor. Ancak öldürücülüğü ise öteki virüs salgınlarına göre düşük. Uzmanlar da bu virüsle ilgili öldürücülük oranının yüzde 2.0 ile 3.1 arasında olduğunu söylüyor.

   Dünyada paniğe sebep olan bu virüsün yarasa çorbasından kaynaklandığı düşünülüyor. Ancak bazı araştırmalarda bu virüsün benzerlerinin ve yakınlarının çeşitli hayvanlarda görüldüğü de belirtilirken farklı iddialar da yer aldı. Yılan, yarasa, pangolin ve köpekler iddia edilen hayvanların başında geliyor.

Virüs Nasıl Bulaşıyor?

   Hastalığın çoğu insanda hafif şekilde seyrettiği biliniyor. Ancak bazı corona virüsler ağır hastalıklara yol açabiliyor. Corona virüsler bazı hayvanlarda bulunuyor ve insanlara bulaşabiliyor. Virüsün insanlara bulaşması ise virüsün mutasyonunu ya da hayvanlarla temas etmesi gibi faktörlere bağlı oluyor.

Virüsün Yayılması

   Gelen bilgilendirmelerde genel kanının virüslerin hasta ya da taşıyıcı olan kişinin öksürüğü veya hapşırması ile ortaya çıkan damlacıklar şeklinde yayılması yönünde. Uzmanlar virüsün saatlerce canlı kalabileceğini de vurgularken elleri sürekli yıkamak gerektiğini de söylüyor. İnsanların bu dönemde birbirleriyle teması en aza indirmesi, tokalaşmayı kısıtlaması gerekiyor. Öksürme ya da hapşırma durumlarında tek kullanımlık peçete ve ıslak mendillerle beraber maske kullanılması öneriliyor.

Risk Altında Bulunanlar

   Risk altında olan kişiler hasta kişilerin yakınları, sağlık çalışanları ve hayvanlarla yakın teması olan kişiler. Hijyen kurallarına uyulması ise hastalığın bulaşmaması açısından büyük önem taşıyor. Bu virüs en çok yaşlıları etkiliyor. Solunum yollarını hedef alan bu virüs vücutta hasarlar da bırakabiliyor. Virüsün yayılmasında ise en başta sıkı tedbirler alınmaması geliyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12