Coğrafya Kaderdir Ne Demektir? Kim Söylemiştir?

Coğrafya kaderdir sözünü kim söyledi? Coğrafya kaderdir ne anlama gelmektedir?

Gündem 02.11.2020, 13:19
Coğrafya Kaderdir Ne Demektir? Kim Söylemiştir?

Türkiye’nin birçok farklı güzel anlamları taşıyan sözleri bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi “coğrafya kaderdir”. Tabii bu sözü bilmeyen birçok kişi vardır. Bu sözün aslında çok eskiye dayanan bir tarihçesi bulunuyor. İbn-i Haldun’un 14. Yüzyılda yaptığı ve hala ki korunmakta olan bir efsanenin bir tespiti ve gerçeği olarak bilinmektedir.

Bu sözün anlamına bakarken, başka belirtmemiz gerekir ki, her ne yaşıyorsak kaderdir falan gibi saçma düşünceleri barındıran bir söz değildir. Bu söz aslında coğrafyanın ne kadar renkli olduğunu anlatıyor. Elbette birçok farklı anlamlarla dünyamız renklidir, fakat herşeyi anlatan en güzel kelimelerden bir tanesi muhtemelen “coğrafya”dır. Coğrafya doğadan tutun ki kültüre kadar herşeyi barındırmaktadır.

Coğrafya Kaderdir Sözü Asırlardır Yaşatılmaktadır

Dünyanın coğrafyası hem gerçekten çok geniş, hem de çok renkli olmaktadır. Coğrafya, bir yerin kültürünü, sporunu, doğasını ve sanatını, herşeyini anlatır. Ne kadar geniş bir coğrafyanız varsa, o kadar geniş bir yaşam alanınız var demektir.

Dolayısıyla buradan anlayacağınız üzere, coğrafya kaderdir derken, bu coğrafya alın yazımız, başka yaşam alanımız yok gibi saçma düşüncelere girmememiz gerekiyor. İbn-i Haldun’dan bu yana ve bütün medeniyetlerde kullanılmış veya en azından bu söze yakın sözler kullanılarak, bütün coğrafyaların ne kadar zengin ve dolu olduğunu anlatmaya çalışmıştır.

Bir nevi felsefi bir söz olarak ta görebiliriz. İnsan hayatı psikoloji ve sosyoloji, ayrıca felsefe ile doludur.

Hayatımız Coğrafyadır

Coğrafya sadece okuldaki coğrafya dersinde gördüğümüz bir konu değildir. Coğrafya hayatımızd, yaşam alanımız, hatta herşeydir. Kimlerle yaşadığımız, nerede yaşadığımız, nasıl yaşadığımız, günlük hayatımızda nelerin olup bittiği, yani herşeydir.

Coğrafya kaderdir derken, yaşadığımız yer örneğin küçük bir köy yeriyse ve maddi durumunuz çok iyi değilse, kadere kendinizi terk etmek değildir. Dünya üzerindeki herşey insanoğlunun coğrafyasıdır. Aslında bu yüzden ve bu anlaşılmadığı için maalesef tarihte binlerce savaş oldu ve hatta günümüzde de savaşlar devam etmektedir, çünkü coğrafyamızın değerini bilemiyoruz. Kaderin coğrafyası hiç tahmin edemeyeceğiniz kadar zengin ve renklidir, fakat bunu sizin fark etmeniz gerekiyor.

Medya Kaderin Coğrafyasını Gösteriyor

Aslında en çok kaderin coğrafyasını ya da tam tersini gördüğümüz yer, medya. Neden mi, çünkü medya hayatın değerini anlamadığımızı gösteriyor. O kadar farklı millet, o kadar farklı kültür, yığınlı tarih, sanat ve doğa ama maalesef insanoğlu bunların değerini bilemiyor.

Medyada gösterilen birçok dizi ve film ise asıl görmemiz gerekenleri gösteriyor. “Coğrafya kaderdir” bu yüzden çok derin anlamlar taşıyan ve sadece bir tane değil, birçok anlam taşıyan bir sözdür. Bunu anlamak için hayatı, hayatın ve insan psikolojisini, sosyoloji ve felsefeyi ayrı ayrı değil, bir arada anlamanız gerekiyor. Belki birazda tarihi araştırmanız gerekir, çünkü tarih ne kadar coğrafyanın gerçek kader, yani hayat olduğunu gösteriyor.

Yorumlar (1)
Hakikat 3 yıl önce
Her ne yaşıyorsak elbette ki kaderdir.ama kaderin manasını doğru bilmak lazım elbette ki
12
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:49
Öğle 12:52
İkindi 16:39
Akşam 19:44
Yatsı 21:11