Ankara'da Tarihi NATO Zirvesi: Erdoğan ve Trump'tan Kritik Açıklamalar
Halil Uzan
Ankara'da düzenlenen tarihi NATO Liderler Zirvesi kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump bir araya geldi. Külliye'deki resmi karşılama töreninin ardından liderler, iki ülke ilişkilerini ve savunma sanayii projelerini içeren kritik başlıkları ele aldı.
CAATSA Yaptırımları ve F-35 Süreci Masada
Zirvenin en önemli ikili görüşmelerinden birini gerçekleştiren Erdoğan ve Trump, Türkiye'ye yönelik uygulanan CAATSA yaptırımlarını ve F-35 savaş uçağı programındaki son durumu değerlendirdi. Türkiye, müttefiklik ruhuna aykırı olan kısıtlamaların kaldırılması yönündeki kararlılığını yinelerken, savunma sanayii alanındaki iş birliklerinin önünün açılması gerektiği vurgulandı.
Milli Muharip Uçak KAAN ve Savunma Sanayii İş Birliği
Görüşmede Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği milli muharip uçak KAAN projesi de gündeme geldi. İttifakın savunma kapasitesini artırmak adına müttefikler arası ikili kısıtlamaların kaldırılmasının önemi belirtilirken, savunma sanayiindeki ambargoların NATO'nun ortak caydırıcılığına zarar verdiği ifade edildi.