81 İlin Tamamı Büyükşehir Oluyor: İlçeler Tek Bir Merkeze Bağlanacak

2024 yılında yapılacak yerel seçimlerden önce 30 büyükşehir dışında bulunan 51 ilin statüsü “büyükşehir” olarak değiştirilecek.

Gündem 23.04.2021, 15:26 İrem Durak
81 İlin Tamamı Büyükşehir Oluyor: İlçeler Tek Bir Merkeze Bağlanacak

81 İlin Tamamı Büyükşehir Oluyor: İlçeler Tek Bir Merkeze Bağlanacak

2024 yılında yapılacak yerel seçimlerden önce 30 büyükşehir dışında bulunan 51 ilin statüsü “büyükşehir” olarak değiştirilecek. AK Parti’nin mecliste gündeme getirmiş olduğu değişime göre merkez ilçe için seçilmiş olan belediye başkanları bundan sonra büyükşehri değil, yalnızca merkez ilçeyi yönetecek. 81 ilin tamamı büyükşehir oluyor: ilçeler tek bir merkeze bağlanacak.

AK Parti’nin gündeme taşıdığı yerel yönetim düzenlemesine göre Türkiye’nin bütün şehirleri artık “büyükşehir” statüsünde yer alacak. Ayrıca her şehirdeki tüm ilçelerin üzerinde merkezi şekilde büyükşehir belediyesi yer alacak. Mevcuttaki sistemde 30 büyükşehir belediyesinin yönetimi, merkez ilçeyi yönetmekte olan belediye başkanına aitti. Söz konusu düzenleme ile beraber merkez ilçelerin belediye başkanları yalnızca merkez ilçenin yönetiminden sorumlu tutulacak.

Düzenlemedeki detaylara göre, şu anda büyükşehir olamayan şehirlerde yer alan köylere götürülecek olan internet ve buna yakın hizmetlerin il özel idareleri tarafından yürütülmesi, devlet hizmetleri bakımından problemlere neden olduğu söyleniyor. Yeni sistemde ise bütün şehirler tek tip yönetim sistemine tabi olacak.

Düzenlemeye göre büyükşehir belediyeleri, şehirlerdeki tek merkezi yönetim olarak yer alacak:

Bütün ilçe belediyelerinin üst yapılanması şeklinde oluşacak büyükşehir belediyeleri, şehirlerde yer alan imar ve parselasyon planları, ulaşım, yol yapımı ile altyapı benzeri makro ölçekteki planları yapacak. İlçe belediyeleri ise çevre temizliği ile düzenlemesi şeklinde daha mikro ölçekteki planlar ile ilgilenecek.

Tartışmalar sürüyor:

Alınan habere göre bütün şehirlerin büyükşehir statüsüne geçirilmesi, vatandaşlardan alınacak olan emlak vergisinin ekstra mali bir yük getirileceği tartışmalarına sebep oldu. Bu sebeple düzenlemenin emlak vergisi bölümü, uygulamalar yürürlüğe girdiği anda ertelenebilir. Konuyla ilgili olarak diğer parti ve milletvekillerinin görüşleri de merak konusu olmaya başladı. Düzenlemenin detayları ilerleyen zamanlarda daha da netleşecektir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:52
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:42
Yatsı 21:08