‘Son Çömlekçiler’in Toprak Bulma Sorunu

Gölbaşı’nda yarım asrı geçkin süredir İbrahim, Ahmet ve Mustafa Önen kardeşler, baba meslekleri çömlekçiliği ayakta tutmak için çabalıyor.

Resim dqGdY6yTK3
Google News

‘Son Çömlekçiler’in Toprak Bulma Sorunu

Gölbaşı’nda yarım asrı geçkin süredir İbrahim, Ahmet ve Mustafa Önen kardeşler, baba meslekleri çömlekçiliği ayakta tutmak için çabalıyor. ÖÇK alanında olduğundan ötürü ilçeden toprak alamadıklarını ve çözüm beklediklerini ifade eden kardeşler, “Toprak olursa bu iş olur, olmaz ise sanat da iş de yok olur” diye konuşuyor.

İbrahim, Ahmet ve Mustafa Önen kardeşler, Gölbaşı’nın Velihimmetli Mahallesi’nde baba meslekleri olarak devam ettirdikleri çömlekçiliği yarım asırdır zor koşullarda devam ettirmeye çalışıyor. Çömlekçi kardeşlerden Ahmet Önen, bu seneki Ahilik Haftası’nda ‘Ankara’da Yılın Ahisi’ seçildi. ‘Ankara’nın son çömlekçileri’ olarak bilinen üç kardeş, en büyük problemlerinin Gölbaşı’ndan toprak alamama olduğunu belirterek problemin çözülmesini istiyor. Gölbaşı eski Belediye Başkanı Fatih Duruay döneminde altı kamyon toprak verildiğini ifade eden Önen kardeşler, Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek’ten de ham madde problemlerinin çözümü için destek beklediklerini ifade ediyor. Çömlekçi kardeşler yarım asırlık mesleklerini ve problemlerini anlattı:

Hiçbir Destek Verilmiyor

“Balçık toprağının Gölbaşı’nın kurulmasında önemli bir yeri bulunuyor. El tuğlası dediğimiz harman tuğlalarda, çömlekçilerde bu toprak kullanımına yer verilmiş. Eskiden burada çok sayıda tuğla, kiremit üretimi çömlekçilik gerçekleştirilirmiş. Babamız da 50’li senelerde çömlek üretime başlamış. Biz üç kardeş bütün imkânsızlıklara rağmen yaparak baba mesleği olarak devam ettiriyoruz. Ankara’da başka yapan bulunmuyor.

Ahilik ödülü bizim oldukça anlamlı, evet yükünün ne kadar ağır olduğunun da farkındayız. Biz bu mesleği sürdürdüğümüzde sıkıntılarımız konusunda maalesef hiçbir destek alamıyoruz.

Çözülmesi gereken en önemli problemimiz toprak. Toprak olursa bu iş olur, olmazsa sanat da iş de yok olur. Bizim yanımızda toprağımız bulunuyor ama Özel Çevre Koruma (ÖÇK) alanında olduğundan ötürü alamıyoruz. Bilecik’ten, Tokat’tan, Avanos’tan getirmek için uğraşıyoruz, bu da çok maliyetli oluyor. Fatih Duruay döneminde altı kamyon geldi. Devamı gelmedi, o da bitti. Şu anda toprak bulunmuyor. Eskiden burada altı-yedi kişi çalışıyorduk şu anlarda da yalnızca üç kardeş kaldık. Biz bu işe kendi çocuklarımızı, bu problemlerden dolayı da sokmadık. koşulları artık çok zor. Ham madde yok, fırın için yakacak problem. Buraya gelip gitmek de problem.

Böyle Giderse Ankara’da Ölür

Dünya döndüğü sürece bu meslek ölmez. Ancak artık böyle devam ederse Ankara’da ölür. Avanos, İzmir Menemen, Aydın Karacasu uzak yerlerde. Karacusu’da belediye başkanı, bu işle uğraşan kişilerin toprağından yakacaklarına her türlü ihtiyacını karşılamakta. Biz şurada kendi ham maddemizi alamıyoruz. Her yere başvuru yaptık ama çözemedik. Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek’ten, öteki yetkililerden problemimizi çözmelerini bekliyoruz. Gölbaşı’nın kuruluşu ile bugünlere ulaşan bu mesleği devam ettirmek istiemekteyiz.”

Bu İşi Sevecek İnsan Lazım Bize

Ankara’da çömlekçiliği sürdürecek olan kimsenin kalmadığını da ifade eden Önen kardeşler, “Ankara’da ilgili kurumlar bu işin devam edebilmesi, bu sanatın yaşatılması için yardımcı olmalı. Meslek liselerinde değişik bölümler var ancak çömlekçilik bölümü bulunmuyor. Açılarak eğitim gerçekleştirilebilir. Bu mesleği öğrenecek, bu işi sevecek insan gerekiyor. Buraya öğrenciler servisler ile getirilebilir biz eğitim veririz. Para istemiyoruz, yeter ki bu işi öğrenmek isteyenler olsun” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<