Yiyecek içecek sektöründe çalışanlara ne kadar prim desteği verilecek? Prim desteği nedir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 Nisan günü gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından koronavirüs ile mücadele için Ramazan ayının ilk iki haftasında geçerliliği bulunacak yeni yasakları açıkladı.

Ekonomi 16.04.2021, 16:55 İrem Durak
Yiyecek içecek sektöründe çalışanlara ne kadar prim desteği verilecek? Prim desteği nedir?

Yiyecek içecek sektöründe çalışanlara ne kadar prim desteği verilecek? Prim desteği nedir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13 Nisan günü gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından koronavirüs ile mücadele için Ramazan ayının ilk iki haftasında geçerliliği bulunacak yeni yasakları açıkladı. Yasaklar kapsamında kapanmakta olan pek çok işletme KÇÖ ödemelerinin kesilmesi ile birlikte maddi zorluklarla yeniden baş başa kaldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bunun üstüne yiyecek içecek sektöründe bulunan çalışanlara prim desteği verileceği belirtti. Peki Yiyecek içecek sektöründe çalışanlara ne kadar prim desteği verilecek? Prim desteği nedir?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yiyecek ile içecek sektöründe bulunan vatandaşlara Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleştirilecek prim destek ödemesinin detaylarını açıkladı. Ramazan ayında yapılacak olan iki haftalık kısmi kapanmadan çok fazla etkilenecek olan yiyecek içecek sektörü için destek amacıyla ödenecek olan primler, işverenlerin SGK’ya verecekleri asgari ücret üzerinden hesaplanıp Bakanlık tarafından ödenecek.

Prim Destek Ödemeleri

Bakan Selçuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurmuş olduğu "yiyecek ve içecek sektörüne yönelik gerçekleştirilecek destek ödemesi"ne ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamasında;

Ramazanın içinde yer aldığı Nisan ve Mayıs ayların içerisinde yiyecek içecek sektörlerinde çalışmalarını sürdürmeye yönelik prim desteği vereceklerini belirten Selçuk, Mart ayı için çalışması bulunanlardan, Nisan ve Mayıs ayları için normalleşme desteğinden faydalanamayan ve çalışmayı sürdüren işçiler için işverenlerin SGK'ya verecekleri asgari ücret üstünden hesaplanmakta olan primin Bakanlık tarafından karşılanacağını belirtti.

Prim Desteği Nedir?

1/7/2020 tarihinden önce kısa çalışma başvurusunda bulunan özel sektör işyerleri için kısa çalışma ödeneğinden faydalanan sigortalıların; işyerlerinde kısa çalışmanın sona erdirilmesi ve aynı işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine geçmeleri durumunda, 30/06/2021 tarihinin geçilmemesi üzerine kısa çalışmanın bittiği tarihi takip etmiş olduğu aydan itibaren üç ay süre ile, 5510 sayılı Kanun’un 82’nci maddesi gereğince belirlenmiş olan prime esas kazanç alt sınırı baz alınarak hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin hepsinin tutarında, her ay bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri bütün primlerden hesap edilmesi suretiyle işverene prim desteği sağlanacak olup destek tutarı Fondan karşılanacaktır.

Bilindiği üzere; kısa çalışma ödeneğinden faydalanma 31 Mart 2021 tarihinde son bulmuş olup, anılan tarihin ardından haftalık normal çalışma sürelerine dönüşü söz konusu çalışanlar için bu bağlamda “normalleşme desteği”nden faydalanabilecektir.

Normalleşme Desteği Nedir?

Çalışanlar için işsizlik sigortası dahil olmak üzere yüzde 37.5 oranında prim ödenmektedir. Buna göre, normalleşmekte olan işverenlere işçi başına günlük olarak 44.72 TL, aylık 1341.56 TL’ye kadar destek verilecek. Destek ödemeleri en çok 30 Haziran 2021 tarihine kadar gerçekleştirilebilecek.

Normalleşme desteği yalnızca özel sektör işverenlerine ait iş yerlerinde verilmekte. Kamuya ait kurumlar ile kamudan alınmakta olan ihaleye bağlı işçi çalıştırılmış olan özel sektöre ait iş yerleri destekten faydalanamıyor.

Normalleşme Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Normalleşme desteğinden faydalanmak için e-SGK/İşveren sistemi üstünden “4447 Sayılı Kanun Geçici 26. Madde Desteği” menüsü seçimi yapılarak başvuru gerçekleştirilebiliyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:52
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:42
Yatsı 21:08