Yılın 3. enflasyon raporuna göre enflasyon tahmini yükseldi

Yılın 3. enflasyon raporunun sunumunda konuşma yapan TCMB Başkanı Kavcıoğlu "Para politikası kararları küresel ekonomide belirgin bir yavaşlama olasılığını güçlendirdi" şeklinde konuştu.

Resim nPyvREylle
Google News

Yılın 3. enflasyon raporuna göre enflasyon tahmini yükseldi

Yılın 3. enflasyon raporunun sunumunda konuşma yapan TCMB Başkanı Kavcıoğlu "Para politikası kararları küresel ekonomide belirgin bir yavaşlama olasılığını güçlendirdi" şeklinde konuştu. Kavcıoğlu Türkiye ekonomisinin üretim, ihracat ve istihdamı yükseltmeye merkeze alan bir dönüşüm süreci içerisinde olduğunu ifade etti. Merkez Bankası'nın sene sonu enflasyon tahmini yüzde 42.8'den yüzde 60.4'e yükseltildi. 2023 sonu için enflasyon tahmini de yüzde 12.9'dan yüzde 19.2'ye çıktı.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu senenin 3. enflasyon raporu sunum toplantısında konuşma yaptı. Raporda enflasyon tahminlerinde nisan raporuna göre yükselişler meydana geldi. 2022 sonu TCMB enflasyon tahmini yüzde 42.8'den yüzde 60.4'e değiştirildi. 2023 sonu için enflasyon tahmini de yüzde 12.9'dan yüzde 19.2'ye yükseldi.

Yılın ikinci çeyreğinde gerçekleşen jeopolitik riskler ile pandemiden kaynaklanan aksamaların küresel iktisadi faaliyeti olumsuz etkilediğini belirten Kavcıoğlu "Para politikası kararları küresel ekonomide belirgin yavaşlama olasılığını güçlendirdi. Emtia fiyatları bir miktar geriledi, tedarik süreleri kısaldı. Küresel enflasyondaki güçlü seyir devam etmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan enflasyon tahminleri son 25 yılın en üst seviyelerine ulaşmıştır" dedi.

Kavcıoğlu açıklamalarına şöyle devam etti:

-Cari dengede çevrimsel etkilerden arındırılmış iyileşme devam ediyor.

'EKONOMİ DÖNÜŞÜM SÜRECİNDE'

-Küresel emtia fiyatları normalleşme eğilimine girdiğinde, ekonomimiz cari fazla verme kapasitesine ulaşmış olacaktır, bu durum Türkiye ekonomisi için yöne bir dönemin başlangıcına, kısa vadeli finansman ihtiyacının asgariye indiği ihracata dayalı büyümeye işaret ediyor.

-Türkiye ekonomisi, üretim, ihracat ve istihdamı artırmayı merkeze alan bir yapısal dönüşüm sürecindedir. Bu sürecin yansıması olarak çevrimsel etkilerden arındırılmış cari dengemizdeki iyileşme eğilimi de devam etmektedir.

-Fiyat ve iş çevrimi etkilerinden arındırıldığında Türkiye ekonomisi bu analizin yapılmaya başlandığı 2004 yılından bu yana ilk defa ve üst üste iki çeyrek cari fazla vermiştir. Başka bir ifadeyle, küresel emtia fiyatları normalleşme eğilimine girdiğinde ekonomimiz cari fazla verme kapasitesine ulaşmış olacaktır.

-Bu durum, Türkiye ekonomisi için yeni bir dönemin başlangıcına, enerji ve emtia fiyatları normalleştiğinde kısa vadeli finansman ihtiyacının asgariye indiği ihracata dayalı büyümeye işaret etmektedir. Uygulamakta olduğumuz politikalarla, fiyat istikrarının temel unsurlarından birisi olarak gördüğümüz bu dönüşümün kalıcı olması için destek vermeye devam edeceğiz.

-Bu dönüşüm sürecinin sonucu olarak yatırım harcamaları sağlıklı ve sürdürülebilir bir çerçevede devam etmektedir. Üretim kapasitesini destekleyen yatırımlar, özellikle sanayi üretiminin öncüsü olan makine-teçhizat yatırımları istikrarlı ve güçlü bir büyümeye işaret etmektedir.

MAKİNE YATIRIMLARINDA ARTIŞ

-Nitekim, 2022 yılının ilk çeyreğinde makine-teçhizat yatırımları yıllık bazda yüzde 10,5 oranında büyümüştür. Bu çerçevede, sürdürülebilir büyüme ve fiyat istikrarına arz yönlü desteğin devamı için gerekli olan yatırım ihtiyacının ulaşılabilir, uzun vadeli ve düşük maliyetli Türk lirası finansman ile karşılanması önem arz etmektedir.

-Türkiye ekonomisinin üretim, ihracat ve istihdamı artırmaya odaklı güçlü ve sürdürülebilir büyüme performansının destekleyici bileşenleri olan makine-teçhizat yatırımlarının ve net ihracatın milli gelirden aldığı pay istikrarlı bir şekilde yükselmektedir. 2022 yılının ilk çeyreği itibarıyla her iki bileşenin milli gelir içindeki toplam payı, yüzde 18 ile tarihsel olarak en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Makine-teçhizat yatırımlarının istikrarlı bir şekilde artması, ekonomimizin arz kapasitesini büyüterek kalıcı fiyat istikrarına da katkı sağlayacaktır.

-Mayıs ayında Sanayi üretimi yıllık bazda 9.1 oranın güçlü bir artış kaydetmiştir.

'TALEPTE YATAY SEYİR'

-İkinci çeyrekte iç talep yataya yakın seyrederken, sanayi üretimi dış talebin de etkisiyle gücünü korumuştur.

-Sanayi üretiminde gözlenen artış imalat sanayinin geneline yayıldı. Güçlü ekonomik büyüme kapasite kullanım oranlarına da yansımaktadır.

'İSTİHDAM AÇIĞI YÜKSEK SEVİYELERDE'

-Göstergeler ilave kapasite işaret etmekte ve yatırım talebini desteklemektedir. Kapasite artışları son dönemde yatırım iştahı yüksek olan firmaların bulunduğu sektörlerde daha da belirgin olarak ortaya çıkmaktadır. Eğilimin yatırım malı üreten ve ihracatçı sektörler başta olmak üzere güçlendiğini gözlüyoruz.

-Üretimin yapısında, yatırım ve ihracat gibi sürdürülebilir bileşenlerin payının artmasının istihdam üzerinde de olumlu yansımaları olmuştur. İşgücü piyasasında istihdama katılım oranı artmaya devam ederken, işsiz sayısındaki gerileme eğilimi de sürmektedir.

-Böylece, Mayıs ayı itibarıyla toplam istihdam edilen kişi sayısı mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak 30,8 milyon kişi ile tarihsel yüksek seviyeye ulaşmıştır. Diğer taraftan, işsizlik oranının yüzde 10,9 olması istihdam açığının halen yüksek seviyelerde seyrettiğini göstermektedir.

-Türkiye ekonomisindeki son dönem istihdam gelişmeleri umut vericidir. 2020 yılı ikinci çeyrekten itibaren hızla artan sanayi üretiminin yanı sıra yatırım harcamaları ve ihracatın da etkisi ile istihdam edilen kişi sayısı 2022 yılı ilk çeyreği itibarıyla 1,3 milyonu hizmet sektöründe, 900 binden fazlası sanayi sektöründe olmak üzere yaklaşık 2,7 milyon kişi artmıştır.

-İstihdamdaki bu artış emsal ülkelere kıyasla oldukça yüksektir. Yıl başından itibaren ise istihdamımız yaklaşık 846 bin kişi artmıştır.

ENFLASYON TAHMİNLERİ YÜKSELDİ

Kavcıoğlu Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 42.8'den yüzde 60.4'e revize edildiğini duyurdu.

2023 sonu için enflasyon tahmini yüzde 12.9'dan yüzde 19.2'ye yükselirken, 2024 sonu için tahmin yüzde 8.8 oldu.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<