Euro 37,08 %0,02
Dolar 34,27 %0,08
Sterlin 44,57 %-0,03
Altın 3.064 %0,25

Öğretim Kredisi Nedir? Kimler Bu Krediyi Alabilir?

Öğretim kredisi Türkiye Cumhuriyetinin vatandaşlarına yüksek öğretime geçiş yaptığı zaman burs alma kriterlerini karşılamayan insanlara sonradan ödenmesi şeklinde verilen kredidir. Bu kredi üniversiteye öğrenime başlayan öğrencilerin sosyal aktivite, kişisel ihtiyaçları ve öğrenim hayatını kolaylaştırmak için sunulan bir kredidir. Bu kredi öğrenimin süresinde alınabilecek bir kredi çeşididir ve istenilen an dondurulabilir.

Resim vGcMYj6J21
Google News

Öğrenim Kredisini Kimler Alabilir?

  • Ön lisans öğrencileri
  • Lisans öğrencileri
  • DGS sınavı ile 2 yıllık öğrenimini 4 yıla tamamlayan öğrenciler
  • Yüksek lisans öğrencileri

Öğrenim Kredisini Kimler Alamaz?

  • Yüksek öğrenimden mezun olan öğrenciler
  • Ek süre öğrenim gören öğrenciler
  • Kurumdan daha önce burs ya da öğrenim kredisi almış öğrenciler
  • Yabancı uyruklu öğrenciler

ÖĞRENİM KREDİSİ NE KADARDIR?

    2022 yılı itibariyle öğrenim kredisi lisans ve ön lisans öğrencilerinde 850 TL, yüksek lisans öğrencileri için 1700 TL’dir.

Öğretim kredisi alan öğrencilerin en büyük sorunlarından birisi de kredinin hangi durumlarda kesilip kesilmeyeceğinin durumlarıdır.

Öğrenim Kredisi Hangi Durumlar da kesilir?

  • Öğrenim süresinde yüksek öğrenimden ayrılması veya çıkarılması
  • Sağlık gerekçeleriyle yüksek öğrenime devam etmeme
  • Öğrenim aldığı kurumun belirli sebeplerden dolayı kapatılması
  • Disiplin cezası alması

Bu gibi sebepler kredi alan öğrencilerinin kredilerinin kesilmesi için yeterli sebeplerdir.

Öğrenim Kredisi İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

    Öğrenim kredisi veya burs almak için gerekli başvurular e-Devlet üzerinden alınmaktadır. Henüz yeni reşit olmuş öğrenciler e-Devlet şifrelerini almak için PTT şubelerine başvuru yaparak 2 TL gibi bir ücret karşılığında e-Devlet şifresi alabilir. E-Devlet’e giriş yapan öğrenciler arama butonuna Gençlik ve Spor Bakanlığı yazıp, Burs/Öğrenim kredisi başvuru ekranına girerek burada onlardan istenen ailenin ekonomik durumu eğitim durumu gibi istenilen bilgileri gerçeğine uygun bir şekilde doldurarak başvuru yapılabilir.

Ve öğrencilerin en büyük sorunlarından birisi olan bu öğretim kredilerinin borcu nasıl ödenir ve borcu miktarını nasıl hesaplanır.

Öğrenim Kredisi Borcu Tespiti

Öğrenim kredisi alan öğrencilerin aldığı aydan başlayan kredisi serüveni okulunu bitirdiği zamana kadar devam eder bu yüzden almaya başlanılan andan itibaren Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Yurt İçi Fiyat Endeksini(Yİ-ÜFE) artışlarına göre artacak kredi miktarına bakılarak hesaplama yapılır. Borcun sorgulanması için vergi dairesi üzerinden bilgi alınır.

Öğrenim Kredi Borcunun Ödenmesi

Öğrenci öğrenim kredisi borcunu ödemeye öğrenim süresi bittikten 2 yıl sonra başlamak üzere bu borçların ödenmesi aylık taksiler halinde başlanır. Bu borçları çeşitli sebeplerden dolayı erteleme durumları olabilir. Öğrenciler borçlarını ödemek için internet üzerinden yada giderek şube üzerinden başvuru yaparak borçlarını taksitler halinde ödeyebilirler.

Kredi Borçlarının Ertelenmesi

Müracaat durumunda öğrencinin herhangi bir SGK ilişkisinin bulunmaması durumunda halindi birer yıllık daha uzatmalar yapılabilir. Ayrıca erkek borçlular askerlik yapmaları halinde belgeler ile başvuru yapıp borçlarının ertelenmesi ve gerekli Yİ-ÜFE den muaf olması sağlanır.

Kredi Borçlarını Yapılandırılması

Kredi borçlarını ödemekte zorlanan gençler için yapılandırmalar yapılıyor. Aylık ödenmeyen borçlar için aylık %1.40 gecikme faizi uygulanır bu borçlar belirli sürelerden sonra 2-3 katına çıkabiliyor fakat TBMM bazı aralıklarla bu faizlerin silinmesi için kanun tekliflerini onaylıyor bu sayede borçlarda azalmalar oluyor. Bu gibi durumlardan yararlanmak isteyen öğrencilerin Gelirler İdaresi Başkanlığına (GİB) başvuru yaparak borçlarının yapılandırılması için gerekli başvuruyu yapabilirler.

Erken Ödeme İndirimi Nedir?

Öğrenim kredisi borçlarının tamamını başlangıç tarihinden ödenmesi durumunda erken ödeme indiriminden yararlanır fakat bu borç Yİ-ÜFE üzerinden hesaplanır anaparada değişime neden olmaz. Borcun tamamın toplu bir şekilde ödenmesi borçta herhangi indirime neden olmaz.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<