Euro 37,09 %0,02
Dolar 34,27 %0,07
Sterlin 44,58 %-0,02
Altın 3.065 %0,29

KREDİ PUANI NASIL ARTTIRILIR?

Kredi Puanı Nedir? Kredi Puanı, Kredi Notu veya Kredi Skoru; bankalar, finansal kiralama (leasing) ve sigorta kuruluşları, faktöringler vb. gibi aklınıza gelebilecek her türlü finansal kuruluşlar ile olan parasal ilişkilerinizin incelenmesi neticesinde bazı hesaplama yöntemleri kullanılarak oluşturulan bir çalışmadır. Bir başka deyişle finansal borçlarınızı hangi ölçüde çevirebildiğinizi gösteren bir çeşit karnedir.

Resim 7j3N2bYuQn
Google News

O zamana kadar kullanmış olduğunuz kredi kartlarınız ve kredi borcu bilgilerinizle birlikte gelirinizin bu borçları ödeyebilme kapasitesini, giderlerinizin ise bu borçları ne denli etkilediğini ve aynı zamanda kredi başvurusunda bulunma sıklığınızı gösterir. Finansal kuruluşlar yeni borç talepleriniz ile ilgili değerlendirmeleri Kredi Puanı tablonuzu kullanarak yaparlar.

Kredi kullandığınız, kredi kartı aldığınız, finansal kiralama yaptığınız, kredili mevduat hesabı açtırdığınız ya da kredi çeken birine kefil olduğunuz durumlar ile ilgili bilgiler, finansal kuruluşlar tarafından Türkiye Bankalar Birliğine raporlanır. Bu rapora Kredi Limit ve Borç Bilgiler Raporu denir. Aynı zamanda kullanmış veya kullandırmış olduğunuz çekler ile ilgili bilgiler de bu sistemle Çek Bilgiler Raporu denilen puantaj tablosuyla Türkiye Bankalar Birliğine bildirilir.

Kredi karnenizde yer alan puanlara Türkiye’nin önde gelen 9 bankasının oluşturmuş olduğu platformun olan “Findeks” adı verilir ve 1 ile 1900 arasındadır. Bu aralık;

  • 1 – 799 arası Çok Riskli,
  • 800 – 1299 arası Orta Riskli,
  • 1300 – 1499 arası Az Riskli,
  • 1500 – 1699 arası Riskli,
  • 1700 – 1900 arası Çok İyi

olarak bankalar başta olmak üzere tüm finansal kuruluşlar tarafından okunur.

Kredi Puanı Nasıl Arttırılır?

Öncelikle ilk bilinmesi gereken; eğer bu zamana kadar hiç kredi kullanmadıysanız, hiç kredi kartınız olmadıysa, maaş kartınızda bir ek hesap açtırmadıysanız veya herhangi birinin kredi borcuna kefil olmadıysanız Kredi Puanı “0” olarak belirlenir. Bu durumda bankalar başta olmak üzere finansal kuruluşlar verecekleri borçları ödeyip ödeyememe durumunuzu bilemez ve bankaların size borç vermek istemeyecekleri anlamına gelir. Çünkü önünde örnek alacağı ve değerlendireceği herhangi bir borçlanma ve kefaret yoktur. Bu nedenle bankalardan ve diğer finansal kuruluşlardan borç alabilmeniz için öncelikle bir Kredi Puanı oluşturmalısınız. Bunun da en önemli yolu gelir ve harcama kapasitenize uygun ve düzenli olarak ödemesini yapabileceğiniz, aynı zamanda asgari ödeme düzeyinden daha yüksek ödemelerde bulunabileceğiniz en az bir ihtiyaç kredisi ya da kredi kartı başvurusu olacaktır.

Kredi Puanı Nasıl Arttırılır?

5 küçük fakat önemli adımda Kredi Puanınızı artırabilmeniz kolaylaşacaktır.:

  1. Kullanmış olduğunuz kredilerinizin ve kredi kartlarınızın ödemelerini erken veya gününde yaparak ve asla geciktirmemek en önemli husustur.
  2. Kredi kartlarınızın asgari ödeme tutarlarından daha yüksek tutarlarda ödeme yapabiliyor olmalısınız.
  3. Çok sık kredi kartı veya ihtiyaç kredisi başvurularında bulunmamalı, kredili mevduat hesabı ya da ek hesap açtırmamalısınız. Her zaman düzenli olarak ödeyebileceğiniz sayıda borçlanmada bulunmalısınız.
  4. Aylık ve yıllık gelir gider dengenizi göz önünde bulundurmalı ve harcamalarınızın misliyle üzerinde ödemeleri bulunan borçlanmalardan kaçınmalısınız.
  5. Kredi kartlarınıza ve maaş hesaplarınızda açılan ek hesaplarınıza asgari düzeyin altında ödeme yapıp bu hesaplardan sürekli olarak harcamada bulunmamalısınız. Bu durum aldığınız borcu geri ödemeyi geciktirmek zorunda kalacağınızın habercisidir ve Kredi Puanınızın düşmesine sebep olur.

Kredi Puanı tablosuna E-Devlet üzerinden ücretsiz olarak ayda en fazla 1 kez başvuru yapabilme şartıyla ulaşabilirsiniz.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<