Euro 37,08 %0,02
Dolar 34,27 %0,08
Sterlin 44,57 %-0,03
Altın 3.064 %0,25

Kayyum Nedir?

Kayyım atanması ne demek? Kayyumun görevi nedir?

Resim rxZ5rdUECh
Google News

Kayyum kelimesi televizyonlarda sıkça kullanılan kelime olması itibari ile çok kişi tarafından merak edilen bir kelimedir. Kayyum devletin görevlendirmiş olduğu ve belli bir malı yönetmek ile sorumlu olan kişidir. Usulsüzlük gibi durumlarda devlet o hukuk dışı yapılan yere kayyum atar ve kayyum o yerdeki işlerin yönetilmesini sağlar.

Vesayet organlarından bir tanesi kayyumdur ve vasi gibidir. Tek farkı ise, sadece belirlenen bir malı veya o bölge içerisinde bulunan bir görevi yerine getirmek ile sorumludur.

Kayyum Görevleri ve Yetkileri Nelerdir?

Devletin maaşlı çalışan bir memuru olan kayyum, belli görevlere ve yetkilere sahiptir. Bu görev ve yetkiler kayyuma, devlet tarafından verilmektedir. Devlet kayyuma görev ve yetkilerini vermeden önce bu görevler, mahkeme tarafından belirlenir ve ondar sonra görev almaya başlar.

Kayyum görevleri arasında şunlar yer alır.

Her hangi bir kurumun yönetim kurulu toplanıyorsa ve genel kurulun toplantıya çağırılmaması durumunda, kayyum genel kurulu toplar ve bu görevi yapmak için görevlendirilir.

Devlete bağlı olan bir kurumun içerisinde bulunan usulsüz ve kanun dışı bir yönetimin yapılması, o kurumun yetkilisinin yerine kayyum atanması yapılır. Kayyum o kurumun yetkili şahsı olur ve hukuki düzene göre orada bulunan bir malı veya yetkiyi temsil eder.

Kayyum görevi sabittir ve görevi bittiği zaman bırakır. Kayyum görevleri geçicidir. Yetki olarak ise, kendisine verilen alan veya mal üzerinde tek sorumlu kişidir. Aynı şekilde söz sözleme ve yaptırım gibi yetkileri vardır.

Kayyum Ataması Kaç Çeşittir?

Devletin geçici olarak görevlendirdiği kayyum üç şekilde atanır. Bu üç kayyumun görevi ise, birbirinden farklıdır. Görev süresi içerisinde tek sorumlu kişidir.

Kayyum ataması çeşitleri şunlardır.

İstek üzerine görevlendirilen kayyum.

Yönetim kayyumu.

Bir yerin veya kurumun temsil edeceği kayyum.

kayyum çeşitleri arasında yer alıyor. İstek üzerine kayyum; belli kısıtlamaların olması üzerene ortaya çıkan ve ergin olan kişinin isteği üzerine o kuruma kayyum istemesidir. Yönetim kayyumu; vesayet makamını temsil etmek için atanılan kayyum çeşididir. Yönetim yapılacak olan yere kayyumu, devlet atar. Bu kişi ise, yönetimin yeni yetkilisi gelene kadar, o yönetim yerinin yöneticisi olur. İşi bittiği zaman görevine geriye döner. Bir yerin temsil etmek için atanan kayyum ise; kanunnada belirtilen hallerin ortaya çıkması ve vesayet makamından olan kişinin isteği üzerine atanan kayyum çeşididir.

Kayyum Hukuk Dışında Ne Manalara Geliyor?

Kayyum sözcüğü arapça kökenli bir kelimedir ve sadece hukuk içerisinde kullanılmamaktadır. Hukuk dışında farklı anlamlara gelen kayyum, farklı alanlarda da kullanılır. Örnek olarak islam dininde kayyum kelimesinin bir manası vardır.

Allah'ın sıfatları içerisinde yer alan kayyum ismi şerifi, mana olarak her şeyi ayakta tutan anlamını taşımaktadır. Allah'ın 99 ismi şerifinden bir tanesidir. Kelime manası olarak ise; bir malın veya bir görevin yetki dairesinde ayakta tutulması anlamlarını taşır.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<