Euro 37,08 %0,02
Dolar 34,27 %0,08
Sterlin 44,57 %-0,03
Altın 3.064 %0,25

İpek yolu nedir, nerede başlayıp biter ve hangi şehirlerden geçer? İpek Yolu haritası, güzergahı ve önemi

İnsanlık tarihinde oldukça önemli bir yeri bulunan İpek Yolu, farklı fikirlerin ve kültürlerin de taşınmasına vesile olan bir ticaret güzergahı olarak bilinmektedir.

Resim OVNygGvqV5
Google News

İpek yolu nedir, nerede başlayıp biter ve hangi şehirlerden geçer? İpek Yolu haritası, güzergahı ve önemi

İnsanlık tarihinde oldukça önemli bir yeri bulunan İpek Yolu, farklı fikirlerin ve kültürlerin de taşınmasına vesile olan bir ticaret güzergahı olarak bilinmektedir. Uzak Doğu üzerinden gelen baharat, porselen, kağıt, taşlar ve ipek, tarihi İpek Yolu üzerinden taşınmaktaydı. Ticaret kervanları, günümüzde bulunan Çin Şian kentinden hareket etmekteydi. Binlerce kilometre uzunluğa sahip İpek Yolu nerede? İpek Yolu hangi şehirlerden geçer?

Tarihi milattan çok asırlar öncesine kadar uzanan İpek yolu; Mısırlılar, Romalılar ve Çinliler tarafından alınmış ve kullanılmıştır. İpek endüstrisinin gelişmesi ile beraber bu ismi alan İpek yolu, Çin'den Avrupa'ya kadar uzanır. Oldukça uzun bir güzergahı bulunan İpek yolu üzerinde hangi devletler bulunmaktadır sorusu araştırılır. Afganistan, İran, Pakistan gibi Orta Doğu Ülkeleri üzerinden geçen İpek Yolu; birçok Kafkasya ve Orta Asya ülkesinden de geçer.

İpek Yolu Nedir?

İpek yolu Asya ile Avrupa arasında bulunan ekonomik, jeopolitik, kültürel ve tarihsel ögelerin taşınmasını sağlayan bir ticaret ağı olarak bilinir. Tarihi İpek yolu Çin'den başlamaktadır, Akdeniz ve Anadolu toprakları aracılığı ile de Avrupa'ya kadar uzanır. İpek yolu, Orta Doğu ve Çin arasında ipek taşımacılığı yapılmasından ötürü bu adı almıştır. Çin topraklarının batı bölgelerine doğru genişlemesi, İpek Yolu'nun doğu kısmının açılışında oldukça önemli bir etken olmuştur. İpek Yolu hanedan Zhang Qian'in emri ile açılmıştır. İpek Yolu, Yavuz Sultan Selim'in tahtta olduğu 1512-1520 tarihleri aralığında Osmanlı Devleti himayesindeydi. İpek Yolu kontrolünü ele geçiren Osmanlı İmparatorluğu ekonomik bakımdan ilerleme göstermiş ve dönemin güçlü devletlerinden olmayı başarmıştır. Batı için ipek, alışılmadık ve oldukça sıra dışı bir madde olmuştur. Bölgede gerçekleştirilen ipek ticareti sebebiyle bu ticaret ağına ipek yolu ismi verilmiştir. Doğu ile Batı arasında bulunan etkileşimi ve kültür alışverişini sağlayan İpek yolu, 18.yüzyılda ortaya çıkmış olan ticaret yolları ile beraber değer kaybetmeye başlamıştır.

İpek Yolu Nerededir?

İpek yolu güzergahı ile ilgili bilgiler Roma ve Antik Yunan belgelerine dayanır. İpek yolu haritası Anadolu topraklarında başlamıştır. Antakya'dan başlayarak ilerleyen İpek yolu haritası Gaziantep'ten geçmektedir. İpek yolu güzergahı Afganistan ve İran topraklarından da geçer. Pamir Ovası'na kadar uzanmakta olan tarihi ipek yolu Avrupa ile Çin arasında ticaret güzergahı görevini gerçekleştirmiştir.

İpek Yolu Hangi Şehirlerden Geçer?

Dünyaca ünlü ticaret ağı olarak bilinen ipek yolu güzergahı Çin, Kazakistan, Moğalistan, Kırgızistan, Özbekistan, Afganistan, Suriye ile Türkiye topraklarından geçmektedir. İpek yolu Türkiye'de nereden geçmektedir sorusuna yanıt olarak ise Konya, Erzurum, Ankara, Malatya, Kayseri, Bursa, Bilecik, İzmit ve İstanbul güzergahı denebilir. İpek yolu, İtalya Venedik topraklarından da geçip Avrupa'ya kadar uzanır.

İpek Yolu Türkiye'de Tam Olarak Nereden Geçer?

Tarihi çağlardan bu yana doğu ile batı arasında köprü görevi gören İpek Yolu oldukça önemli bir konuma sahip olmuştur. Selçuklular döneminde Anadolu'da ticari faaliyetleri desteklemek için kervansaraylar inşa edilmiştir. Orta Asya'dan Avrupa'ya kadar ilerleyen İpek yolu, Anadolu'da kuzeyden ve güneyden geçer. İpek Yolu Kuzeyde; Trabzon, Gümüşhane, Erzurum, Sivas, Tokat, Amasya, Kastamonu, Adapazarı, İzmit, İstanbul ve Edirne'den geçer. İpek Yolu Güneyde; Mardin, Diyarbakır, Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş, Kayseri, Nevşehir, Aksaray, Konya, Isparta, Denizli, Antalya güzergahını izler. Ayrıca İpek yolu güzergahının Erzurum, Malatya, Kayseri, Ankara, Bilecik, Bursa, İznik, İzmit, İstanbul'dan geçtiği de bilinir.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<