Euro 37,60 %-0,04
Dolar 34,24 %0,03
Sterlin 44,85 %-0,03
Altın 2.885 %-0,03

İcra Dosyası Nasıl Kapatılır?

Resim VkQRvtbUKo

İcra takibi hemen hemen her iş yeri sahibinin iş hayatında karşı karşıya kalabileceği kavramlardan bir tanesidir.  İcra takibi,  başvurusu ve uygulaması ya da icra dosyasının kapanması birçok kişinin Merak ettiği konulardan dır.  Öncelikle icra takibi ne demektir sorusunu cevaplamak gerekir.

İcra takibi borçlu olan bir kişinin borcunu belirli bir sebep olması ya da olmaması durumunda ifa edilmemesi halinde alacaklı kişinin borcuna devlet gücüyle tahsil etmek istemesi üzere icra müdürlüğünce başlatmış olduğu takiptir.  İlamlı İcra ve ilamsız icra olmak üzere iki türe ayrılır.

İlamlı icra mahkeme kararına dayanarak başlatılırken ilamsız icra ise ortada herhangi bir mahkeme kararı bulunmadan teminat ve para alacaklarının tahsili için başlatılmış olduğu icra türüdür.  Ek olarak para ya da teminat niteliği olmasa bile kiralanan herhangi bir taşınmazın tahliyesi de İcra Müdürlüğü'nden ilamsız icra yoluyla istenmektedir.

İcra Dosyasının Kapatılması

Alacaklı kişi borçlu kişiden kendi çabası ve girişimiyle alacaklarını elde edemediği takdirde avukat vasıtası ile ya da avukatsız bir şekilde kendisi icra takibine başvurabilir.  Takip başlatılırsa alacaklı kişi başvuru harcı ile peşin harç isminde harçlar yatırılmalıdır.  Takip başlatıldıktan sonra takibi avukat yürütüyor ise bu harçların üzerine bir de vekalet suret harcı da eklenir. 

Borçlu olan kişi cezaevi harcı dışındaki faiz,  alacak,  vekalet ücreti ile harçlardan mesul olmaktadır. Dosyanın ise hangi aşamada borcun kapatılıp infazın gerçekleştirileceğine göre tahsil harçlarının oranı değişmektedir.  Borcu ödemek dosyayı kapatmak isteyenler borçlular ise icra müdürlüğüne gidip borçlu olmuş olduğu dosya ile alakalı hesabı yapmasını ister. 

Çıkan sonuca göre de borç öder ve dosya ile alakalı olan hukuki sorumluluğu biter.  Haczedilen mal varsa üzerinde bulunan haciz emirlerinin kaldırılmasını ister.

Diğer bir yol ise borçlu olan kişinin alacaklı kişinin avukatı ile görüştürülerek çözüme ulaşmaya çalıştırılmasıdır.  Bu türde gerçekleştirilecek olan ödemeler Avukat ile alacaklının inisiyatifinde ilerlemektedir.  Bu uygulama ayrıca borcun haricen tahsili olarak da bilinmektedir. 

Borç tamamen ödendiğinde alacaklı kişinin avukatı ya da alacaklının şahsen kendisi borcun haricen alındığına dair dilekçe yazar ve dosyanın kapatılması talebini İcra Müdürlüğü'ne  iletir.

İhtimalin bir diğeri ise 1 yıl boyunca herhangi bir işlem yapılmaması durumunda dosyanın işlemden kaldırılmasıdır.  Alacaklı kişi tekrardan harç ile giderleri ödemek şartıyla dosyayı tekrardan açabilmektedir.  Dosyadaki borçtan alacaklı feragat harcı ödeyerek feragat ederse dosya resmi olarak kapanır.

<