Findex Nedir? Nasıl Kullanılır?
Findex yöntemi ile bankalar, kurumsal firmaların ya da iş yerlerinin kredi ve borç limitlerini, kredi notlarını takip etmektedirler. Böylece kurumsal firma ya da iş yerleri kredi çekmek istediklerinde findexi açıp düzenli ödeme yapıp yapmadıklarını kolaylıkla gözlemleyebilmekte ve kredi notlarına ya da borç durumlarına göre tekrar kredi çekip çekemeyeceklerini bildirmektedirler.
Findex ile kurumsal firmalar ya da iş yerleri de finansal limitlerini takip edebilmekte ve borç, kredi ödemelerine kolaylık ile öğrenebilmektedir.
Findex aynı zamanda Türkiye’de sayılı bankaların hep bir arada kurduğu bir finansal hizmet platformudur. Sayılı bankalar kendi aralarındaki anlaşma ile kişi ya da kurumların finansal durumlarının detaylı bir şekilde bir sistemde yani findexte olmasını sağlamaktadırlar. Findex yönteminde kişilerin ya da kurumsal firmaların kredi notu, bankaların kişi ya da kurumsal firmalara kredi verip vermeyeceği kolay bir şekilde ortaya çıkmakta ve borç limitleri kolaylık ile gözlemlenebilmekte, kişinin ya da kurumsal firmanın düzenli ödeme yapması sonucunda tekrar kredi limiti sağlanabilmektedir.
Findex ülkemizde önde gelen dokuz bankanın aralarındaki anlaşma ile kurdukları finansal bir takip yöntemidir. 2014 yılında kurulmuştur. Findex yönteminin amacı kişilerin ya da kurumsal firmaların kredi takiplerini, borç limitlerini, kredi çekmelerini şeffaf bir şekilde sunmak için tasarlanmış ve hizmete sunulmuştur. Findex ile kurumsal firmalar da birbirleri ile iş anlaşmaları ya da ortaklık kuracakları zaman şeffaflık esası gereği Findex raporlarını kolaylık ile talep edebilir, kredi not durumuna ya da limitine göre anlaşma ya da ortaklık sağlayabilir. Findex kişi ya da kurumların birbirleri için de şeffaf olmasını sağlamaktadır. Tamamı ile güven ilişkisi Findex yöntemi ile kurulabilir. Findex güvence teminatıdır.
Findex Sistemi İle Neler Yapılabilir?
- Findex sisteminde bir takım raporlar ve kredi notları vardır. Öncelikli olarak risk raporu Findex sisteminde göze çarpmaktadır. Risk raporu ile şu anki ve son beş yıl içerisinde kapanmış olan kredi ödeme geçmişi görüntülenmekte ve takip edilmektedir. Risk raporu oluşturulur iken Türkiye’deki tüm bankalar ve diğer finans kuruluşlarından alınan krediler, borç limitleri ve ödemeleri esas alınmaktadır. Findex sisteminde bir de Findex kredi notu vardır. Findex kredi notu, bankaların kişi ya da kurumsal firmalara kredi verecekleri zaman ilk başvurdukları referans sistemidir. Kişi ya da kurumsal firmalara bu kredi notuna göre, ödemelerine göre tekrar kredi çıkartır ya da çıkartmazlar. Bankalar dışında, diğer finansal kurumların da kişi ya da kurumsal firmaların geçmişindeki ödemeleri gördükleri, güvence teminatı oluşturmaya yarayan finansal bir karnedir. Findex kredi notuna göre referans alınabilir ya da referans alınamaz olduğuna bankalar ya da diğer finansal kurumlar karar vermektedirler. Bu nedenle Findex sisteminde kredileri ve borçları düzenli ödemek oldukça önemli bir yer tutmaktadır.
- Findex kredi notunda bir de not danışmanı sistemi vardır. Not danışmanı sisteminde; finansal değişimlere nasıl müdahale edileceği ve kontrol altına alınması gereken durumda nasıl bir yol izlenmesi gerektiği konusunda kişi ya da kurumsal firmalara bir danışmanlık hizmeti sunulmaktadır. Uyarı hizmetinde de kişi ya da kurumsal firmaların kredi, kredi kartı ya da mevduat limitlerini belirledikleri tutardan aştıkları taktirde e-mail ya da sms yolu ile uyarılması hizmeti sağlanmaktadır.
- Findex sisteminde çek raporu; kişinin ya da kurumsal firmanın finans sektörü dışındaki borç ya da ödemelerini göstermeye yarayan yöntemdir. Henüz ödenmemiş çeklerin bile pozitif ya da negatif olarak bilgileri raporlanmış bir şekilde Findex çek raporunda yer almaktadır.
Findex Sisteminin Özeti
Findex aslına bakıldığı zaman dokuz bankanın ortaklığı ya da sağladıkları anlaşma ile bir marka değeri oluşturmuştur