Evlilik sebebi ile işten ayrılmak Mümkün mü?

Ekonomi 21.06.2021, 00:07 Mehmet Kurt
Evlilik sebebi ile işten ayrılmak Mümkün mü?

Evlilik iki insanın aile kurması için yapılır. Tabi bireylerin tercihine göre yapılmaya da bilir. Genel olarak evlenmeyi düşünen çiftler için iş süreci çok kafa kurcalıyor. Çalışan çiftler evlenince işten ayrılma durumlarında hangi hakları sahip olduklarını bilmiyorlar.  İş kanununda evlenen yeni çiftler için iş sürecinin nasıl ilerlemesi gerektiğine detaylarıyla yer verilmiştir. Biz de bugün evlenmeyi ve işten ayrılmayı düşünen çiftler için tüm haklarını araştırdık ve kaleme aldık. İşten sürekli ayrılmak istemeyen çiftler neler yapabilir? Kimler evlilik sebebi ile işten ayrılma hakkına sahiptir? Evlenince işten ne kadar izin alınabilir? Evlilik izinleri ücretli midir, ücretsiz midir? Bu ve benzeri tüm sorularınızın yasalar kapsamına göre düzenlenen detaylı yanıtlarını içeriğimizin devamından bulabilirsiniz.

Evlenen çiftler 1 yıllığına işten ayrılabilir!

 Evlenmeyi düşünen çiftlerin merak ettiği konulardan biri de iş yerlerinde evlilik sebebi ile işten ayrılma haklarının olup olmadığıdır. İş kanununun 14. Maddesine göre evlenen her kadın işçi/çalışan tamamen kendi hür iradesi ile evliliği mazeret olarak gösterip 1 yıllığına işinden ayrılma hakkına sahiptir. Bu talebini sadece bir dilekçe ile tamamlama hakkına da sahip olan kadın işçiler, 1 yıllık işten ayrılma süreleri için nikâh ya da düğün tarihlerini referans alabilirler. Kadınlara bu kapsamda sunulan haklar sadece bununla da sınırlı değildir. Yine kadın çalışanlara özel olarak evlenmeleri halinde kıdem tazminatı hakkı da sunuluyor. Yani kendi isteği ile evlilik sebebi ile işten ayrılma talebinde bulunan her kadın işçi aynı zamanda kıdem tazminatı alma hakkına da sahiptir. Bu durum erkek çalışanlar için ne yazık ki yasalar gereğince geçerli değildir. Kıdem tazminatı alabilmelerinin tek kriteri en az bir yıldır aynı iş yerinde çalışmış olmalarıdır. Bu kriterlerini yerine getiren her kadın işçi işten kendi rızasıyla süreli olarak ayrılmasına rağmen bu haklardan istifade edebilir.

 Evlilik sebebiyle işten ayrılanlar işsizlik maaşı alır mı?

Yine yeni evlenecek ya da yeni evli olan çiftlerin en çok merak ettiği konulardan biri de evlilik sebebi ile işten ayrılma halinde işsizlik maaşı alınır mı sorusudur. Bildiğiniz üzere işsizlik maaşı için sigortalı olarak çalışmış olan ve işten çıkarılan kişiler için bazı kriterleri yerine getirmeleri talep edilir. Aynı kriterlerin yeni evlenecek olan ve akabinde bulunduğu iş yerinden 1 yıllık ayrılma talep eden kişilere de uygulanıp uygulanmadığı merak ediliyor. Kadın işçiler için her ne kadar özel haklar tanınsa da evlilik durumunda işten ayrılma sırasında ne yazık ki işsizlik maaşı hakkı tanınmıyor. Evlilik dolayısıyla işten ayrılmak haklı bir talep olmadığı için işsizlik maaşı imkanı sunulmuyor. Sadece işten ayrıldıktan sonra bir yıl içerisinde kıdem tazminatı alma hakkı sunuluyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 02 Mayıs 2024
İmsak 04:05
Güneş 05:42
Öğle 12:51
İkindi 16:40
Akşam 19:50
Yatsı 21:20