Dul Maaşı Nasıl Alınır? Dul Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Dul maaşı nedir? Dul maaşı ne kadar? Dul maaşı almak için gereken belgeler nedir? Dul maaşı kaç ayda bir ödenir?
Bir kişinin devletten dul maaşı alabilmesi için belli şartlara haiz olması gerekiyor. Eşinden ayrılmış olan ve dul kalan kadınlara devlet belli şartlar altında dul maaşı bağlıyor. Bu maaşı almaya hak kazanan kadınlar ise, devletin ilgili kaynaklarına giderek müracaat ediyorlar.
Yalnız şurası unutulmamalıdır ki, dul maaşı almanız için öncelikle kocanızdan ayrılmış olmanız ve hiç bir yerden geliriniz olmaması gerekmektedir.
Eğer devlet tarafından geliriniz tespit edilirse, sizere dul maaşı verilmez ve alamazsınız. Duş maaşını almak için öncelikle yapmanız gereken şey, eşinizin vefat etmiş olması gerekiyor.
Eğer eşiniz vefat değil de ayrılmış olursanız, mahkemenin size vereceği nafakadan yararlanmanız dolayısı ile, devletten dul maaşı alamazsınız.
Dul Maaşını Almak İçin Nereye Başvuru Yapılması Gerekiyor?
Eğer eşiniz oldü ise, her hangi bir gelir kaynağınız da yoksa, devletten dul maaşı almaya hak kazanmış olacaksınız. Dul maaşını devlet kaynağından almak için, yetim ve dullar ile ilgilenen ilgili birime gitmeniz ve dul maaşı için başvuruda bulunmanız gerekiyor. Duş maaşı almak için yapmanız gereken ilgili makam ise, Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'dır.
Dul maaşı almak için sizden istenen gerekli olan evrakları getirmeniz halinde, sizlere belli süre içerisinde dul maaşı bağlanacak ve alacaksınız. Rakamın ne kadar olacağı ise, devletin sizlere 2020 yılı içerisinde belirlemiş olduğu dul maaşı fiyatı kadar olacaktır. Bu alacağınız dul maaşı rakamı ise, yıl geçtikte almaya devam ederseniz artacaktır.
Dul Maaşı Alırken Almış Olduğunuz Maaş Hangi Şartlar Altında Sizden Kesiliyor?
Dul maaşı başvuru yaptıktan sonra ve gerekli olan belgeleri ilgili makamlara teslim ettikten sonra, ilgili birim gerekli kontrolleri yapıp, sizin hiç bir geliriniz olmadığını tespit ederek sizlere dul maaşı bağlıyor. Dul maaşını ise yaşamış olduğunuz süre içerisinde alıyorsunuz. Fakat bu maaşı almaya devam etmeniz için, belli şeyler yapmamanız gerekiyor. Eğer bu şartlara uymazsanız devletin size vermiş olduğu dul maaşı kesilir ve bir daha maaş alamazsınız.
- Alacağınız dul maaşı hangi şartlar altında sizden kesilir bunu belirtelim.
- Kocanız öldükten sonra dul maaşı almaya hak kazandıktan sonra tekrar başka bir erkek ile evlenmeniz, dul maaşının sizden kesilmesini sağlar.
- Başka bir yerden gelir elde ederseniz ve muhtaçlığınız ortadan kalkarsa, aynı şekilde dul maaşını artık alamazsınız.
- Bir işe girer ve o yerde sigortalı çalışmanız halde, dul maaşınız kesilir.
- Emekli olur ve devletten bir maaş almaya hak kazanırsanız, aynı şekilde dul maaşı alamazsınız.
- Bu şartlara haiz değilseniz, ölene kadar dul maaşı almaya devam ederseniz.
Dul Maaşı Ne Kadardır?
2020 yılı itibarı ile, TÜİK tarafından enflasyon rakamların belirlenmebi, bir çok şeye zam yaptığı gibi, dul maaşları ile beraber yetim maaşlarına da zam yapmıştır. Devletin belirlemiş olduğu dul maaşı yeni gelen zam ile beraber, 551 tl'de 587 liraya yükselmiştir.
Dul maaşlarının yanında yeni zamlarla berebar olan yetim maaşları ise, 293 tl olmuştur. Dul maaşı 2021 yılı itibarı ile belirlenen zam doğrultusunda tekrar artacak ve yeni yılın girmesi ile beraber, zamlı şekilde dul maaşını almaya devam edeceksiniz.