Dolar neden yükseliyor, yabancı yatırımcı TL'deki değer kaybı için ne diyor?

Türk Lirası üzerindeki satış baskısı yeniden artmış durumda. Dolar/TL kuru 7,24 seviyesini aşarak, tarihi zirvesine yükseldi.

Ekonomi 07.05.2020, 13:19
Dolar neden yükseliyor, yabancı yatırımcı TL'deki değer kaybı için ne diyor?

Türk Lirası'nın ABD Doları karşısındaki değer kaybediyor. Yılbaşından bu yana  Giderek değer kaybeden tl yüzde 18 seviyesine ulaşmış durumda.

Piyasalar dün Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yabancı yatırımcılarla gerçekleştirdiği telekonferansa odaklanmıştı. Citigroup ile Societe Generale tarafından organize edilen ve basına kapalı gerçekleşen telekonferans görüşmesine katılan yatırımcılar, Albayrak'ın swap görüşmelerinin devam ettiğini ve birden fazla anlaşma yapılabileceğini söylediğini aktardı.

Edinilen bilgiye göre Albayrak, ''Türk ekonomisinin 2020'yi büyüyerek kapatmasını bekliyordukl, hem bankaların hem de özel sektörün döviz borçlarının tamamına yakınını rahat bir şekilde çeviriyoruz''

Son dakika... Merkez Bankası faiz kararı sonrası Dolar kuru ne ...

DALGA KURU REJİMİ SÜRECEK

Albayrak, Türkiye'nin rezervlerinin yeterli seviyede olduğunu ve dalgalı kur rejiminin süreceğini belirtti.

Ancak Albayrak'ın açıklamaları, lira üzerindeki satış baskısını hafifletmedi. Bloomberg verilerine göre, telekonferans boyunca dolar/TL kuru 7.17-7.19 bandında hareket etti.

Kur Perşembe sabahı ise 7,2496 ile tarihi zirvesini gördü.

Liraya neden satış geliyor?

Lirada son dönemde artan değer kaybının arkasında, hükümetin para birimini desteklemek için Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervlerini kullanma stratejisinin yarattığı kaygılar önemli rol oynuyor. Reuters haber ajansı, bu stratejinin yabancı yatırımcılar tarafından sorgulanır hale geldiğini ifade ediyor.

Dolar Kuru Yükselirken Türkiye IMF'siz Çözüm Bulabilir Mi?

Ajansın haberinde, Merkez Bankası'nın net döviz rezervlerinin yılbaşından bu yana 40 milyar dolar seviyesinden 25 milyar dolara gerilediği hatırlatılıyor.

Merkez Bankası'nın swap işlemleri yoluyla kamu bankalarına döviz desteği verdiği ve kamu bankalarının da döviz satıp TL alarak Türk Lirası'nın değerini desteklediği ifade ediliyor.

AZALAN DÖVİZ REZERVİ VE DÖVİZ BORCU TL'YE BASKI YAPIYOR

Ülkenin 12 ay içerisinde ödenmesi gereken döviz cinsi borcunun da 170 milyar dolar olduğunu hatırlatan Reuters, azalan döviz rezervi ve yüklü döviz borcunun TL üzerindeki baskıyı artırdığı belirtiliyor.

Reuters'a konuşan North Varlık Yönetimi şirketinden Gelişen Piyasalar Portföy Yöneticisi Peter Kisler, Türkiye'nin uygulamaya çalıştığı strateji için "Aynı anda çok fazla şey yapmaya çalışıyorlar. Bir yandan faizleri düşük tutup diğer yandan kuru dengede tutmaya uğraşıyorlar. Tüm bunları Merkez Bankası rezervleri düşük seviyelere inmişken başarmaya çalışıyorlar" diyor.

Kisler, "TL konusunda daha da karamsar olmamamın tek nedeni, ABD Merkez Bankası Fed ile hâlâ bir swap anlaşması olması ihtimali" diyor.

Bakan Albayrak: Swap anlaşması konusunda iyimserim

TCMB ve ABD Merkez Bankası (Fed) arasında kısa vadeli döviz likiditesi sorununun çözülmesi için bir süredir olası bir swap anlaşması için görüşmeler yürütülüyor.

Berat Albayrak

Olası bir swap anlaşması durumunda TCMB, elindeki TL'yi Fed'e verip karşılığında ABD Doları alabilecek. Ancak bu görüşmelerden henüz bir sonuç çıkmış değil.

Bakan Albayrak telekonferansta, swap konusunda G20 ülkeleri ile görüştüklerini ve sonuçlandırılması konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Albayrak, görüşmeler tamamlandıkça açıklama yapılacağını ve birden fazla anlaşmanın yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

Albayrak ayrıca IMF ile stand-by anlaşması için görüşme yapmadıklarını vurguladı.

Reuters'a konuşan adını açıklamayan bir bankanın hazine birimi yöneticisi de ülkedeki döviz likiditesi sorununa dikkat çekerek 'sistemin yeni bir döviz enjeksyonuna ihtiyacı var' diyor ve koronavirüs salgını sonrası alınan sokağa çıkma sınırlaması tedbirlerinin gevşetilmesiyle döviz girişinin de bir miktar canlanacağının umulduğunu ifade ediyor.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12