Coin Yakmak Ne Demek? Coin Yakmak İşlemi Nasıl Yapılır?

Coin yakma işlemi, coinleri dolaşımdan kalıcı bir şekilde kaldırarak, toplam arzı düşürme süreci olmaktadır. Peki, Coin yakmak ne anlama gelir? Coin yakmak işlemi ne şekilde yapılır?

Ekonomi 06.04.2021, 12:08 İrem Durak
Coin Yakmak Ne Demek? Coin Yakmak İşlemi Nasıl Yapılır?

Coin Yakmak Ne Demek? Coin Yakmak İşlemi Nasıl Yapılır?

Coin yakma işlemi, coinleri dolaşımdan kalıcı bir şekilde kaldırarak, toplam arzı düşürme süreci olmaktadır. Peki, Coin yakmak ne demek? Coin yakmak işlemi nasıl yapılır?

Coin Yakmak Ne Demek?

Coin yakma, coinleri dolaşımdan kalıcı bir şekilde çıkarıp, toplam arzı düşürme sürecine verilen addır. Bunun ne şekilde sağlandığını ve ne şekilde çalıştığını açıklayabilmek için örnek olarak BNB (BNB) ele alalım. Binance, bir akıllı kontrat fonksiyonu olan yakma fonksiyonunu kullanacak şekilde belirli aralıklar ile Coin Yakımı etkinlikleri düzenlemektedir. BNB yakma etkinlikleri, yayınlanmakta olan toplam BNB miktarının (200,000,000 BNB) %50'si olmakta olan 100,000,000 BNB yok edilene dek her çeyrekte gerçekleştirilmiş olacak biçimde planlanmıştır.

Yakılacak BNB coin miktarı son 3 aylık dönem içinde borsada gerçekleştirilen işlem sayısına bağlı olacak biçimde belirlenir. Yani Binance, her bir çeyreğin ardından, toplam ticaret hacmine göre BNB yakar. Ancak, çoğu kişinin hala Coin Yakımlarının ne şekilde gerçekleştirildiğini anlamakta zorlandığı bilinmektedir. Bu makale sizler için yakma fonksiyonu ile her çeyrekte gerçekleşmekte olan BNB Coin Yakma etkinlikleri ile ilgili bilgi sunmayı hedeflemektedir.

Nasıl Çalışır?

En temel halinde, bir token yakma etkinliği aşağıdaki sıralama ile gerçekleşmekte:

Bir coin sahibi, belirli miktarda coin yakma isteğini belirtmiş olarak, yakma fonksiyonu ister.

Ardından kontrat bu şahsın cüzdanında coin olduğunu ve belirtilen coin miktarının geçerli olacağını doğrular. Sadece pozitif sayılar geçerli olmaktadır.

Eğer kişinin yeteri kadar coini bulunmuyorsa ya da belirtilen sayı geçerli değilse (örn. 0 ya da -5) yakma fonksiyonu gerçekleştirilmemektedir.

Eğer yeteri kadar coin varsa, coinler cüzdandan düşer. Sonrasında da toplam coin miktarı güncellenir ve coinler yakılır.

Eğer coinlerinizi yakabilmek adına yakma fonksiyonunu başlatmış olursanız, bu coinler kalıcı olacak şekilde yok edilir. Bir defa yakıldıktan sonra bu coinleri geri getirebilmek mümkün değildir.

Coin Yakma İşlemi Nedir?

Diğer bir söyleyişle, BNB kontratı yakma fonksiyonu şeklinde bilinen bir fonksiyona sahiptir ve bu özellik her daim, herkese açık olmaktadır. Fonksiyonu isteyen bir kişi belirli sayıda coini dolaşımda bulunan miktardan kalıcı olarak çıkarabilmektedir. Tüm coin yakımları blockchainde bir işlem olarak kaydedilmektedir. Yani bu işlem %100 şeffaf olmaktadır ve coinlerin yok edilmiş olduğunu herhangi bir kişi doğrulayabilmektedir. Her çeyrekte gerçekleştirilen Coin Yakımı sonrasında Binance yakılan BNB coin miktarını (o çeyrekte bulunan ticaret hacmine dayalı olacak şekilde) belirten resmi bir açıklama gerçekleştirir. Bütün BNB Coin Yakımı işlemlerini Etherscan şeklindeki bir Ethereum blockchain tarayıcısından doğrulayabilmektedir. Yakma işlemleri herkese açık, geri döndürülemez ve blockchainde kalıcı bir şekilde kayıt altındadır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:51
Öğle 12:52
İkindi 16:38
Akşam 19:43
Yatsı 21:10