Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

Kriptopara madenciliği, en temel açıklamasıyla özel yazılım ile donanımlara sahip olan cihazların, karmaşık sorunları çözerek kriptopara transfer işlemlerini onaylaması bir de bunun sonucu olarak yeni üretilen kriptopara ile ödüllendirilmesine verilen genel tanımdır.

Ekonomi 06.04.2021, 15:45 İrem Durak
Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

Kriptopara madenciliği, en temel açıklamasıyla özel yazılım ile donanımlara sahip olan cihazların, karmaşık sorunları çözerek kriptopara transfer işlemlerini onaylaması bir de bunun sonucu olarak yeni üretilen kriptopara ile ödüllendirilmesine verilen genel tanımdır. Teorik olarak bir bilgisayara ve ‌internete sahip olabilen herkes madencilik gerçekleştirebilmektedir. Peki Bitcoin madenciliği nasıl yapılır?

Cüzdanlar arasında gerçekleştirilen transferler, birçok blokzincirinde onayı gerçekleşmeden önce bir işlem havuzuna (mempool) aktarılmaktadır. Sonrasında da bu işlemler bir araya getirildiğinde bir blok oluşturulur. Bu bloklar, ağa bağlı bulunan cihazlar tarafından doğrulanarak onaylanmasının ardından blokzincirine yazılmaktadır.

Kriptopara madencileri, transfer işlemlerini doğrulamakta, onaylamakta ve blokzincirinin bir kopyasını saklamaktadır.

Kriptopara Madenciliği Nasıl Yapılır?

Kriptopara madenciliği yaptırmanın günümüz koşullarında pek çok yöntemi bulunmaktadır. Kârlılık, maliyet ile zorluk bakımından bu yöntemleri ayırmak mümkün olmaktadır.

ASIC Madenciliği

‌‌ASIC, anlam olarak Uygulamaya Özel Entegre Devreler, kriptopara madenciliği odaklı olan sistemlerdir. İçlerinde bulunan yazılım ve özel donanımlar, bu devreleri kriptopara madenciliği yapılması adına özel birer donanım haline dönüştürmektedir. Çok sayıda işlemciden meydana gelen ASIC cihazlar yüksek hesaplama kapasitelerine sahip olmalarına rağmen oldukça çok enerji tüketmektedir. Bu sebeple ASIC cihazlar ile madencilik gerçekleştiren madencilerin elektrik tüketimini karşılayabilmeleri için güçlü elektrik altyapılarına ihtiyacı bulunmaktadır.

GPU Madenciliği

Bilgisayarların ekran kartlarındaki işlemcileri Grafik İşlemci Birimi (GPU) olarak isimlendirilir. GPU madenciliği de, ekran kartlarının işlemcilerini hesaplama yapılarak işlemlerin doğrulanmış olduğu madencilik türüne verilen addır. Grafik kartlarında bulunan işlemciler; bilgisayarlardaki işlemcilere göre daha güçlü olmaktadır ve hesaplama odaklıdır. Bu sebeple Ethereum, Zcash gibi İş Kanıtı madenciliği tabanlı bulunan kriptoparaların işlemlerinin doğrulanmasında grafik kartları sıkça kullanılır.

CPU Madenciliği

‌‌CPU, yani merkezi işlem birimi (işlemci) ile de madencilik yapılabilmesi mümkündür. Evlerde kullanılmakta olan bilgisayarlara bir madencilik yazılımı kurarak kolay bir şekilde ‌CPU madenciliği gerçekleştirilebilmektedir.

Fakat günümüzde bu yöntem, öteki yöntemlere göre daha düşük performanslı olması nedeniyle artık neredeyse kullanılmamaktadır. Popüler kriptoparaların büyük bir çoğunluğu için işlemcilerle madencilik yapılması imkansız duruma gelmiştir.

Bulut Madenciliği

Bulut madenciliği, kriptopara madenciliği gerçekleştirmek isteyen fakat yeterli zaman, donanım, bilgi birikimi ya da sermayesi bulunmayanlar için sunulmakta olan alternatif bir madencilik hizmeti olmaktadır.

Madencilik ile uğraşmak isteyen kullanıcılar, bulut madencilik servislerinden işlemci gücü kiralarlar ve bu işlem gücünü, istemiş oldukları madencilik havuzuna yönlendirerek kriptopara madenciliği gerçekleştirebilirler.

Öteki madencilik türlerine göre biraz daha az maliyetli görünmesine rağmen bulut madencilik yöntemini kullanmak isteyenlerin kar edebilmeleri her geçen gün daha da zor hale gelmektedir.

Kriptopara Madenciliği Ne Kadar Kazandırır?

Seçilecek olan madencilik türüne, kriptopara birimine bir de fiyatlara bağlı olmakla beraber kriptopara madenciliğinden kar elde etmek vakit almaktadır. Bir donanım satın alıp maliyetini amorti etmesini ya da bulut madenciliği için ödenmekte olan ücretlerin karşılığını verebilmesi için beklemek gerekebilir. İşlemci gücü yükseldikçe gelir elde ihtimali artsa da, elektrik tüketimi artmakta, daha fazla cihazı bir arada çalıştırabilmek ve bu cihazları soğutmak zor hale gelmektedir. Cihaz sayısı yükseldikçe cihazları işletmek, kontrol etmek bir de bakımlarını yapmak için harcanan zaman da bu yönde artış göstermektedir.

Madencilik yapabilmek için donanım satın almak, madencilik yazılımlarını çalıştırabilmek, çalıştığında ısınan cihazları soğutabilmek ve cihazların elektrik tüketimlerini karşılayabilmeleri için altyapıya sahip olmaları gerekir. Yeterli donanım ve işlemci gücü yoksa, üretimden elde edilecek olan kriptoparalar, donanım satın alma ile elektrik maliyetlerini karşılayamayabilmektedir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36