Euro 37,08 %0,02
Dolar 34,27 %0,08
Sterlin 44,57 %-0,03
Altın 3.064 %0,25

Basit usulde vergilendirme nedir? Şartları nelerdir?

Vergilerin kategorilere ayrılması ve ödenmesi gereken vergilerin belirlenmesi birçok işletme sahibi için zorlu bir konu olabilmektedir. Peki "Basit Usule Tabi Olmak" ne anlama gelir? İşletmenin bu vergiyi ödemesi gerekir mi?

Resim 0Hy2IPpU3v
Google News

Basit usulde vergilendirme nedir? Şartları nelerdir?

Vergilerin kategorilere ayrılması ve ödenmesi gereken vergilerin belirlenmesi birçok işletme sahibi için zorlu bir konu olabilmektedir. Peki "Basit Usule Tabi Olmak" ne anlama gelir? İşletmenin bu vergiyi ödemesi gerekir mi?

Gelir Vergisine tabi olan ticaret ile sanat erbapları kazançlarının tespitine göre “Basit Usulde Gelir Vergisine Tabi Olanlar” ve “Gerçek Usulde Gelir Vergisine Tabi Olanlar” olarak ikiye ayrılmaktadır. Peki Basit usulde vergilendirme nedir? Şartları nelerdir?

İkisinin arasında bulunan farkı incelemek gerekirse Gerçek Usule Tabi olan mükellefler KDV, gelir vergisi, ile stopaj vergisi öderken Basit Usule Tabi olanlar sadece basit usulde ticari kazançlarının vergisini ödemektedir. İki usulde de ödenmesi gerekli olan sabit bir rakam olmamakla beraber bu noktada ödenecek vergi tutarı da elde edilecek kazanca göre belirlenmektedir. Basit usulde vergilendirme nedir? Şartları nelerdir?

Bu durumlarda basit usul, vergisel olarak istenen koşullara haiz olan mükellefler için ticari kazançlarının tespit edilmesinin yollarından biri olup çeşitli vergisel avantajları bulunan vergilendirme şekline verilen addır.

Basit Usule Tabi Olmanın Koşulları Nelerdir?

Basit Usule tabi olmak çeşitli avantajlar sağlamaktadır. Fakat Basit Usulün avantajlarından faydalanabilmek adına Gelir Vergisi Kanununda belirlenen Genel ve Özel Şartlara toplu bir şekilde sahip olmak gerekmektedir.

Genel Şartları

Kendi işinde bilfiil çalışmak ya da bulunmak

İşyeri mülkiyetinin işyeri sahibine ait olması durumunda emsal kira bedelinin, kiralanmış olması durumunda da yıllık kira bedeli toplamının 2020 senesi içinde büyükşehirlerde 11.000 TL'yi, diğer şehirlerde de 7.000 TL'yi aşmaması,

Ticari, zirai ya da mesleki faaliyetlerinden dolayı gerçek usulde gelir vergisine tabi olmamak.

Basit Usule Tabi Olmanın Özel Şartları

Alım Satım işi ile uğraşanlar için; Satın almış oldukları malları olduğu gibi ya da işledikten sona satıcıların senelik alım tutarlarının 2020 senesi için 140.000 TL'yi ya da senelik satış tutarının 220.000 TL'yi aşmaması,

Hizmet işleri ile uğraşanlar için bir sene içerisinde elde etmiş oldukları gayri safi iş hasılatının 2020 senesi için 70.000 TL'yi aşmaması

Hem alım satım hem de hizmet faaliyetlerinin bir arada gerçekleştirilmesi durumunda da senelik satış tutarı ile iş hasılatı toplamlarının 2020 senesi için 140.000 TL'yi aşmaması,

Basit Usule Tabi Olmanın Vermiş Olduğu Kolaylıklar

Yasal muhasebe defteri tutma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Vergi tevkifatı yapma zorunluluğu yoktur. Ücret ile kira giderleri için muhtasar beyanname verilmemektedir.

Üç aylık zamanlarda geçici vergi verilmez.

Basit usule tabi mükelleflerin teslim ile hizmetleri KDV’den istisna tutulur. KDV Beyannamesi verilmez.

Ticari kazançlarının tespitinde amortismana tabi iktisadi kıymet alışları ile satışları dikkate alınmaz.

Alınan ve verilen belgelerin kayıtları mükelleflerin bağlı bulundukları meslek odalarındaki bürolarda tutulmaktadır. Fakat, isteyen mükellefler kayıtlarını herhangi bir yerden izin almaksızın kendileri tutabilecekleri gibi mali müşavirlere de tutturabilirler.

Ticari kazançlarına senelik 11.000 TL indirim yapılmaktadır.

Engellilik indiriminden yararlanabilirler.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<