Asgari ücretin memur maaşına etkisi olur mu?

Kamuda çalışan memurların en çok merak ettiği sorulardan biri asgari ücretin memur maaşına etkisi nasıl olur? 2021 senesi için asgari ücret belirlendi ve asgari geçim indirimi tutarının üstünden memurların ve sözleşmeli çalışan personel maaşlarının ve ücretlerinin bu konudan nasıl etklenebileceğini açıklamaya çalışacağız.

Ekonomi 28.12.2020, 22:43 Mehmet Kurt
Asgari ücretin memur maaşına etkisi olur mu?

Sözleşme de  eğer 6 aylık TÜFE farkı yüzde 3'ün üzerinde olursa oluşacak fark yüzde üçün üzerine eklenecek. Peki, 2021 memur maaş zammı 2021 enflasyon farkı ne kadar olacak?

Bütün kamu personelinin aklında tek soru 2021 Ocak ayı memur zammı ne kadar olacak? Toplu sözleşmede bulunan rakamla enflasyon zammı arasındaki fark beraberinde memurlara yapılacak zammın oranını da belirleyecek. Peki, asgari ücrete yapılan zamlar  memur zammını etkiler mi? İşte TÜFE'nin açıklamamsının ardından tahminler.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI MEMURLARIN ZAMLARINI ETKİLER Mİ?

Bu sabahki toplantıyla beraber  asgari ücrete yapılacak zam belirlendi yüzde 21 yani kısaca 500 lira  zam yapılmış oldu. Fakat belirtmek gerekir ki memur zammı toplu görüşmelerinde özellikle de TÜFE rakamları ücretlerin belirlenmesinde etki ediyor. Fakat asgari ücrete yapılacak zamlarda TÜFE göz önüne alınsa dahi enflasyon rakamları ile doğru bir orantıda zam veriliyor.

KASIM AYI ENFLASYON RAKAMLARI NELERDİ?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yapmış olduğu açıklamaya göre, kasım ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) beklentilerin hayli üzerine çıkarak yüzde 2.30 oranında arttı. TÜFE bazında enflasyon 11 aylık dönemde yüzde 13.19, geçen senenin aynı ayına göre ise yüzde 14.03 gibi bir rakamla gerçekleşti. Merkez Bankası kısa süre önce yayınlamış olduğu  son enflasyon raporunda, sene sonu enflasyon tahminini yüzde 12.1 olarak açıklamıştı.

Bugün açıklanmış olan enflasyon verileri, ocak ayında memur maaşlarına ve emekli aylıklarına, beklentilerin biraz üzerinde artış yapılacağının işaretini verdi. Yüksek enflasyon verisi ve asgari ücret tespit komisyonun verdiği zamlarda etkili olucak.

2021 MEMUR MAAŞI NE KADAR OLUR?

Memur maaşlarında yapılacak artış oranı, yıl sonu enflasyonuna göre belirlenecek. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon hedefinin tutturulabilmesi için aralık ayında TÜFE’nin yüzde 0.96 oranında azalması gerekiyor. 2005-2019 yıllarını kapsayan 15 yılın aralık aylarına baktığımızda, sadece 4 Senenin aralık ayında enflasyonun eksi 0.30 ile eksi 0.44 arasında olduğu, diğer senelerde ise arttığı görülmekte. 15 yılın aralık ayı ortalamasına göre ise yılın son ayında TÜFE yüzde 0.30 oranında arttı.

MEMURA YÜZDE 6 ZAM VERİLİYOR

Memur maaşları ve aynı zamanda Emekli Sandığı emeklilerinin aylıkları ise toplu sözleşme zammı ve enflasyondan doğan farka  göre artırılacak. 2021 ocak ayında memur maaşlarına yüzde 3 oranında toplu sözleşme zammı yapılacak. Bu rakama ayrıca, 2020’nin ikinci yarısındaki enflasyon farkı yansıtılacak. 2020’deki toplu sözleşme zammı olan yüzde 4’ün üzerine 3 puanlık enflasyon farkı ortaya çıkacak.

Böylece memur maaşları ve emekli memur aylıklarına yüzde 6 oranında zam yapılmış olacak.

Yıl sonu enflasyonu, Merkez Bankası'nın tahmin ettiği gibi yüzde 12.1 seviyesinde çıkarsa bu durumda memur maaşlarına ve memur emekli aylıklarına yüzde 5 oranında zam yapılacak. Ancak, kasım ayı rakamlarına göre bu hedefin tutturulması zor görünüyor.

Yorumlar (2)
maho 3 yıl önce
AKP ve sahibi bu askeri ücret zammını CHP yüzünden kendilerine göre yüksek verdi şimdi yandaş memur sendikaları babaları yüzde altı ve yedi derse paşa paşa elleri mecbur kabul edecekler burada CHP yok ki biraz fiyatlar yükselir di şimdi sayın reis ne derse o oluverir
Tansel 3 yıl önce
Tamamen laf salatası yapılmış.Amaç nedir anlamadım.Kardeşim asgari ücretin memur maaşına etkisi var mı , yok mu..veya şu kadar diyeceksin ...Yazacaksın..suç sizde değil , doğru ve net haber arayan bizlerde.Ne anlıyorsunuz bu sabun köpüğü ve yuvarlak cümlelerde..Merkürün çapını yazında birşey öğrenelim bari.Günü zararla kapatmış olmayalım !!!
12
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:05
Güneş 06:30
Öğle 12:58
İkindi 16:30
Akşam 19:16
Yatsı 20:36