2022 Elektrik Abonelik Ücreti Ne Kadar? Abonelik İçin Gerekli Evraklar

Güvence bedellerinde göre değişiklik gösteren elektrik aboneliği için 2022 tarihinde geçerli olacak fiyatlar açıklandı. Elektrik dağıtımının özelleştirilmesinden sonra Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından belirlenmekte olan Elektrik abonelik ücreti 2022 ne kadar oldu? sorusunun yanıtını yazımızda derledik.

Ekonomi 25.12.2021, 20:42 20.02.2022, 00:27 Mehmet Kurt
2022 Elektrik Abonelik Ücreti Ne Kadar? Abonelik İçin Gerekli Evraklar

   Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından 2022 senesinde geçerli olacak elektrik abonelik, dağıtım ve hizmet bedelleri açıklandı. Tüm mesken sahiplerini ve hatta kiracıları dahi ilgilendirmekte olan Elektrik abonelik ücretleri de bu kapsamda merak konusu olmaya başladı. 2022 senesi için belirlenmekte olan ücretleri araştıran internet kullanıcıları için biz de konuyu ele aldık ve 2022 yılı Elektrik Abonelik ücretleri hakkında genel bilgileri derledik.. İşte detaylar. 

Elektrik Abonelik Ücreti Ne Kadar Oldu 2022?

Elektrik mesken aboneliği ücreti, güvence bedeline göre değişiklik gösterir. Güvence bedeli, sayaç bağlantı gücüne göre hesaplanmaktadır. Elektrik aboneliğini üzerine almak için, bir elektrik tedarikçisi ile perakende satış sözleşmesi yapmak gerektirir. Abonelik devir ücretinin güvence, kesme - açma, dosya bedelleri ve sözleşmeden doğmuş olan damga vergisi olmak üzere dört bileşeni bulunur. EPDK tarafından 2022 senesi için belirlenmekte olan elektrik satış sözleşmesi ücretleri şu şekilde:

Güvence Bedeli    Mesken için sözleşme gücü kW başına 37,6 TL/kW

Kesme-Bağlama Bedeli    İşlem başına 37,3 TL

Damga Vergisi    Toplam güvence bedelinin binde 9,48'i

Dosya Bedeli    Güvence bedeline göre belirlenir.

Elektrik Güvence Bedeli 2022

Güvence bedeli, mesken aboneleri için, en az 5 kW sözleşme gücü üstünden hesaplanır; böylece de ödenmesi gerekmekte olan güvence bedeli en az 165 TL olmaktadır. Meskenler için ortalama güç ise 6kW (198 TL) civarında olur.

Güvence bedeli, elektrik satış sözleşmesi imzalamış olan tüketicinin fatura borcunu ödememesi riskine karşı olacak şekilde tedarikçi tarafından alınan bir depozito şeklindedir. Sözleşme başvurusu için, bir kereye mahsus nakit olarak tahsil edilmektedir. Sözleşmenin iptal olması durumunda da iade edilir. Güvence bedeli, sözleşme gücü üzerinden hesaplanmaktadır. 2022 senesi için güvence bedeli, Mesken, Şehit Aileleri ve Muharip Gaziler için ulusal olarak uygulanmak üzere EPDK tarafından 33 TL/kW olarak belirtilmektedir.

Bu rakam sanayi ve ticarethaneler için 93,7 TL/kW, tarımsal sulama, aydınlatma ve ötekileri için ise 44,5 TL/kW olarak resmi gazetede kurul kararı ile duyurulmaktadır.

Elektrik Tüketici Hizmetleri yönetmeliği gereğince, mesken abonelerinin bağlantı gücü 5 kW altında bile kalsa, güvence bedeli hesabı, en düşük 5 kW üzerinden yapılmaktadır. Güvence bedelinin belirlenmesinde asıl olarak alınan bağlantı gücü, kullanım yerinin tesisat özellikleri (lamba ve priz sayısı vb.) ve tüketicinin gereksinimlerine göre belirlenir.

Damga vergisi elektrik satış sözleşmesinden doğamaktadır ve güvence bedelinin binde 9,48'i oranında alınmaktadır. Sonuç olarak sözleşme için ödemeniz gerekmekte olan damga vergisi tutarı da güvence bedeline bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Kesme Açma İşlemi

Elektriğin kesilmesi veya elektriğin bağlanması işlemlerinden sadece birinde tüketiciden tahsil edilen bedel olmaktadır. 2022 senesi için EPDK tarafından kesme - bağlama mesken abonesi ücreti 37,3 TL olarak belirlenmektedir.

Dosya Bedeli

Dosya bedeli, elektrik perakende satış şirketleri tarafından, verilmiş olan satış sözleşmesi hazırlama hizmetine karşılık olarak tahsil edilmektedir.

Elektrik Abonelik Ücreti Hangi Durumlarda Ödenir?

Elektrik abonelik ücretleri, perakende elektrik satış sözleşmesi yapılırken ödenecektir. Perakende elektrik satış sözleşmesi kurulması gereken durumlar aşağıda olduğu gibidir:

Yeni bir kullanım yerlerinde elektrik bağlantısı yapılmasının ardından elektrik tedariğinin ilk kez başlatılması

Mevcut kullanım yerindedeğişik bir kişi/kurum üzerine kayıtlı elektirk aboneliğinin devralınması

Elektrik Abonelik Ücreti Nasıl Ödenir?

Elektrik abonelik ücreti kalemlerinden en yükseği güvence bedeli olmaktadır. Güvence bedelinin tahsilat şekli Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmelği'nin 27. maddesinde belirtilmektedir. Buna göre elektrik abonelik ücretinin ev (mesken) kullanıcıları için nakit olarak tahsil edilmesi esas olmaktadır.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 05:59
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:37
Yatsı 21:01