Euro 37,10 %0,03
Dolar 34,27 %0,07
Sterlin 44,56 %-0,04
Altın 3.062 %0,22

2021 Mazot Gübre Desteği Ne Kadar?

Mazotta yüzde 50, gübre fiyatlarında da yüzde 40 devletin vermiş olduğu destekten çiftçilerin tümü faydalanamayacak. Söz konusu olarak sağlanan bu desteklerden; havza bazlı destekleme modeli kapsamı içerisinde havzasında desteklenmekte olan ürünleri yetiştiren üreticiler faydalanabilecek.

Resim D69q6XHrcl
Google News

Havza bazında desteklenmekte olan 21ürünün dışında bulunan ürünler için mevcutta yer alan mazot ve gübre destekleri yapılacak. Yani bu sene havzasında Bakanlık tarafından açıklanmakta olan 21 ürünü ekmeyen çiftçi, mazot için yüzde 50, gübre için ise yüzde 40 destekten faydalanamayacak. Peki 2021 mazot gübre desteği ne kadar?

Mazot ve gübre desteklerinde uygulamalar şu şekilde yapılacak:

Mazotun Yarısı Devletten

Mevcut durum içerisinde, 2003 senesinde başlanan mazot desteği uygulaması için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olarak bulunan üreticiler mazot maliyetlerinin ortalama yüzde 16’sı karşılanacak biçimde faydalanmaktaydı.

Milli tarım projesi ile birlikte havza bazlı destekleme modeli bağlamında havzasında desteklenmekte olan ürünleri yetiştirmeye başlayan üreticilerin kullanmış oldukları mazotun yarısı yüzde 50 destek olarak verilecek.

Havza bazında desteklenmekte olan 21 ürünün dışında bulunan ürünler için de mazot desteklemesi uygulaması sürdürülecek.

Ürün bazında mazot destek miktarları her üretim sezonu içerisinde tekrardan hesaplanacak.

Uygulamaya 2017 senesi üretim sezonundan itibaren başlanmış olunacak.

Yüzde 40 gübre desteği

Mevcut durum içerisinde, 2005 senesinde başlanmış olan gübre desteği uygulamasından Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı bulunan bütün üreticiler gübre maliyetinin ortalama yüzde 14’ü karşılanabilecek şekilde yararlanmaktaydı.

Milli tarım projesi ile Havza Bazlı Destekleme Modeli bağlamında havzasında desteklenmekte olan ürünleri yetiştirmekte olan çiftçilerin, gübre maliyetlerinin yüzde 40’ı karşılanmış olacak.

Havza bazlı desteklenmesi gerçekleştirilen 21 ürünün dışında bulunan ürünler için de gübre desteklemesi uygulaması yine sürdürülecek. Ürün bazında gerçekleştirilecek olan gübre destek miktarı her üretim sezonunda tekrardan hesaplanacak.

Uygulamaya 2017 senesi üretim sezonundan itibaren başlanmış olacak.

Tarımsal destek ödemeleri kapsamı içerisinde çiftçilere ödenmekte olan mazot gübre destek ödemeleri ile alakalı detaylar merak edilmeye başladı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Çiftçilerimiz için müjdelerimiz bulunuyor, bugün yaklaşık olarak 427,5 milyon TL'lik destek ödemelerini çiftçilerimizin hesaplarına aktarmaya başlayacağız" şeklinde konuştu. Bu açıklamanın ardından birtakım soruların cevapları merak edilmeye başladı.

Bakan Pakdemirli’nin gerçekleştirmiş olduğu açıklamasında yer alan ifadelere göre çiftçi destek ödemeleri 21 Mayıs 2021 tarihi itibarıyla saat 18.00’dan başlayarak hesaplara yatırılacak.

Bakan Pakdemirli konuşması sürdürürken şu ifadelere yer verdi:

"Hububat, dane mısır, baklagil desteği için 61 bin 496 üreticimize 289 milyon 48 bin TL tutarında ödeme sağlanacak. Mazot gübre desteği kapsamı içerisinde 130 milyon 510 bin 158 TL, kırsal kalkınma destekleri kapsamı içerisinde de 7 milyon 904 bin 951 TL ödeme yapılacak."

Tarımsal destekleme alabilmek için bazı koşulların sağlanması gerekiyor. Bu koşullar;

  • Çiftçi kayıt sistemine kayıt olunması gerekir.
  • Bakanlık tarafından belirlenmiş olan tarih içerisinde dilekçe ile başvuruda bulunmak gerekmektedir.
  • Gübre desteği başvurusunda bulunabilmek adına için en az 1 dekar alana sahip olunması gerekmektedir.
  • 50 dekardan yüksek alanda araziye sahip olanların toprak analizi yaptırmaları gerekir.
  • Toprak analizi gerçekleştirmeyen çiftçilerimiz yalnızca mazot desteği alabilecek ve gübre desteklerinden faydalanamayacaktır.

Mazot, Gübre Ve Toprak Analizi Desteği Başvuru Süreçleri

Mazot, gübre ve toprak analizi için verilen destekten yararlanmak isteyen çiftçiler;

Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olmaları, kayıtlı bulunuyorlarsa kayıtlarını senesi içerisinde güncelleştirme yapmaları,

Mazot, gübre ile toprak analizi desteğinden yararlanmak istediklerine dair Başvuru Dilekçesini belirlenmiş olan süreler içerisinde Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı bulunduğu İl/İlçe Müdürlüklerimize vermek zorundadırlar.

Toprak analizi desteğinden yararlanmak isteyen çiftçilerimiz Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş olan laboratuvarlarda toprak analizi yaptırmalıdır.

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<