“İlk Ders Turşu” Etkinliği

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) akademisyen ve öğrencileri, yüz yüze eğitimin başlamasından önce Çubuk Belediyesinin organize etmiş olduğu 'İlk Ders Turşu' etkinliğinde 1.5 ton turşu kurdu.

Çubuk 10.09.2021, 15:27 İrem Durak
“İlk Ders Turşu” Etkinliği

“İlk Ders Turşu” Etkinliği

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) akademisyen ve öğrencileri, yüz yüze eğitimin başlamasından önce Çubuk Belediyesinin organize etmiş olduğu 'İlk Ders Turşu' etkinliğinde 1.5 ton turşu kurdu.

AYBÜ Esenboğa Külliyesi'nde gerçekleştirilen programa Çubuk Belediye Başkanı Baki Demirbaş, Rektör Prof. Dr. İbrahim Aydınlı, akademisyenler ve öğrenciler katılım sağladı.

Çubuk turşusu ile ilgili uygulamalı eğitim alan katılımcılar, 2018 yılında dünyanın en büyük turşusunu kurma rekorunun kırılmış olduğu 1,5 tonluk kavanoza turşu kurdu.

Belediye Başkanı Demirbaş, yaptığı konuşmada ilçede eğitim yapan öğrencilerin turşunun ne şekilde kurulduğunu bilmemesinin uygun olmayacağını ifade ettiklerini, akademisyenlerin de bu görüşü desteklediğini belirtti.

Çubuk turşusunun tanınırlığının üniversite ile yükseleceğine inandığını söyleyen Demirbaş, coğrafi işaret belgesine sahip olan bu ürünü dünyaya tanıtmak istediklerini belirtti. Demirbaş, şu şekilde konuştu:

'Dünyanın en büyük turşusunun kurulması ile 2018 senesinde Guinness Rekorlar kitabına girmiştik. Bugün kurmuş olduğumuz turşumuzu da inşallah olduktan sonra öğrencilerimiz ile paylaşımını sağlayacağız. Bunu gelenek haline getirmek istiyoruz. Üniversitemiz ile beraber bu lezzet, dünyanın her yerine yaygın hale gelecek.'

Rektör Prof. Dr. Aydınlı ise üniversite olarak 2019 yılında ilk açtıkları bölümlerden birinin Gıda Teknolojileri olduğunu, yer aldıkları bölgenin değerlerine sahip çıkarak geliştirmek istediklerini belirtti.

Turşuya yönelik bilimsel çalışmalar gerçekleştireceklerini ifade eden Aydınlı, "Hem turşuda kullanılan malzemeler hem de kurulumu üstüne çalışmalar yapalım diyoruz. Elimizden geldiğince bölge ile bütünleşmek istiyoruz. Teknik alanlarda da birçok faaliyetimiz bulunuyor. Biz burada hiçbir şeyi atlamak istemiyoruz. Turşu bizim için önemli, havacılık ve uzay da önemli, buradaki termal de önemli. Çünkü her şey birbirini tamamlıyor." Şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Aydınlı, üniversitenin yer aldığı alanda termal su arama çalışması da yapacaklarını, alacakları sonuçlara göre bu kaynağı enerji, sağlık, ısıtma, spor ve tarımda kullanmak istediklerini ekledi.

Kurulan turşunun üniversitenin 4 Ekim'deki akademik sene açışında öğrenciler ve konuklara dağıtılacağı söylendi.

Programın sonunda turşunun bereketli olması, öğrencilere, misafirlere ve akademisyenlere sağlık getirmesi adına dualar edildi.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:48
Öğle 12:51
İkindi 16:39
Akşam 19:45
Yatsı 21:12