Ayaş Gezilecek Yerler, Ayaş Nüfusu, Ayaş Posta Kodu

Ayaş ilçesini tanıyalım: Ankara'nın Ayaş ilçesinin özellikleri nelerdir?

Ayaş 09.09.2020, 22:05
Ayaş Gezilecek Yerler, Ayaş Nüfusu, Ayaş Posta Kodu

Ayaş Gezilecek Yerler

Ayaş son yıllarda Ankara’nın popüler gezme mekanlarından biri halini almaya başladı. Ankara’nın hemen hemen her ilçesinde olduğu gibi Ayaş’ta da kalıntılar ve tarihi eserler bulunmaktadır. Bunlar arasında; Asartepe Kanyon, Yöresel Ürünler Pazarı, Bünyamin Ayaş Camii, Paşa Hamamı, Asarcık Höyük, Ulu Cami, Galat Kalesi, Killik Camii, Karakaya Kaplıcası gibi mekanlar kendine hayran bırakacak türdedir.

Bu mekanlara gidilmeden önce mutlaka araştırma yapmak gerekir. Gidiş yolu, tarihi ve yöreye özgü durumunun bulunup bulunmadığı araştırıldığında geziden daha büyük zevk alınacak ve tarihi yapının mekanı kişide uyanacaktır. Özellikle Yöresel Ürün Pazarı’ndaki Ayaş’a özgü yiyeceklerin mutlaka tadılması önerilmektedir.

Ayaş Halkı Nasıldır?

Ayaş kalabalık olmayan sevimli bir ilçe olmasından ötürü halkı sevecen ve dost canlısıdır. Sıcak bir yaklaşım içindedir. Yöresel lezzetleri tattırmayı sever.

Ayaş Tarihi

Ayaş kendi bünyesinde birden fazla tarihi mekanı bulundurmaktadır. Bu mekanlar eski camilerden kaplıcalara kadar uzanmaktadır.  Ankara ilinde insanların yoğunluktan sıkılarak tarihi gezi planlamaları için oldukça güzel mekanlar bulunmaktadır.  Ayaş ilçesi Roma,  Hitit ve Bizans hakimiyetleri altında bulunmuştur.  Bir de yapılan tarihi araştırmalardan Frigler'in de Ayaş'ta bulunmuş olma ihtimali yüksektir.  Tarihte birçok olduğu için Ayaş güzergah olarak kullanılmıştır.  Malazgirt Savaşı'ndan sonra Selçuklulara ait olan bu bölgede birçok yapı ve yapı kalıntıları bugüne kadar uzanmaktadır.

Ayaş İlçesinde Ne Alınır?

Ayaş’ın dut festivalleri meşhurdur. Her sene düzenli olarak dut festivalleri burada gerçekleşir.  Ayrıca son yıllarda domates ve Kiraz ile de adını duyurmayı başarmaktadır. Ayaş Yolu düşenlerin mutlaka festivale katılması ve dut ürünlerinden alması önerilir. Tarhana çorbası,  Ayaş güveci, Ayaş sarması, Ayaş kapaması ve dutdibi Siyer Ayaş'ın yöresel lezzetleri arasında tadılması gereken yemeklerdir.

Ayaş Ankara Arası Kaç Kilometre?

Ayaş Ankara arası yaklaşık olarak 61 kilometredir. Trafik yoğunluğu duruma göre farklılık gösterir. Yola çıkılmadan trafik yoğunluğunun belirli uygulamalarca kontrol edilmesi önerilir.

Ayaş Yol Tarifi

Ayaş’a gitmek isteyenler için Ayaş; Beypazarı ile Ankara’nın ortasında yer alan şirin bir yerleşim yeridir. Ulaşım kolayca sağlanır ve Ankara Belediyesi’nin düzenlediği halk otobüsü seferleri ile ulaşım sağlanabilir.

Ayaş İlçesi Özellikleri

Tarihe tanıklık eden ve birçok kültürü, mirası ve etnik grubu içinde barındıran Ayaş şirin, küçük ve turizmcilerin son yıllardaki uğrak alanlarıdır. Özellikle kaplıcası meşhurdur ve görülmeye değer tarihi alanları bulunmaktadır. Ulaşım zor değil ve gelişim gösteren şirin bir ilçedir.

Ayaş Posta Kodu

Ayaş Posta Kodu 06710 olarak bilinmektedir.

Ayaş Nüfusu Kaçtır?

Ayaş’ın son sayımdaki nüfusu 13.900 olarak belirlenmiştir. Bu ilçede toplam erkek nüfusu 7335, kadın nüfusu ise 6565’tir.

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:27
Güneş 05:58
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:38
Yatsı 21:03