Yeni Acılara Neden Olma
Türkiye’nin yanan ormanlarına ciğeri yanarken, yeni acıların bir daha yaşanmaması için bir uyarı da Ankaralılara yapıldı.
Yeni Acılara Neden Olma
Türkiye’nin yanan ormanlarına ciğeri yanarken, yeni acıların bir daha yaşanmaması için bir uyarı da Ankaralılara yapıldı. ABB İtfaiye Daire Başkanı Salih Kurumlu, piknik ve kampçılara, “Orman içerisinde kesinlikle ateş yakılmamalı. Mercek etkisi yapacak cam şişeler çöpe atılmalı” uyarısı gerçekleştirdi.
Türkiye’nin birçok kısmında yangınlar sürerken, yeni acılar yaşanmaması için birçok şehirde olduğu gibi başkent Ankara için de uyarı yapıldı. Sıcak havaların riski arttırdığının altını çizen Ankara İtfaiyesi, ormanlık alanlar içerisinde piknik ya da kamp yapacak vatandaşların sorumlu davranmaları gerektiği konusunda uyarılar geldi. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) İtfaiye Daire Başkanı Salih Kurumlu, yaz ayları içerisinde Ankara’daki orman yangınlarının diğer aylara oranla 100’de yüz artış yaşandığına dikkat çekerek, “Yangınların büyük çoğunluğu insan kaynaklı nedenlerden ötürü çıkıyor. İçinden geçmiş olduğumuz bu süreçte ormanlık alanlarda piknik ya da kamp yapan bütün vatandaşlarımızın sorumlu davranması gerekmekte. Yangınla alakalı olarak veriler, en dikkat çekici nedenin sigara izmariti ve piknikçilerin ateşi olduğuna dikkat çekiyor. Bu sebepten ötürü orman içinde yaktığımız en ufak ateşin bile sönmüş olduğundan emin olup üzerini örtmemiz şart” şeklinde konuştu. Kurumlu, şu şekilde devam etti:
ORMAN BÖLGESİNDE ATEŞ YAKMA
Havaların ısındığı yaz aylarıyla birlikte Ankara’daki yangınlarda, diğer aylara göre 100’de 100 üzerinde artış var. Yangınların büyük bir kısmı tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucunda çıkıyor. Doğal sebepler yangınları çok küçük bir kısmını oluşturuyor. Yoğun olarak sigara izmariti ya da piknikçilerin ateşinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Pandemi nedeniyle vatandaşlarımızın mesire alanlarına talepleri yoğunlaştı. Ormanlık alanlarda piknik veya kamp yapan Ankaralıların çok dikkatli olmaları gerekiyor. Orman içerisinde kesinlikle ateş yakılmamalı.
KURU OTLAR ÇABUK TUTUŞUYOR
Yasağa aldırış edilmeden ateş ya da mangal yakıldıysa, mutlaka söndüğünden emin olunmalı. Aynı şekilde mangal yakıldıysa da bölgeden ayrılmadan mangal ateşinin söndüğünden emin olunmalı. Çünkü mesire alanlarında sıcağında etkisiyle kuruyan otlar çok çabuk tutuşuyor ve yangınlara sebep oluyor. Piknikçilerin sorumlu davranması gerekiyor.
CAM KIRIKLARI BİR RİSKLİ
Yeni acılar yaşanmasına engel olmamız için bu süreçte çok sorumlu davranmalıyız. Piknikten arta kalan atıkların ormanlık alanlar bırakılmaması gerekiyor. Cam kırıkları, güneşin direkt mercek etkisi yapması sonucu yangın çıkartabiliyor. Bu nedenle mercek etkisi yapacak cam şişelerin çöplere atılması şart. Kampçıların da kamp ateşi yaktılarsa söndüğünden emin olup toprakla kapatmaları gerekiyor.”
DETAYLI VERİLEN İHBAR İŞİMİZİ KOLAYLAŞTIRIYOR
Yangın anında görgü tanıkları tarafından yapılan ihbarların da önemine değinen Kurumlu, “Yangına zamanında müdahale çok önemli. İlk etapta Acil Yardım Çağrı Merkezi’nin (112) aranması ve detaylı bilgi verilmesi gerekiyor. Adresin doğru alınabilmesi ve yangının boyutlarının büyüklüğünün doğru bir şekilde teyit edilmesi, oraya yönlenecek ekiplerin işini oldukça kolaylaştıracaktır. Ancak yangının boyutları büyük ise en kısa sürede olay yerini terk etmek gerektiği de unutulmamalı. Ekiplerimiz şehir dışında da birçok noktaya yardımcı olmaya çalışıyor. Hızlı ve etkili bir müdahale için ihbar ne kadar detaylı olursa, işimiz de o kadar kolay olur” diye konuştu.