Tiftiğiyle meşhur Ankara keçisinin oğlakları merayla buluştu

Ankaralı besiciler, ağıllarda özenerek bakıp büyüttükleri oğlakları, meraların doğal koşullarına uyum sağlamaları ve beslenebilmeleri için anneleri ile beraber doğada otlatmaya başladı.

Resim 6vSD2CoTyX
Google News

Tiftiğiyle meşhur Ankara keçisinin oğlakları merayla buluştu

Ankaralı besiciler, ağıllarda özenerek bakıp büyüttükleri oğlakları, meraların doğal koşullarına uyum sağlamaları ve beslenebilmeleri için anneleri ile beraber doğada otlatmaya başladı.

Anadolu'ya 13. yüzyılda Orta Asya'dan göçen Türkler tarafından getirildikleri bilinen tiftiğiyle meşhur keçilere ve yavrularına ağıllarda özveri ile bakan Ayaşlı besiciler, havaların ısınması ile beraber yeşeren meralarda anneleriyle yaz boyunca otlayacak oğlakların doğayla buluşması için kolları sıvazladı.

Doğumdan sonra ilk 15 gün ağıllarından çıkmadan anne sütü ile beslenen oğlakların, otlamaya giden annelerinin yokluğunda ağılların bahçesinde yürüme becerileri iyileştiriliyor.

Kış ayları boyunca ağılların bahçesinde ayaklarının üstünde durmayı öğrenen oğlaklar, doğada gün boyu otlayan annelerini ağıllarının karşısında bulunan dağlık alanda karşılamaya başladı.

Anadolu Ajansı (AA) foto muhabiri tarafından oğlakların doğada ilk otlama ve anneleriyle buluşma anı havadan görüntülendi.

"Bunun her şeyi bir heyecandır"

Dördüncü kuşak Ankara keçisi yetiştiricisi Mesut Eroğlu, AA muhabirine, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü öncülüğünde bin oğlak bin de keçi olmak üzere toplam 2000 hayvanı aynı anda yetiştirdiklerini söyledi.

Oğlakları otlatma mevsiminin başladığını belirten Eroğlu, "Oğlakları önce ağıllarda otlamaya alıştırıyoruz. Sonra da ağılların kıyısında otlatmaya başlayarak, normal keçi vaziyetini almalarını sağlıyoruz. Oğlakların, otla ilk buluşması ayrı, annesiyle buluşması ayrı süreçlerde oluyor. Bunun her şeyi bir heyecandır. Hayvancılığın her tarafı mutluluktur." diye konuştu.

İlk 15 gün anne sütü yeterli

Çobanların özveriyle oğlaklara ve keçilere baktığını ifade eden Eroğlu, keçilerinin 3 ayrı sürü şeklinde otlatıldığını dile getirdi.

Bölgede başka bir besi çiftliğinde de hayvan yetiştiriciliği yaptığını dile getiren Eroğlu, şunları kaydetti:

"Biz çobanların iaşelerini temin ederiz. Onlar da hayvanlara bakarlar. Burada 10 tane çobanımız var. Başka sürülerimiz de tabii ki var. Öbür işletmelerde de ayrı ayrı hayvanlarımız var. Normalde oğlaklar doğduğu zaman 15 gün ağıldan çıkmazlar. Onlara anne sütleri o sürede yeterli olur. Ondan sonra yavaş yavaş ağılın bahçesinde otlamaya başlarlar. Biz ek gıda olarak önlerine yem koyarız. Onlarla birlikte alıştırırız. Bir gün ağılın kıyısında bir gün de ilerisinde olmak üzere yavaş yavaş otlamaya alıştırıyoruz. Böylelikle normal keçi vaziyetini kolaylıkla alıyorlar."

Yorumlar (0)
Henüz yorum yapılmamış.
<