Euro 37,25 %0,17
Dolar 34,20 %0,12
Sterlin 44,71 %0,10
Altın 2.933 %0,23

Temsil Heyetinin Ankara’ya Gelişi

27 Aralık… Temsil Heyeti’nin Ankara’ya gelişinin tarihi. Vatandaşlarımız bu konuyu tarihin yaklaşması ile birlikte merakla araştırmaya başladı. İşte Temsil Heyetinin Ankara’ya gelişi ve bununla ilgili bilinmeyenler…

Resim GxIF1ieQ29

Temsil Heyetinin Ankara’ya Gelişi

27 Aralık… Temsil Heyeti’nin Ankara’ya gelişinin tarihi. Vatandaşlarımız bu konuyu tarihin yaklaşması ile birlikte merakla araştırmaya başladı. İşte Temsil Heyetinin Ankara’ya gelişi ve bununla ilgili bilinmeyenler…

Temsil Heyeti Ankara’da… (27 Aralık 1919)

Birinci Dünya savaşının bitmesi ile beraber yurdumuz savaşta yenik devletler arasında sayıldı. Düşmanlar güzel yurdumuzu dört bir taraftan sarmaya ve saldırmaya başladı. Sevr Antlaşması ile ülkemizi kendi aralarında paylaşan düşmanlar yurdumuzu bölmek adına çalışmalarına başladı. Başta Osmanlı Devleti’nin merkezi İstanbul olmak üzere Maraş, Antalya, Adana, Urfa ile Antep düşmanlar tarafından işgal altına alındı. Düşmanların maşası olan Yunanlılar da 15 Mayıs 1919 senesinde İzmir’e girdi.

Yurdumuzun bu durumun içinde bulunmasından hoşnut olmayan Mustafa Kemal halkımızla el ele verip yurdumuzu düşmanlardan kurtarmak adına 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a geldi. Samsun’da halk tarafından büyük bir sevgi ve coşkuyla karşılandı. Mustafa Kemal Samsun’daki çalışmalarını bitirdikten sonra 12 Haziran 1919 tarihinde Amasya’ya geldi ve Amasya’da komutanlar ile beraber yaptığı toplantılar 22 Haziran 1919 tarihinde Amasya Genelgesi olarak yayınlandı. Amasya’dan Erzurum’a Erzurum Kongresini yapmak için giden Mustafa Kemal burada 23 Temmuz 1919’da Erzurum kongresini yapıp Sivas’a geçti ve 4 Eylül 1919’da da Sivas Kongresini düzenledi. Erzurum ve Sivas Kongrelerinde milli iradeye dayalı bulunan bir hükümet kurulması ilk amaç olarak belirlendi. Bütün şehirlere telgraf çekilip halkın kendi adına karar verebilmesi için temsilciler seçmesi iletildi. Bütün yurtta seçilen bu temsilcilerin bir arada toplanıp ülkenin kaderinin yönünü çizecek toplantıları yapmaları için bir şehirde toplanmaları gerekiyordu. Bu yüzden Ankaralılar Mustafa Kemal’i ve temsil heyetlerine seçilen il temsilcilerini Ankara’ya davet etti. Mustafa Kemal’de Ankaralılar ile aynı düşünceyi paylaşıyordu. Kurtuluş Savaşının en iyi Ankara’dan yönetileceğini düşünmekteydi. Yurdumuzun düşmanlardan kurtulması ve özgürlüğüne kavuşmasını çok ama çok isteyen Ankara halkı ile çevresinde bulunan illerin bütün halkı Atatürk’ü ve temsil heyetini büyük bir heyecan ve coşkuyla karşılamak için Ankara’da bir araya geldi.

Mustafa Kemal, kısa bir süre içerisinde ulusal bilincin oluşmasını sağlamıştı. Milli birlik ve bütünlüğün oldukça önemli olduğunu yapmış olduğu çalışmalarla göstermişti. Temsil Heyeti üyeleri Sivas’ta belirli bir süre kaldıktan sonra Ankara’ya gitme kararı aldı. 27 Aralık 1919 tarihinde Temsil Heyeti üyeleri Ankara’ya geldi. Halk Atatürk ve silah arkadaşlarını coşku ile karşıladı. Temsil Heyeti bundan sonraki çalışmalarını Ankara’dan devam ettirecekti.

Peki Temsil Heyeti’nin Ankara’yı seçmesinin nedeni neydi?

Temsil Heyeti’nin Ankara’yı seçmesinin sebepleri şunlardı;

-İstanbul’a yakın olduğunu için buradaki gelişmelerden haberdar olmak. Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra şehrin işgal edilmemiş olması.

-Batı Cephesine yakın olduğu için gelişmeleri yakından izlemek.

-Şehrin güvenli bir konumda bulunması.

-Şehrin demiryolu ve karayolunun kesişme noktasında olması.

-Ankaralıların Milli Mücadeleye büyük destek vermesi.

<