Sosyal mesafe, maske, temizlik kalmadı vakalar fırladı

Kurban Bayramı tatilinden sonra Ankara’da başlayan vaka artışı devam ediyor.

Ankara 07.08.2021, 13:53 İrem Durak
Sosyal mesafe, maske, temizlik kalmadı vakalar fırladı

Sosyal mesafe, maske, temizlik kalmadı vakalar fırladı

Kurban Bayramı tatilinden sonra Ankara’da başlayan vaka artışı devam ediyor. Delta varyantının da etkisi ile 100 bin kişide görülen vaka sayısı son bir hafta içerisinde 69’dan 165’e çıktı. Uzmanlar artışı durdurabilmek adına, “Çift doz aşı uygulanan kişi sayısı artmalı ve kurallı yaşam devam etmeli” uyarısında bulundu.

Türkiye genelindeki gibi Ankara’da da COVID-19 vakalarındaki artış sürüyor. Sağlık Bakanlığı’nın paylaşmış olduğu ‘İllere Göre Haftalık Vaka Sayısı’ verilerine göre Ankara’da bir önceki hafta 100 bin kişide görülen COVID-19 vaka sayısı 69.13 iken geçen hafta bu sayı 100 bin kişide 165.2’ye yükseldi. Başkent’in vaka sayılarındaki yükselmenin nedenini bir de bu süreç içerisinde nelere dikkat edilmesi gerektiği uzmanlara soruluyor. Vaka artışlarının uzun süren bayram tatili bir de yaz aylarıyla beraber başlayan rehavetin sonucu olarak görülmeye başladığının altını çizen uzmanlar, şu uyarılarda bulundu:

YOĞUN BAKIM ARTIYOR

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi ve Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Sema Turan: “Uzun süren bayram tatilindeki rehavet görüntüsü şu anda karşımıza vaka artışı olarak gelmiş durumda. Yoğun bakım ihtiyacı artmaya başladı. Yoğun bakım ihtiyacı olan hastalarımızın büyük bir çoğunluğu aşısız kişiler. Oranlamak gerekirse yüzde 80 diyebiliriz. Geri kalan yoğun bakım hastalarında ise iki doz Sinovac aşısını olup, üzerinden süre geçmiş ve hatırlatma dozunu olmamış bireyler dikkat çekiyor. Daha az oranda ise BioNTech ile aşılanmış ancak altta yatan hastalığı olduğu için bir şekilde aşıya cevabı istenilen düzeyde olmayan kişiler var. Bizim hastanemizde durum bu.

CİDDİYE ALMALIYIZ

Pandemiye karşı savaşı kazanmak için ilk önceliğimiz aşı şemamıza uyarak en kısa sürede aşılanmak. Bu hastalığın ciddiye alınıp, aşılanmanın yanında kurallı yaşamın da bir yandan devam etmesi gerekiyor. Yeniden kısıtlanmalara gitmemek için zaman kaybetmeden bireysel önlemlerimizi almalıyız. Özellikle gençler, yaz aylarının getirdiği rehavet duygusunu bir kenara bırakmalı. Bulaştırıcılığı yüksek varyantlar nedeniyle, vaka sayısının tırmanışını durdurmak kuralsız kesimin çoğunlukta olduğu bir şehirde oldukça zor. Bugünden kurallı yaşanmaz ise önümüzde iki-üç hafta içinde artışlar çok daha ciddi boyutlara ulaşabilir.”

ANKARA ALARM VERİYOR

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık: “Delta varyantı aramızdayken oldukça dikkatli olmamız gerektiğini bayram öncesinde hatırlatmıştık. Ancak bayramda rehavet duygusuyla hareket eden kesim, virüsün yine yayılmasına ve vaka sayılarının katlanmasına sebep oldu. Delta varyant aramızdayken çift doz aşı olmak çok önemli. Çünkü bu varyantın yayılmasını veya ağır semptomlar göstermesini engellemek için çift doz şart. Maalesef mevcut tabloda, çift doz aşı olan vatandaşlarımızın oranları istenilen seviyenin çok uzağında. Ankara için vaka sayıları ‘alarm’ veriyor. Özellikle kapalı alanlarda risk oldukça fazla. Toplu taşıma, kapalı ortamda uzun süre kalma, düğün, taziye gibi etkinlikler çift doz aşımız yoksa büyük risk taşıyor. Delta varyant varken, çift doz aşı olmadan böyle ortamlara girerseniz virüs sizi mutlaka bulacaktır.

EHLİYETSİZ SÜRÜCÜ GİBİ

Çift doz aşı olanların da maskelerini kullanmaya devam etmeleri gerekiyor. Nasıl ehliyetsiz trafiğe çıkılması risk oluşturuyorsa, çift doz aşısız kalabalık ortama girmek de böyle görülmeli. Bence toplu kullanım alanlarında buna göre özel yaptırımlar bile olmalı. Aşısı olmayanlar belirli yerlere alınmamalı. Bizim hastanemizde yoğun bakımda yatan hastaların tamamını aşısız veya iki doz aşısını tamamlamamış kişiler oluşturuyor. Aşılanma oranı düşük olan ilçelerden çok daha fazla vaka geliyor. Çift doz aşı hem yayılma oranını azaltıyor hem de hastalığın hafif geçirilmesine yardımcı oluyor. Bize düşen görev rehavet duygusunu bir kenara bırakarak pandemiyi ciddiye almak.”

Yorumlar (0)
12
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 05:56
Öğle 12:53
İkindi 16:37
Akşam 19:39
Yatsı 21:04